HÍRDETÉS


KIKICSODA
vissza a listához

Szentandrássy István


betűméret csökkentése betűméret növelése

Szentandrássy István született: Budapest, 1957. Augusztus 26. Elhunyt: 2020. Február 26. Kossuth-díjjal kitüntetett Magyar roma festőművész Állami gondozottként nőtt fel. Szorongásait először versekbe öntötte. Péli Tamástól tanult festeni.

Péli Tamást Csapon egy gyermektáborban ismerte meg, itt találkozott először a cigány kultúrával és saját cigány identitásával is.

 

Műveire jellemző az erőteljes tárgyiasság, gyakran a plasztikus formaalakítás, a felfokozott expresszivitás és a jelképalkotás. Zaklatott, drámai hangvételű kompozícióin a cigányság ősi, balladisztikus hagyományai és alakjai elevenednek meg. Olajképeinek színvilágát a sötét, barnás tónusok uralják.

 

Jelentős munkái közé tartoznak az ikonszerű stilizációval megalkotott Madonna-képek Federico García Lorca Cigány románcok c. versciklusa által inspirált festménysorozata és Triptichon c. műve. 1998-ban – mesteréhez hasonlóan – hatalmas méretű, 45 m˛ nagyságú olajképet készített. Kiállított többek között Bécsben, New Yorkban, Prágában, Münchenben.

 

2007-ben adta ki Angyalok nyelvén című festményalbumát. 1995-ben megkapta a Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben a Kisebbségekért díjat, 2012-ben az indoklás szerint a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, csodálatos Madonna-képeiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű művészetéért kapta meg a Kossuth-díjat.

2018-ban a Magyar Posta Zrt. a nemzetközi roma nap alkalmából 1956-os forradalom és szabadságharc cigány hőseit ábrázoló bélyegkisívet bocsátott ki Szentandrássy István festményeiből. 

Az 1956-os forradalomban számos cigány harcolt a szovjet megszállók ellen. Volt közöttük zenész, ápoló, segédmunkás, de négy hónapos terhes kismama is. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész ezeknek a hősöknek állított emléket roma szabadságharcosokat ábrázoló festménysorozatával, amelyet a postán megvásárolható bélyegeken láthatunk viszont.

Az Elekes Attila tervezte vinyettákon Hrozova Erzsébet, Csányi Sándor és Dilinkó Gábor, Cziffra György, Fátyol István, Dandos Gyula, „Kócos”, Kolompár Mátyás, Kóté Sörös József és Strausz Károly alakja jelenik meg. A 10 darabos sorozat 50 ezer példányban került forgalomba.

Hosszú évtizedeken át betegeskedett de egészségi problémái ellenére aktív közösség életet élt, részt vett kulturális és közéleti rendezvényeken. Budapesten, 2020. február 26-án érte el a halál.     

 PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • Fütyülő szökőkutakat csinálnak, miközben 200 méterrel arrébb nincs víz a cigánytelepen

  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Ferenc pápa a balázsfalvi romáknak: Az egyházban mindenkinek van helye

  • Ferenc pápa az egyház nevében bocsánatot kért a roma közösségtőlCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt