HÍRDETÉS


KIKICSODA
vissza a listához

Puporka András


betűméret csökkentése betűméret növelése

1949-ben Bükkszéken született. Három éves korától kezdett érdeklődni a zene iránt. A klarinét hangszeren való kiteljesedését befolyásolta korábban végzett hegedű és zongora tanulmánya is. A zene legszélesebb spektrumába folytatott tanulmányokat és működött közre a dixielandtól a klasszikus zenéig.

Első tanítómestere hegedűn édesapja, majd a Dunaújvárosi Zeneiskolában az a zenei iskolai klarinét tanszak vezetője Fejes Imre művész úr volt, aki a Párizsi Operaháznál volt szólamvezető klarinétos és ezen kívül megszámlálhatatlan gyönyörű magyar nóta szerzője is.

 

1967-ben hangszerén kategória és előadóművész vizsgát tett. Igen fiatalon, 18 évesen nősült. Első házasságából két gyermeke született. András fia a hagyományokat tovább folytatja, elismert nóta énekes lett, aki a 100 Tagú Cigányzenekar ének-szólistája is egyben.

 

A művészi pályafutása ideje alatt az ország leghíresebb cigányprímásaival és hangszeres művészeivel játszott együtt. Így pl. Lakatos Sándorral, Déki Lakatos Sándorral, Járóka Sándorral, Ifj. Járóka Sándorral, Gabora Jánossal, Buffó Rigó Sándorral, Bobe Gáspár Ernővel, Lendvai Csócsi Józseffel, Berki Bélával, Horváth Zsuzsával, Puporka Gézával stb.

 

Az a megtiszteltetés érte és a véletlennek köszönhető, hogy a Duna Intercontinental éttermében módja volt játszani a világ leghíresebb klarinét királyának Benny Goudmannek, aki saját klarinétjának kicsinyített változatával ajándékozta meg. Pályafutása során az ország leghíresebb művészeit kísérte Rádió, TV és filmfelvételen és az ország számos országába jutott el kis zenekarokkal és nem utolsó sorban az Aranykönyvbe jegyzett, Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekarral. E zenekarban szólamvezetőként játszik és a művészeti tanács tagja. Szívügye a cigánymuzsika életbenntartása és fejlesztése, ennek érdekében mindent meg is tesz, hiszen fiatal magántanuló cigánygyerekeket tanít e gyönyörű, páratlan hangszerre, a klarinétra és tárogatóra.

 

2002. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Elnöke Dr. Mádl Ferenc a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesítette.PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt