HÍRDETÉS


KIKICSODA
vissza a listához

Ökrös Oszkár


betűméret csökkentése betűméret növelése

Zenész családban született 1957-ben, Szolnokon, 2018. január 15-én hunyt el Budapesten.

Ökrös Oszkár hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolc éves korában megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba. A Magyar Örökség díjjal is kitüntettet cigányzenekar szólistáját, Ökrös Oszkárt a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként 2015. március 15-én, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Tanulmányai befejeztével a legnagyobb népi együttesekhez (Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes) került, s velük szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker, Tom Jones és Roger Moore. A koncertet követően a sajtókritikák a "cimbalom Liszt Ferenceként" emlegették.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

 

Tizenöt éves kora óta volt a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele: A cimbalom varázslója címmel. E mellett számos felvétel készítésénél szerepelt közreműködőként, majd 2002-ben a Hungaroton Classic gondozásában megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli.

 

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt. Ökrös Oszkár a 100 Tagú Cigányzenekarnak 30 éven át volt szólamvezető szólistája. A zenekarral fellépett a lisszaboni világkiállításon, az amszterdami Concertgebouw-ban, Hollywood-ban és a párizsi Palais de Congress-ben. A Budapesti Fesztiválzenekarral is többször koncertezett, és közreműködött a zenekar több felvételén.

 

2001-ben a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

 

A Magyar Örökség díjjal is kitüntettet cigányzenekar szólistáját, Ökrös Oszkárt a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként 2015. március 15-én, a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki. 

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

A Kossuth-díjas cigányzenészt mindössze 61 éves korában, 2018. január 15-én érte a halál. 

volt.

 

Képtalálat a következőre: „ökrös oszkár”

 

http://www.romnet.hu/hirek/2018/01/15/elhunyt_okros_oszkar_a_cimbalom_paganinijePROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ökrös Oszkár cimbalomművész az EMMI saját halottja

  • 36 évesen, 7 gyerekkel érettségizett a kisemmizettek megmentője

  • Híd a semmibe: három éve tart a nyomozás

  • Elfeledett áldozatok nyomában

  • Az ERRC kapta idén az Európa Tanács Raoul Wallenberg-díjátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt