HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

A „romaszámláló” jelölt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 Július 09    Forrás: Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Izgalmas önkormányzati választás elé néznek a miskolciak. Az esélyes jelöltek mindegyikétől a felhőtlen cigány–magyar együttélés megteremtését várják. A Magyar Nemzet vezércikke.

Hirdetmény

A radikális Jobbik egy önmagát zsidó származásúként, ám zsidó identitással nem rendelkező emberként meghatározó polgármesterjelölttel akarja elnyerni a cigány származású bűnelkövetőket nem szívelő választók bizalmát. A jobboldali pártszövetség jelöltjéhez kötik a gondot okozó cigány családok elköltöztetését a városból milliós összegű támogatás mellett mint problémakezelő megoldást. Velük szemben a „demokratikus baloldal” Pásztor Albert volt rendőrkapitányt, a „rendpárti” jelöltet küldi versenybe.

 

Pásztort öt évvel ezelőtt a baloldali ellenzék budapesti liberális vonulata támadta meg teljes verbális fegyverzetét bevetve egy sajtótájékoztatón tett kíméletlenül pontos kijelentéséért, miszerint „a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük”, mármint a cigányoké. Így, sommásan. Pásztor a saját bőrén tapasztalta, hogy aki nem képes álmából felriasztva is a politikailag korrekt közbeszédre, arra könnyen rányomják a rasszista bélyeget Magyarországon.

 

A nyilatkozat miatt kirobbant botrány hevében Pásztort az illetékes miniszter azonnal felfüggesztette állásából, amihez az MSZP-s kormányfő, Gyurcsány Ferenc asszisztált. Ám a miskolci jobboldali szervezetek mellett a helyi MSZP, az SZDSZ cigány szervezetek vezetőivel együtt állt ki a rendőrfőnök mellett, aki  egy figyelmeztetéssel megúszta az ügyet, kapitány maradhatott.

 

A véleménye mellett következetesen kitartó Pásztor népszerűségét a miskolci demokratikus baloldal most arra akarja felhasználni, hogy legyőzze a szájkaratés szélsőjobboldali és a cigányok mélyszegénységének gondját pragmatista módon megoldani kész jobbközép jelöltet. Pár napja bombaként robbant a hír, hogy a korábban „romaszámlálónak” titulált Pásztor az MSZP, az Együtt– PM és a DK közös jelöltjeként indul a polgármesterségért. Aztán szinte azonnal elhatárolódott az Együtt és a PM is a miskolci szervezeteik döntésétől.

 

A baloldali sajtó zászlóshajója, a bulvárvizekre vetődött Népszabadság mintha vergődne, melyik, baloldalról fújó szelet fogja be a vitorlájába. Szinte ünneplik a miskolci „demokratikus baloldal” bátorságát Pásztor jelöléséért. „Béna kacsából hirtelen harcias hattyúvá változott a baloldali ellenzék Miskolcon.” Pásztor lenne vajon a herceg a A hattyúk tavából, aki megtöri a gonosz varázslatot, letépi a bagoly szárnyát, kiszabadítja a baloldali madarakat a bukásra ítéltek karanténjából? „Kommunikációs zseninek kell lenni ahhoz a jobboldalon, hogy fogást találjanak rajta, elvégre lehetne akár az ő emberük is. Rendet akar. Rendőr volt, papírforma szerint talán ért is hozzá” – írja laptársunk.

 

Szerintünk nem is kell fogást keresni rajta se a jobb-, se a szélsőbaloldalon. Neki kell szavazókat keresnie, fognia. Apró probléma: most éppen nem rendőrkapitány, hanem „papírforma szerint” polgármester kerestetik. A DK azért javasolta Pásztort a baloldal közös polgármesterjelöltjének Miskolcon, mert ő az, „aki kimondja, amit más körülír, és megteszi, amit mások nem”. Vagyis bátor a beszédben és a tettekben. A DK szerint Pásztornak nincs köze a rasszizmushoz, elkötelezett baloldali demokrataként ismerték meg. Szerintük „a kampányban bizonyítani fogja, hogy a szabadság és az emberi méltóság tisztelete is szülhet rendet”.

 

Talán nem nagy kár, hogy ezt előreláthatólag csak a kampányban lesz módja bizonyítani.

 

Torkos MatildHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt