HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Hidvégi-B. Attila: Nincs perspektíva!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2014 április 07    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

„Van egy álmom!” A magukat csalódottnak, kitaszítottnak érző emberek öntudatra ébrednek, és közösen, egyszerre kiáltják: Dosta! Egyfajta szemszögből nézve ez most megtörtént. Másodszorra is. Az MCF 2006-os és 2009-es letaglózó KO-ja nem volt elég figyelmeztető jel, a kábaságból az „elmúltnyócév” alatt sem tudtunk felébredni, erőt gyűjteni. Újra padlóra kerültünk. Ennek oka az önámítás, a kölcsönös félrevezetés. Igen, mondjuk ki bátran: a cigányok büntették meg a cigányokat! Mindazért, amit vezetőjüknek hazudottak tettek velük az elmúlt 25 évben. Kiben keressük most a hibát? A mindenáron vezetővé válni akarókban, vagy a csalódott és megvezetett szavazógéppé züllesztett, tudatlanságba és nyomorba taszítottakban? Az amerikai feketék mozgalmához hasonlítgató, cigányokra formált szemléletből egyetlen dolgot felejtenek ki évtizedek óta: erkölcsi és hitelességi tőke nélkül nem lehet élre állni, vezetni, igét és programot hirdetni, hitet és reményt adni, mozgalmat, pártot építeni.

 

Hirdetmény

Hallgatni kellene az idők szavára, látni és érezni. Meghallani a jajkiáltásokat, és orvosolni. Nem csak érdekekből, vagy kéretlenül odaállni, vihart kavarni, észt osztani, majd továbbállni! Ha csak négyévente fontosak az emberek, ha csak zenét és ígéretet, mézesmadzagot adunk kábítószerként embertársainknak, akkor bizony hamarabb jön a kijózanodást, mint azt gondolnánk. A takarítás elkezdődött. Eljött az idő, hogy söprögessünk. A kábulatból felébredünk, és az elvonási tünet ráébreszt majd mindenkit, rossz volt az az út, amin eddig bekötött szemmel vezettek minket. A magára hagyottak elkeseredése érthető, lépésük jogos.

 

Az MCP választási eredményit látva mi nem „szomorúak”, hanem dühösek vagyunk!  Dühösek, mert elhitettek velünk egy álmot. Félrevezették emberek százezreit. A 0,18 százalékos országos eredmény, a 61 jelölt által az országban gyűjtött kevesebb mint 9 ezer szavazat egyértelmű üzenet: Dosta!  Ez az eredmény bélyegként ott marad még évtizedekig homlokunkon. Megcsorbították büszkeségünket, az identitásunkat, öntudatunkat. A következő években ki fogja elhinni, hogy egy választáson számítani lehet a romák voksaira? Ki fogja elhinni, hogy a cigány vezetőknek, politikusoknak van hitele, támogatottsága? Ki fogja elhinni, hogy van igény, van szükség cigány érdekképviseletre? Keserű a valóság: egy jól szervezett falunapon, vagy egy gyengébben megszervezett koncerten több embert vesz részt, mint amennyit az eddigi cigánypártok a választásokon valaha is elértek. Ha egy Caramel, egy Mága Zoli, egy Fásy Ádám, vagy egy Nótár Mary ezreket, tízezreket tud megszólítani és egy helyre gyűjteni egy időben, akkor miért nem sikerülhet ez egy országosan ismert és elismert polgárjogi harcosnak? Ha egy 71 ezer fős választókerületben a 40 ezer voksolóból mindössze 200(!!!) szavazatot tud szerezni egy cigánypárt listavezetője, az ország legismertebb cigány politikusa, azért ki a felelős?  Ha a 2010-ben, a Borsod megyei Edelény körzetében összeszedett 335 szavazatnál is kevesebbet kap a cigányság élharcosa, azért ki okolható? Csak kizárólag a választópolgár? A cigányok? A média? A baloldal vagy a kormány, mert nehéz küzdeni az ellenszélben? A Jobbik? A cigányellenes társadalom és hangulat? Azért ne feledjük: most sokkal nagyobb volt a segítség és a lehetőség, mint eddig bármikor. Jelöltenként egymillió forint kampányfinanszírozásra, az országos lista felállításáért 300 millió forint. Be kell látni: az, hogy Leiláéknál buli lesz, nagyon gyenge üzenet, még akkor is, ha ehhez Palika is bekapcsolódik. A medvetáncoltatásba belefáradtak az emberek. Ezért fordulhatott elő, hogy negyed annyi voksot nem tudott a párt produkálni, mint ahány ajánlást összegyűjtött a 61 jelölt.

 

Most a cigányok húzták el a politikusok nótáját! A falnál állunk. Szavazók, jelöltek, ön-, és kijelölt vezetők. Innen merre tovább, hova hátrább? A listavezető négy évvel ezelőtt, az edelényi eredménye után így fogalmazott: "Megrázó vereséget szenvedtem és ez érzelmileg letaglóz. Ha nincs szükség a politikai szerepvállalásomra, azt egy demokráciában nem szokás erőltetni. Ezért felhagyok a politizálással, új utakat kell keresnem, és keresni a továbblépés lehetőségét." 

 

„Tanulva és okulva” a hibákból 2014-ben ugyanaz a személy volt az MCP listavezetője, miniszterelnök-jelöltje, szóvivője, budapesti elnöke, a párt országos alelnöke és „elnöke”, kampányfőnöke, mindene, sőt ő az EP-választás listavezetője is. Egy egyszemélyes hadsereg, egy egyszemélyes párt, intézmény, akarat.

 

Felmerül a kérdés: kell-e, érdemes-e tovább hajtani a gebe lóval a kampányszekeret a nyóckerben, az országban? Érdemes, kell-e május 25-én még mélyebbre taposni a cigányságot?  Mi lesz veled MCP, mi lesz veled roma politikai önszerveződés a következő évtizedekben? Mi lesz a rendőrségi eljárás vége az ajánlásmásolási ügyben? Mi lesz a 32 milliós választási bírsággal? Milyen hatással lesz ez eredmény az őszi nemzetiségi választásokra? Mi lesz azokkal, akik vakon bíztak a sikerben, akik küzdöttek, dolgoztak a kampányban, mert komolyan vették  a munkát?MI lesz az országgal, a cigánysággal? A Lungo Drom most örülhet, kényelmesen hátradőlve már most megnyerték számukra az őszi választást, pont úgy, ahogy Simon Gábor és Gyurcsány Feri most a Fidesznek. Zsigó Jenő 2006-ban, az MCF választási eredménye után ezt írta: „…ha sikertelen lesz a választás, mindenkinek le kell vonni a konzekvenciát, és el kell menni a politikából, vissza a hétköznapi életbe, a kétkezi munka világába. Itt az idő! Tűnés!”

 

Eljött az eszmélés és a szembenézés ideje! Mert ezt diktálja a józanság, a patyiv. Mert valóban nincs perspektíva!

 

Van egy álom: az, hogy felébredek!

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt