HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Mohácsi Andrea, Oláh Sándor: Jogfosztás,vagy lehetőség?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 November 27    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Miközben a kormány kitart azon meggyőződése mellett, hogy a választójogi törvény módosítása, miszerint annak, aki élni akar szavazati jogával, ezentúl regisztráltatnia kell magát, választania kell, pártra, vagy nemzetiségi önkormányzatra adja le voksát, ill. a rendszerváltás óta először kapnak szavazati jogot a határon túli magyarok, megfelel a demokratikus normáknak. Az ellenzék, és a jogvédők szerint viszont mindez jogfosztáshoz vezet. A kérdés számunkra természetesen az, hogy hogyan érinti  mindez a cigányságot.

 

Hirdetmény

Az általunk egyik problematikusnak ítélt pont, hogy a cigány embernek a választáson belül is választania kell. Vagy „átlag” szavazó lesz, de akkor le kell mondania arról, hogy a roma kisebbség parlamenti képviselethez jusson, vagy a nemzetiségi jegyzékbe regisztrál, akkor viszont nem lesz esélye, hogy az ország életét meghatározó pártok valamelyikére szavazzon.

 

Komoly jogi kérdéseket vet fel az is, hogy a nemzetiségi önkormányzatok költségvetési szervek, és már eleve választott testületek, és persze a kisebbségi törvény alapján, a parlamenti választásokon történő jelölt állítás nem szerepel a meghatározott tevékenységi körben.

 

A sorozatos megszorításoknak köszönhetően, a kormány 2/3-os többsége 2014-ben nem hogy nem lesz meg, de veszélybe kerülhet az egyszerű többség is, ezért, ezt elkerülendő, határon túli szavazatokkal kíván mentsvárat építeni magának. Persze nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy politikai párt önvédelembe kezd, a probléma itt abban leledzik, hogy összekeverednek a nemzeti érzelmek az állampolgári jogokkal. A voksolások során arról döntünk, hogy melyik politikai társulás alakítsa hazánk sorsát, aminek a kasszájába egyébként mi „nyögjük” nehezen az adó forintjainkat. Ha a szomszédos országok magyarsága élni fog a magyarországi szavazati jogával, az azt jelenti, hogy olyan tömegek voksai befolyásolják Magyarország politikai színezetét, akiknek nem érintik a mindennapjaikat azok a törvények, döntések, melyeket a következő parlament léptet majd életbe.

 

Sok érv hangzik el pro és kontra, de érdekes, hogy bár a törvényben több problematikus módosítás van, amint azokat a fentiekben ecseteltük, valami miatt a regisztráció körül lángolnak fel az indulatok.

 

Meggyőződésünk, a regisztrációt ellenző pártok legnagyobb problémája, hogy a jelenleg kormányon lévő Fideszen kívül egyikük sem tudja, valójában kik is szavaztak rájuk, vagyis nem tudják, kiket kell megszólítani, és rábírni a regisztrációra.

 

Véleményünk szerint a törvényben történő változtatások közül, a regisztráció az, amit mi cigányok, akár még a hasznunkra is fordíthatunk, noha pont ezzel nem számolnak a pártok.

 

Az eddigi tapasztalatok alapján sajnos egyértelmű, egyik politikai oldalnak sem érdeke, hogy az olyan, a politika számára nem létező társadalmi csoportot, mint a romák, partnernek tekintse. Mára már azt is látnunk kell, hogy a cigányság felemelkedésének nem a kormány eltávolítása a leghatékonyabb eszköze, hanem politikai súlyának a növelése. Ha több százezer cigány jelenik meg, mint potenciális szavazó, a pártok egy merőben új helyzettel találják szembe magukat.

 

A választás egy feltételhez kötött aktus lesz ezután, ez pedig a regisztráció. Eddig átlagosan kb. 6 millióan mentek el szavazni, a parlamenti választásokon. Nagy valószínűség szerint, ebből kb. 5 millió ember fog regisztrálni. A választásokon az effektív szavazó várhatóan nagyjából 4,5 millió lesz.

 

Számításaink szerint a romák, a magyarországi szavazók kb. 10%-át teszi ki, ennyi vokssal, már a parlamenti küszöböt is el lehet érni, ami azt jelenti, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a cigányságot, és ha valaha is a mérleg nyelve lehetünk, akkor a regisztrációval azok lehetünk.

 

Amennyiben sikerül 3-400.000 cigánynak regisztrált szavazóvá válnia, akkor már csak a pártokon múlik, hogy ki fogja tudni ezt a választói réteget is megszólítani. A cigányság regisztrációja arról szól, hogy megerősödjön az érdekérvényesítő képessége, és ne váljon érdektelen, láthatatlan tömeggé a politika számára.

 

Mindez persze elmélet perpillanat, kérdés, hogy a gyakorlatban lesz-e olyan szerveződés, aki fel tud vállalni, egy kampányt, amely során felrázza a cigány társadalmat, és mozgósítja a regisztrációra, majd végül magára a szavazásra. Mindez óriási energia befektetést igényel, hiszen munkacsoportokat kell létre hozni minden megyében, és cigányok lakta településen. Olyan aktivistákat kell találni, akik elég motiváltak, és alkalmasak arra, hogy meggyőzzék a romákat a regisztráció fontosságáról. A rengeteg felvilágosító program, és beszélgetések során arra is fel kell készíteni a cigány választókat, hogy majdan milyen kritériumok alapján döntsenek felelősen a választó fülkében, és ezzel Magyarország legnagyobb kisebbsége végre megteheti első lépését az emancipációja felé.

 

Nemzetpolitikai Roma Szakmai Facebook Munkacsoport

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a szerk@romnet.hu címre várjuk.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Száműzött roma művészet

  • Meghalt Bogdán László, Cserdi polgármestere

  • Lemondott az FCÖ elnöke

  • Csóka János Pál lett az FCÖ elnöke

  • Jövő pénteken temetik el Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt