HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Kamarás István: TRIANON UTÁN-„TRIANON” ELŐTT

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Kamarás István
2012 Február 03    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A magyar államiság legnagyobb értékteremtő gondolata Szent István királyunk üzenete fiának, Imre hercegnek. Intelmeiben a honalapító Szent István király kijelölte a nemzeti értékeken nyugvó erős és fejlődő keresztény nemzet útját. Többek között ezt írja: „Az idegenek különböző nyelveket, szokásokat és fegyvereket hoztak magukkal és ezzel elrettentették az ellenséget és emelték az udvar fényét. Mert gyenge az az ország, melynek csak egy nyelve és szokása van”. (Intelmek, 1027)

Hirdetmény

Szent István így arra ösztönzi fiát, hogy gyámolítsa a jövevényeket: "mert az egy nyelvű és egy szokású királyság gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsd és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak."(Intelmek, 1027)

 

Szent István ma úgy fogalmazná meg a fent említetteket, hogy a nemzetnek egy multikulturális befogadó országot kell létrehoznia, mely ezáltal egy dinamikusan fejlődő, erős országgá válhat. Ez a szellemiség több évszázadon keresztül éltette, táplálta, erősítette a nemzetet és ebből a pozitív gondolatból alakult ki a Szentkorona eszmeisége is, amely szerint minden nemzetiség egyenlő, s nincs alá és fölé rendeltség. Sajnálatos módon ez az éltető, értékteremtő Szent István-i gondolat valahol, nem is olyan régen megbicsaklott.  A Szent István-i üzenet utolsó megértője és igazi képviselője Kossuth Lajos volt. Ő értette, hogy Szent István országát, koronáját csak akkor lehet egyben tartani, ha a kisebbségeket valóban befogadják és egyenlő partnerként kezelik. Komoly engedményeket is tett ezért a hazai kisebbségek számára, akik újra otthonuknak kezdték érezni Magyarországot, az országért küzdeni is készek voltak. „Az 1849. júliusi, Balçescu román politikussal aláírt Project de pacification —Megbékélési tervezet—, majd az erre épülő nemzetiségi törvény volt az, amely a nemzetiségi kollektívumok elismerést meghozta. Ezekben már kimondják, hogy a magyar nyelv használata csak addig terjed, „amennyiben a magyar álladalom fenntartására okvetlenül szükséges”.

 

A törvény az iskolai, községi, egyházi nyelvhasználat mellett a magyar államhatalom fundamentumát képező megyék többnyelvűségét is megengedi. S a döntő, elvi fordulat: az egész törvény „a magyar birodalom területén lakó minden népiségek nemzeti szabad kifejlődéséről” kíván intézkedni, vagyis elismeri kollektív identitásukat.

 

Magyarország ezzel az intézkedéssel – a vereség folytán ugyan csak papíron – multikulturális országgá vált.” ( (GERGELY ANDRÁS: Kossuth nemzetiségi politikája 1847-1853))
Sőt, Kossuthnak volt a korát messze meghaladó javaslata, amely Magyarországot újra a nagy és erős nemzetek közzé sorolta volna. Tudta, hogy a soknemzetiségű ország, csak a nemzetiségiek támogatásával, szeretetével maradhat egységes erős állam. Ez az elképzelés Torinóban, 1862. május 1-jén fogalmazódott meg, s „Duna Szövetség” néven volt ismeretes. „Egység, egyetértés, testvériség magyar, szláv és román között! Ime ez az én legforróbb vágyam, legőszintébb tanácsom! Ime egy mosolygó jövő valamennyiök számára!” (GERGELY, im.)

 

Az elképzelés sajnos nem valósult meg, de a magyar történelemből is száműzve lettek a nagy politikusok. Eltűntek az értékeket teremtő Kossuthok, Széchenyik, Deákok. Helyette a politikai nihil lett úrrá hazánkban. Ennek nagyon komoly negatív következményei lettek. Magyarország végleg letért a Szent István-i intelem útjáról, a befogadó és fejlődő állam helyett kirekesztő és egyre zsugorodó állammá vált. Ennek az egyik legkomolyabb intelme és tragédiája volt Trianon. De az impotens politikai elit ebből sem volt hajlandó tanulni. Mindenki másban kereste a hibát, csak saját magában nem, pedig nagyon is szükséges lett volna az önvizsgálat.

 

Trianon után lassan száz évvel megint hasonló helyzetben van az ország. A nemzetiségieket, most a leginkább minket, cigányokat kirekesztenek, ellehetetlenítenek, politikai lehetőség nélkül kérik számon rajtunk a társadalmi felelősséget. A politikai elit, helyesebben mondva a politikai nihil megint kirekeszt, nem pedig befogad, inkább gyengíti, s nem pedig erősíti az országot.

 

Szeretnének többen is Kossuth Lajos nyomdokába lépni, rá hasonlítani, azonban nagyon távol állnak az Ő nagyságától.  Most újra sorsfordító idő elé néz az ország, hiszen a hazai cigányság nélkül a magyarság kihalása sajnos előre borítékolható. A nagy nemzeti álmok újra nemzeti tragédiába torkolhatnak, a nagy nemzetállami idea helyett újra nemzeti zsugorodás következhet be. Hol vannak azok a magyar gondolkodók, akik rádöbbennek végre, hogy a helyes útról Kossuth óta letért a nemzet? Minket, cigányokat nem asszimilálni, de nem is integrálni kell, hanem kiegyezni velünk! Ha ez nem sikerül, akkor észrevétlenül bekúszik a cigányág gondolatvilágában is a mindenki számára nagyon fájdalmas Trianon.

 

Hol van a magyar értelmiség felelősségtudata? Hol van az a magyar értelmiségi kör, akikkel erről lehet tárgyalni?

 

Ameddig ez nem lelhető fel, addig a magyarság a végzetes útról letérni sajnos nem fog és a Roma nemzet a legjobb akarata ellenére sem tud a helyes út meg találásában segíteni. Pedig ötven év múlva Magyarországon jó esetben a cigányok lehetnének a keresztény magyarok.

 

Kérem ezért a magyar értelmiségi elitet, hogy fogalmazza újra saját magát, és az ország politikai szándékát kormányozzák egy új, modern vérszerződés irányába, melynek a magyarság és a hazai cigányság között kell megköttetnie. Ha a magyar értelmiségi elit nem képes belátható időn belül kiegyezni a cigánysággal, akkor Táncsics szavait idézve a szükség törvényt bont! A Roma nemzet kényszerűségből, létfenntartása végett újra kell, hogy fogalmazza a többségi társadalomhoz való viszonyát, amelynek bekövetkeztéért a politikai és történelmi felelősség elsősorban a magyar értelmiségi elitet fogja terhelni.


Kamarás István
Történész, Politológus
Toronto, 2012. február 2.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt