HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Balogh Róbert: „Ezüstöm és aranyam nincsen”

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Balogh Róbert
2011 Május 17    Forrás:


Ez a cikk archív

A cigány értelmiség, avagy, az értelmiségi cigány felelőssége. Ezen írást a Roma Szakkollégium iránymutatójának szánom, s mindazoknak, akik a cigányság felemelkedéséért szeretnének munkálkodni.

 

Hirdetmény

A címben szereplő mondat egy bibliai történet során hangzott el. A történet arról tudósít, hogy Péter és János, (Jézus tanítványai) felmennek a templomba a délutáni imádság idejére, s arra vittek egy születése óta sánta férfit, aki a templom egyik kapujában ült, amit Ékes-kapunak neveztek, s alamizsnát kéregetett. A két apostol azt mondja a sántának, hogy "Nézz ránk", s azt mondja a Biblia, hogy a sánta felnézett rájuk, hátha kap tőlük valamit (nyilvánvalóan alamizsnát várt). Tehát felnézett az apostolokra. Az apostol szó küldöttet jelent. Én úgy gondolom, hogy a cigány értelmiségi is küldött ma Magyarországon, a cigányság és a magyarság közötti "fal",- ami nyilvánvalóan létezik- legfőbb rombolója. Ugyanis mi vagyunk azok, akik reálisan rálátnak mindkét oldalra, így talán a leghitelesebb véleménynyilvánítás is a miénk. (Megjegyezném, hogy erről azt mondta nekem egy lelkész, hogy a megoldás éppen ezért nálunk van, és nem másnál.) Nézzük tovább a történetet, "felnézett az apostolokra"- mondja a Szentírás. Azt kell mondanom, ránk, értelmiségi cigányokra is felnéznek cigány testvéreink, s talán kijelenthetem; a nem cigány testvéreink is. Fentebb vázoltam mekkora lehetőség van a kezünkben, de fel tudunk-e ehhez nőni? Az új generációs értelmiség nem túl fiatal e még ilyesmihez? Hiszen többségünk huszonéves, egyetemista, vagy friss diplomás. Meglehet, hogy van benne igazság… De! A jelenlegi helyzetben hivatkozhatunk-e arra, hogy fiatalok vagyunk, hogy tapasztalatlanok vagyunk? Meggyőződésem, hogy nem! Ugyanis kevesen vagyunk, nagyon kevesen, és ilyen szükségállapotban szükséges, hogy mindenki kettőzött erővel dolgozzon, s mindenki abban segítsen, amiben csak tud. A saját szakterületén tegye oda a magáét minden értelmiségi cigány! (A szócsere Lakatos Menyhért öröksége, nagyon igaza volt!)

 

Az alapvető probléma, az hogy a cigányság nem tudja, hogy miért is cigány? Mit jelent cigánynak lenni? Egy valamit biztosan tudok, nem azt, hogy nekünk ez jutott, hogy telepen lakjunk, hogy iskolázatlanok legyünk, hogy mi azzal, és úgy "különüljünk" el a többségi társadalomtól, hogy az alapvető értékeket, amiket Isten rendelt, felrúgjuk (család, házasság, munka). Mi tehát a mi feladatunk értelmiségi barátaim, testvéreim? Az, hogy meg kell tudnunk határozni, hogy mit jelent cigánynak lenni, most a XXI. század kezdetén? Hogyan viszonyulhatunk a modern társadalom követelményeihez, úgy hogy megtartjuk a valódi értékeinket? Ezt meg kell tudnunk fogalmazni, mondhatom; ez  kötelességünk is! Fel kell tárni az igazi kultúránkat, nevezhetjük ortodox kultúrának is, s azt tanulmányozva applikálnunk kell a jelen helyzetre, az említett kritériumok szerint. Gondolom, mindannyian tapasztaltuk már, hogy sokat várnak el tőlünk, a cigányság is, a magyarság is. Ez nem probléma, Dr. Kósa Karolina docens asszony mondta nekem, hogy teher alatt nő a pálma, s ez valóban igaz, mert tapasztalom, hogy nincs sok tanult cigány, de aki van, az magasan képzett. Elvárások tehát vannak felénk, minden irányból, s itt jön a mi felelősségünk. Vajon mi tudunk e adni valamit? (A cigányságra sajnos nagyon jellemző, hogy alamizsnára vár, miként tette azt a sánta is. Nem csoda ez, ha megnézzük, hogy mi történt a rendszerváltás óta, ezt inkább nem fejteném ki, én teológus vagyok, és ez nem az én asztalom.)

 

Várják, várjuk, tehát  a megoldást, várják a tanácsokat mindazok, akik ebben az ügyben előrelépést szeretnének, s ezért dolgoznak/dolgoznának, a cigányok pedig a segítséget kérik, és várják. Üdvözölhetjük, hogy kormányzati szinten is jelen van a probléma, s keresik a válaszokat az égető kérdésekre. De, fel kell tennem a kérdést, arra van e szükség, hogy "alamizsnát" adjunk? Azt már sokan sokféle módon megpróbálták, az eredmény ismert. A válaszhoz vegyük fel ismét a bibliai történet fonalát! Péter azt mondja: "Ezüstöm és aranyam nincsen, de amim van, azt adom neked: a názáreti Jézus Krisztus nevében kelj fel és járj!"

 

Nekünk ezt kell adnunk a testvéreknek! Erre van szükségük! Arra, hogy mi értelmiségiként tudjunk adni nekik identitásukban megerősítést, élő példának kell lennünk arra, hogy nem attól cigány valaki, mert tanulatlan, mert nincs munkája, mert elnyomnak minket, hanem meg kell értetni velük, hogy értékes emberek, hogy ne csak alamizsnára várjanak, hanem valódi, teljes emberek lehessenek! A kinyújtott kezükbe azt kell adnunk, amire a legnagyobb szükségük van. Nem szociális juttatásokra, hanem arra, hogy a Krisztus nevében felkeljenek, abból az élethelyzetből, amiben jelenleg vannak. Persze szükségesek a szociális intézkedések, de fontosabb, hogy adjunk nekik reménységet, a Krisztus evangéliumának a reménységét, s olyan munkát végezzünk, ami az egész szemléletmódjukat, életről alkotott felfogásukat, felelősségtudatukat megváltoztatja! Mert a sánta is meggyógyult, s dicsérte az Istent, s látta az egész nép, s csodálkoztak rajta! Bárcsak pár év múlva a cigányságon, csodálkoznának, hogy "talpra állt, és járt." Hát munkálkodjunk e szerint az üzenet szerint, hogy a cigányság is meggyógyuljon!

 

 

(Apostolok Cselekedetei 3, 1-11 a Bibliai szakasz, ami az írás alapjául szolgált.)

 

Balogh Róbert, III. évfolyamos teológus-lelkész szakos hallgató, Debreceni Református Hittudományi Egyetem.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 3 hozzászólás érkezett.

#3   lényeglátó  | 2011 November 26 14:09:00 like(0) dislike(0)

Vicc Jézus találkozik a vakkal, a bénával, meg a romával! Vak vissza kapja a látását, béna eldobhatja a mankóját! Roma, "hozzám ne nyúlj, én rokkant nyugdíjas vagyok!"

#2   19530327  | 2011 Május 18 16:54:10 like(0) dislike(0)

Véleményem azonos az előttem szólóval!

#1   deloro  | 2011 Május 18 11:57:33 like(0) dislike(0)

Robi Testvérem!

Nagyszerű az írásod és minden betüjével azonosulni tudok!

Gratulálok hozzá és a Jó Isten Áldjon meg!

Azt hiszem nem tévedek nagyot ha azt mondom, hogy te egyszer a romák, roma fiatalok, roma értelmiségiek, a roma hívő emberek egyik példaképe leszel.

 

Barátsággal: Lajos


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Május   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt