HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Lakatos Lajos: Jelenjen meg a Kisebbségi/Esélyegyenlőségi Ügy a Kormányhivatalokban!

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Lakatos Lajos
2011 Február 16    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

A Tolna Megyei Független Roma Civil Egyesület a roma ügyben érintett valamennyi kormányzati szerv részére eljutatta a javaslatát, amely szerint az újonnan létrejövő Fővárosi/Megyei Kormányhivatalokban jelenjen meg a Kisebbségi/Esélyegyenlőségi terület.

Hirdetmény

Hála Istennek és a Kormány áldásos tevékenységének a közigazgatásban teljesen felesleges és plusz költségekkel járó régiós szintet 2011. január 1.-től felváltja a megyei szint vagy legalábbis a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok záros határidőn belül ezt hivatottak elősegíteni.

 

Egyelőre azt tapasztalom, hogy az újonnan létrejövő Fővárosi/Megyei Kormányhivatalokon belül még nincs szakmai képviselete, szervezeti egysége a Kisebbségi/Esélyegyenlőségi területnek, de bízom benne, hogy ez rövid időn belül változni fog. Úgy tudom a Fővárosi/Megyei kormányhivatalok rendszere most az egy éves átmeneti időszakát éli. Bízom benne, hogy a Kisebbségi/Esélyegyenlőségi terület már ezen időszak alatt valóban megjelenhet a Kormányhivatalokon belül, valamilyen formájában. A létrejövő egység szakmailag megalapozott, tárgyalóképes szintre tudná emelni a Kisebbségi/Esélyegyenlőségi ügyet.

 

2011. január 1-jétől a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok jogutódjaként jött létre a fővárosi, valamint a 19 megyei kormányhivatal, ahová integrálódik a területi államigazgatási szervek egy része. A Kormányhivatalokról a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII.21.) Kormányrendelet ill. a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok kialakításával és a területi integrációval összefüggő törvénymódosításokról szóló 2010. évi CXXVI. Törvény rendelkezik.

 

A fővárosi és megyei kormányhivatal a Kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve. A kormányhivatalok feladatát a fenti törvény és kormányrendelet állapítja meg. A fővárosi és megyei kormányhivatal a kormánymegbízott által közvetlenül vezetett szervezeti egységekből (törzshivatal), valamint ágazati szakigazgatási szervekből (szakigazgatási szerv) áll. A szakigazgatási szervek törvény vagy kormányrendelet rendelkezése alapján önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező szervezeti egységekkel rendelkezhetnek.

 

A Kormányrendelet az ez idáig már meghatározottakon kívül más területi államigazgatási szervet is a fővárosi és megyei kormányhivatal szakigazgatási szerveként határozhat meg.

 

E struktúrában több ponton is felmerülhet a kisebbségi jogokhoz illetve az esélyegyenlőséghez való kapcsolódás. Az, hogy az ezekhez kapcsolódó speciális szaktudás milyen módon jelenik meg illetve kap helyet e struktúrában, a jogszabályok keretei között szabadon határozható meg, ugyanis a törvény 4.§ (2) bekezdése értelmében a kormányhivatal szervezeti és működési szabályzatát a közigazgatás- szervezéséért felelős miniszter, a Kormány által rendeletben kijelölt, szakigazgatási szerveket irányító miniszter véleményének kikérésével normatív utasításban adja ki.

 

Álláspontom szerint javaslatom az Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter, illetve a 330/2010. (XII.27.) Korm. rendelet 11 §-a értelmében a felállítandó Nemzeti Államigazgatási Központ kompetenciájába tartozik. Ez utóbbinak már csak azért is, mivel a Nemzeti Államigazgatási Központ közreműködik a kormányhivatalok feladatkörét, szervezetét és működését érintő jogszabályok, utasítások és intézkedések előkészítésében illetve véleményezésében.

 

Mindezek alapján tehát, a Fővárosi/Megyei kormányhivatalokon belül realizálódhatna egy képzett, diplomás szakemberekből (kormánytisztviselőkből) álló Kisebbségi/Esélyegyenlőségi egység. Ebben az esetben a kisebbségi, esélyegyenlőségi és más hátrányokkal küzdő társadalmi rétegek érdekeiért dolgozó szervezetek, kisebbségi önkormányzatok munkája jól kiegészülhetne egy szakmai háttérrel. E területen a kiemelkedő produktivitás szükségessége annak tekintetében is jelentős hangsúllyal bír, hogy a Kormányzati kommunikáció alapján az EU elnökségünk alatt például a roma integráció elősegítése kiemelt stratégiai területet képez. Itt szükséges megjegyezni, hogy az általam javasolt - a Fővárosi/Megyei Kormányhivatalokon belül - létrehozandó Kisebbségi/Esélyegyenlőségi (iroda/osztály/igazgatóság) egység többek között szakmai szervezési, tervezési, döntés előkészítési, kommunikációs, monitoring feladatokat végezne.

 

A párhuzamosságok elkerülése miatt egyik alternatívaként azt tudnám javasolni, hogy az általam vázolt konstrukció a Soltész Miklós államtitkár úr által vezetett államtitkárság fejezete alá tartozó Országos Esélyegyenlőségi Hálózat helyett vagy - akár annak átnevezésével - jogutódlással, a Kormányhivatal alá történő beintegrálódásával jöjjön létre.  

 

Ha a javaslat tárgya ez utóbbi alternatíva alapján jönne létre, akkor sem infrastruktúrában, sem humánerőforrásban, sem pedig anyagiakban nem kerülne többe az új konstrukció kialakítása, működtetése, mint a jelenlegi rendszer, amely egyébiránt a Kormányhivatali rendszer alatt akár nem önállóan gazdálkodó jogi személyként működhetne.

 

A fenti alternatívától függetlenül olyan új egységként is létrehozható lenne az általam javasolt konstrukció, amely a Kormányhivatal törzskarában jelenne meg, mint a kormány nemzeti és etnikai kisebbségekkel, hátrányos helyzetűekkel, fogyatékkal élőkkel, ill. más hátránnyal küzdő társadalmi rétegek esélyegyenlőségének elősegítésével kapcsolatos feladatainak területi szintű koordinálásáért felelős egység.

 

Lakatos Lajos

Alelnök

 

Szászfalvi László 1 Szászfalvi László 2
Kállai Ernő 1 Kállai Ernő 2
Lukács Tamás Hegedűs Zsuzsa


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 6 hozzászólás érkezett.

#6   deloro  | 2011 Február 19 12:01:15 like(0) dislike(0)

Kedves olga44!

Az Ön által leírtak egy jó részével egyetértek! A jobbik talán visszaigazolást láthat a dologban, mert a zoc. tv. e rendelkezése valóban erősen hajaz a jobbik javaslatára, amit anno megfogalmazott e területen. Ez a tv. nyílván mindenkire vonatkozik, de egyesek arra apellálhatnak, hogy több romát fog érinteni a dolog, mint magyart és az ellátásukat ezek az emberek el fogják veszíteni. Egyébként ez csak egy lehetőség. nem minden önkormányzat köteles az ellátás folyósítását a lakókörnyezet rendbetételéhez kötni, de a rasszista polgármesterek sok helyen, helyi rendeletben biztosan bevezetik, de sok helyen talán nem.

 

#5   olga44  | 2011 Február 18 16:39:26 like(0) dislike(0)

Vidéken tragikus a helyzet az új szoc. törvényt minden jobbikos háborus gyözelemként értékeli és joggal.Amit ezekben követelnek a magyaroknál sem található vidéken ehez pénz kell keritésre ,felujitásra .És kiszámolta már valaki a törvényhozók közül hogy mennyibe kerül egy kert pl 500m2-es telken ?furott kut egy vagyon a hálozati víz arany árba van ha nem locsolja kiszárad minden! magyarok sem műveli száezrével hagyják ott a zártkerteket miért mert nem éri meg kinlodni vele. akkor miért követelik meg ebben a törvényben .a nácik mászkáltak be erővel az emberek otthonába felháborító

Ezt a törvény el kell törülni mert arra megy ki a játék hogy éhen haljunk fogjunk össze és zavarjunk el minden jobbikost

#4   deloro  | 2011 Február 18 09:23:33 like(0) dislike(0)

Uram! Ebben nincs közöttünk nézetkülömbség!

#3   maros50  | 2011 Február 17 13:20:59 like(0) dislike(0)

Alelnök Úr! Köszönöm a választ! A sorok között is értelmeztem válaszát,bízom abban,hogy ez a trend megváltozik és mindenkinek szembesülnie kell az elvárásokkal és a követelményekkel, azt szoktam mondani,hogy minden cigány vezető a saját tollával ékeskedjen és  a rangra szolgáljon rá. 

#2   deloro  | 2011 Február 17 11:28:57 like(0) dislike(0)

Az alelnök én vagyok. Szerintem a legtöbb hasznos roma program olyan kérdéseken bukik el ebben az országban, mint amit ön az utolsó mondatában feltesz.

Az ilyen kérdésekre lehet jó összeesküvéselméleteket gyártani. Egyébként nincs különösebb oka, de gondolom ezt a maga egyszerüségében nehéz elfgadni.

#1   maros50  | 2011 Február 16 21:07:57 like(0) dislike(0)

Értelmes roma vezetző az elnöki pozicióra is alkalmas.Furcsálom,hogy nem ő az elnök,jó lenne tudni miért?


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Vi­lág­hírű asz­ta­los ké­szí­tette el a Kar­me­lita Ko­los­tor ma­gyar cí­me­rét

  • Nem állt ki Pócs mellett a Jászapáti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke

  • MÁR VÁLASZOLTAM, MONDTA ORBÁN VIKTOR, MIUTÁN NEM VÁLASZOLT

  • Új kormánybiztos veszi át a romák felzárkóztatását

  • Visz az FTC, Livi néni – Vita Járóka Líviával a cigányság felzárkóztatásárólCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt