HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Lakatos Lajos: „Legyen meg a Te akaratod”

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Lakatos Lajos
2010 December 06    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Istenem, hogy eltelt ez az év nem? Sőt, azt érzem, hogy szinte peregnek az évek! Mindössze 32 éves vagyok és még tisztán emlékszem a kisdobos- és úttörő nyakkendőmre, a kisdobos sípomra és a Zrínyi Miklós zászlóalj maratoni ünnepségeinek ájulásaira.

Hirdetmény

Emlékszem a kodzsek nyalókára, a dunakavicsra, a négercsókra a traubira és a gyöngyre, meg azoknak a felnőtteknek az élvezettől eltorzult arcára, akik itták a zöld és barna üveges szalon sört. Őszintém megvallom ma sem értem a kettő közötti különbég lényegét. Emlékszem a régi miniszterelnökökre. Emlékszem arra is, amelyiknek fém keret volt a fején és én, mint gyerek még tévén keresztül is féltem tőle. Emlékszem arra is, amelyiknek az útelágazódás és hasonló szavain majd meg szakadtam a nevetéstől a barátaimmal együtt és cikáznak a fejemben az emlékek a nagybajszú bácsi csomagjáról is, akit most felnőtt fejjel láttam újra az azóta már letűnt mélyen konzervatív oldalon.

 

(Szájuknak vétke az ő ajkaiknak beszéde, fogattassanak meg kevélységükben; mert csak átkot és hazugságot szólnak.
/Zsoltárok könyve 59,13/)

 

Szinte látom magam előtt azoknak a parodistáknak az arcát, akik a „miniszterelnök úr mondjon le” és a „gyerünk, csináljuk meg” kifigurázásával futottak be. Emlékszem a dübörgő gazdaságra és a pannon pumára, meg a „gyere bátran Magyarország” indulóra.

 

(A hamis bizonyság nem marad büntetlen, és aki hazugságokat beszél, elvész.
/Példabeszédek könyve 19,9/)

 

Istenkém, lassan itt van 2010 karácsonya és szilvesztere. Emlékszem tavaly már nyár végén mikulásokat meg szaloncukrot lehetett venni. Ősszel már fényárban úsztak a házak. Ez úgy kitolta az ünnepi hangulatomat, hogy még idén februárban is karácsonyi dalokat dúdoltam. Mire kivertem volna a fejemből őket, már újra kezdhetem. Hihetetlen!

Néha olyan jó visszaemlékezni és nosztalgiázni ilyen tájban. Mostanában egyre többet teszem. Miközben a média televan az OCÖ-vel és annak mérhetetlen bűnös dolgaival, magamban mosolyogva arra gondolok, hogy mikor én szinte gyerek fejjel belecseppentem a közéletbe 2000 körül, akkor a média pont hasonlókról cikkezet az OCÖ-vel kapcsolatban és akkor még talán a láthatáron sem voltak a mai vezetők. Eszembe jut, hogy 2002-ben főiskolás fejjel milyen büszkén tervezgettem, mint megválasztott CKÖ elnök, aztán, hogy ledöbbentem a hungexpóban megrendezett OCÖ választáson. Emlékszem, hogy reggel a buszon fekete szemetes zsákból ettük a szendvicset, majd fél úton kiderült, hogy nem is jó buszon vagyok. Emlékszem a szegfűre meg a fehér sálra, meg arra is, hogy a cigányok ide-oda szaladgáltak a szektorok között a szavazásnál én meg unottan zenét hallgattam a fülesen és azon gondolkodtam, hogy mibe is csöppentem bele. Tiszta bohózat volt az egész.

 

(Ki felett örvendeztek? Ki ellen tátjátok fel szátokat és öltitek ki nyelveteket? nem ti vagytok-é a bűn gyermekei, a hazugságnak magva?
/Ésaiás könyve 57,4/)

 

Mikor anno a szakdolgozatomra készültem, több szociológustól azt olvastam, hogy hazánkban várható egy társadalmi robbanás, ha a romák és a mélyszegénységben élő nem romák helyzete nem változik meg. Minap is olvastam egy cikket és abban is a társadalmi robbanás veszélyére hívták fel a figyelmet. Hogy lehet, hogy rajtam kívül senki nem veszi észre, hogy már túl vagyunk rajta. Megtörtént könyörgöm. Amikor a holokauszt után szinte először romákat tömegesen gyilkolnak le, beleértve a roma nép jövőjét is, ami abban a kisgyerekben volt, akit meggyilkoltak?! Amikor romák nem romát lincselnek meg az utcán a családja szeme láttára?! Amikor a romák lopás közben meghalnak, lenyomorodnak a nem roma által kerítésbe vezetett áramtól?! Amikor a nem romák egy jó része és még a romák egy része is a parlamentbe juttat rasszista eszméket valló pártot?! Itt volt, itt van a társadalmi robbanás és még mindig a hatása alatt vagyunk. Nem kell várni rá és misztifikálni. Ezekben az eseményekben rejlett Magyarországon, és hasonlókban szerte európában. Franciaország, Csehország, Olaszország, Románia, Szlovákia… soroljam még? Vegyük már észre MEGTÖRTÉNT!

 

(Mert kezeitek bemocskolvák vérrel, és ujjaitok vétekkel, ajkaitok hazugságot szólnak, nyelvetek gonoszt suttog.
/Ésaiás könyve 59,3/)

 

Mikor majd nem sokára boldog új évet kívánunk egymásnak gondoljunk arra, hogy kinek mit jelent a ’boldog’ kifejezés. Valakinek boldog nyomort, valakinek boldog hajléktalanságot, valakinek meg boldog OCÖ helyet, boldog megyei CKÖ helyet, Boldog kurátori helyet vagy továbbra is boldog országgyűlési képviselői bársonyszéket.

 

(Szája telve átkozódással, csalárdsággal és erőszakossággal; nyelve alatt hamisság és álnokság.
/Zsoltárok könyve 10,7/)

 

Miközben majd januárban számos nemes dolog világnapja lesz és pl.: a katolikus egyház számos boldogról, szentről és eseményről emlékezik meg, van az országban pár száz, hangsúlyozom pár száz ember, akinek a január a területi és országos (cigány) kisebbségi választásról szól. Annak a pár száz embernek, akik ha találkoznak Júdáscsókot váltanak és bárány képében saját népük hamis prófétáivá válnak.

 

(Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, akik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.
/Máté evangéliuma 7,15/)

 

 

(Jézus pedig monda néki: Júdás, csókkal árulod el az embernek Fiát?
/Lukács evangéliuma 22,48/)

 

 

Azoknak az embereknek, akik egyes roma celebekhez hasonlóan magukon testesítik meg azt a mértékű szennyet és mocskot, amely az emberek többségéből undort vált ki, amely rajtunk egyszerű roma és nem roma embereken csapódik le.

 

Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképpen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, akik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és az Urat, aki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak.
/Szent Péter II. levele 2,1/

 

Gondolom mindenki úgy van vele, hogy már a könyökén jön ki a „cigányok a rendszerváltás nagy vesztesei” mondat, de azt keveset halljuk, hogy ez volt az, az időszak, amikor a romák egy csoportja öntudatra ébredt és sokan örültünk, hogy az addig homogénnek és egy hangúnak tartott romák sokhangúak, festenek, írnak, költenek, sőt ha kell érdekvédenek, civilek és politizálni is képesek. Olyan jól sikerült a roma nép ’sokhangúvá’ válása, hogy napjainkra az lett az egyik legfőbb problémánk, hogy már nem vagyunk képesek egy hangon szólni, ha úgy tetszik egy nyelvet beszélni, úgy is mondhatnám a romaság érdekeit a többség és a világ felé konzekvensen kommunikálni. Most már annyiféleképpen differenciálódunk és annyiféle ideológia és hívó szó hat ránk és húz szét minket, hogy egyre inkább azt gondolom, hogy a roma népnek újra magára kellene találnia. Az én hitem szerint az új hívó szó a kereszténységünkből fakadó hit és szeretet, amely valós önmérsékletre, önkritikára, bűnbánatra, ha kell bűnhődésre, és megbocsátásra sarkallhat minket.

 

(Boldog ember az, a ki az Úrba vetette bizodalmát, és nem fordul a kevélyekhez és a hazugságra vetemedettekhez!
/Zsoltárok könyve 40,5/)

 

Én így imádkozom!

Uram! Köszönöm, hogy a népünk létezik és, hogy te vigyázol ránk. Segíts nekünk, hogy békében éljünk ebben a hazában. Segíts, hogy a mi vezetőink legyenek a bizalmunkra érdemesek és ne akarjanak lopni, hazudni.

 

(Mert ti hazugságnak mesterei vagytok, és mindnyájan haszontalan orvosok.
/Jób könyve 13,4/ )

 

Segíts nekik, hogy képesek legyenek azt mondani és elfogadni, hogy „Uram! Ne az én akaratom érvényesüljön, ha nem a Tiéd”, mert Jézustól is azt az imádságot kaptuk örökül, amelyben így imádkozunk: „Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod”

 

Békés Ünnepeket!

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a szerk@romnet.hu címre várjuk.

Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt