HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián 2020-ban is néma maradt a parlamentben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2021 Január 15    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Mondhatni igen néma évtizedet zárt Farkas Flórián Országgyűlési képviselőként: az elmúlt 7 évben egyetlen egyszer sem szólat fel a Parlamentben, de 2010-től is csak ötször emelkedett szólásra, legutóbb 2013 júliusában.

Hirdetmény

Az egyik leginaktívabb képviselője a magyar törvényhozásnak Farkas Flórián, annak ellenére, hogy a kormányoldal egyetlen díszcigány képviselőjeként koptatja majdnem 20 éve a Parlamenti ülésterem padjait. Farkas Flórián 2002-ben lett Országgyűlési képviselő, miután szorgos baloldaliként és az Országos Cigány Önkormányzat, valamint a Lungo Drom elnökeként szövetsége kötött Fidesszel. Igaz, nyolc évig ellenzéki politikus volt, de 2010-től rázúdult a bőség: az Orbán-kormánytól megkapott mindent, amit egy vidékről származó, az általános iskoláját csak 20 évesen befejezni képes, korábban bíróság által háromszor is elítélt, politikusi pályára vágyó cigány ember álmodhat. Miniszterelnöki megbízotti pozíció, cigány önkormányzat elnöki szék, iroda a minisztériumban, sok tízmilliárdos programok, és ami a legfontosabb: politikai védelem a köztörvényes bűncselekmények vizsgálata és vádja alól.

 

Farkas Flórián 2013 nyarán szólalt fel utoljára az Országgyűlésbe. Azóta néma maradt, de fizetsét megkapta.  (Fotó: MTI)

 

Hiába tűntek el milliárdok a felügyelete alól, hat éve még csak tanúként sem hallgatták meg például a Híd a munka világába programból eltűnt majd 2 milliárd forint ügyében zajló nyomozás során. Hiába jelentették fel hivatali visszaélés, zsarolás és egyéb bűncselekmények gyanújával, az ügyészség egyszer sem kérte ki mentelmi jogát, nem indult ellen eljárás. Sőt, maga a kormányfő állt ki védelmében nem egyszer.

 

Farkas Flórián pedig mindezt vagy a némaságával, vagy az előre megírt, az Orbán-kormány védelmében megfogalmazott szöveg felolvasásával hálálja meg. Pedig az elmúlt kettő, vagy hét évben, de az évtizedben is voltak nagyon fontos ügyek a magyarországi cigányság életében, de Farka Flóriánt ez valahogy nem érdekelte. Sem a törvényhozásban, sem a sajtóban, sem pedig a közéletben.

 

A parlamenti adatbázis szerint Farkas Flórián utoljára 2013. július 4-én szólat fel az Országgyűlésben, és 4 perc 42 percig tartott a beszéde. Mondandójában támadásnak értékelte, hogy elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett Tavares-jelentést, amely az eddigi legátfogóbb értékelése a magyarországi belpolitikai helyzetnek. Egy megrendelt propagandabeszéd volt az utolsó felszólalása, és azóta se hallhatta hangját. A 2010-2014-es ciklusban csak 2012-ben szólat fel: március 20-án, szeptember 11-én, és november 20-án.

 

 

A felszólalások tejes szövege itt elolvasható, ha valakit érdekel:

https://www.parlament.hu/web/guest/egy-kepviselo-adatai?p_p_id=hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_auth=lc8bG844&_hu_parlament_cms_pair_portlet_PairProxy_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_naplo.naplo_fszoveg2%3Fp_ckl%3D39%26p_query%3D173_234%2C217_196%2C239_44%2C239_179%2C295_212%2C%26p_stilus%3D

 

Farkas Flórián minden évben a parlamenti némák listáján szerepel, de ahogy a Zsúrpupi is írta, azért a magyar adófizetők eltartják őt is. A választásokon mindig jól jönnek a Fidesznek a cigányok, de hová tűnik az év többi napján az „integráló” Farkas Flórián?

 

A némaságába beleőszült Farkas Flórián. 

 

A 2020-as évre már december 18-án befejeződött a parlamenti munka, de most, hogy a naptárban is magunk mögött hagytuk a XXI. század legborzalmasabb évét, érdemes felidézni, mely adóforintokból letartott "bátor" politikusok voltak azok, akik az egész esztendőben csendben maradtak a parlamentben, válság ide vagy oda. Spoiler: 99,9 százalékban fideszesekről van szó:

 • Bíró Márk (Fidesz)
 • Farkas Flórián (Fidesz)
 • Hadházy Ákos (független)
 • Kerényi János (Fidesz)
 • Kubatov Gábor (Fidesz)
 • Lázár János (Fidesz)
 • Manninger Jenő (Fidesz)
 • Révész Máriusz (Fidesz)
 • Rogán Antal (Fidesz)
 • Simonka György (Fidesz)
 • Tessely Zoltán (Fidesz)

 

És ha már a felszínt kapargatva ugyan, de értékeljük a tavalyi évet, Farkas Flórián nemlétező munkásságát érdemes külön kiemelni, hiszen 2020-ban volt egy igen fontos választás, ahol megint csak az olcsó szavazólapnak tekintett, krumplival megvehető cigányságon múlt a végeredmény.

 

A Fidesz számtalanszor bizonyította, hogy nem programmal akarnak választópolgárokat megszólítani, hanem inkább a XXI. század júdáspénzével, zsák krumplikkal. A NER legmocskosabb működési mechanizmusa fedte fel magát októberben a borsodi időközi választáson, amikor megint a szervezett szállítássá és krumpliosztássá silányult a választójog. Ha egy karakterrel kellene leírni, hogy mit jelent a Fidesz számára a cigányság helyzete, az valószínűleg Farkas Flórián lenne. De hol van most ő? Hol van a kormánypárti „felzárkóztatás”, a romákkal való "törődés"? Nagyon úgy tűnik, hogy kizárólag a választások előtt/alatt a krumpliszsákokban.

 

Korábban már írtunk róla, hogy nehéz úgy a cigányságnak integrálódni, felzárkózni, ha azok a felelős vezetők, akiket kéretlenül az ügyük élére állítanak, többet ártanak, mint használnak. Farkas Flóriánról könyvet lehetne kiadni, csak kár, hogy annak nem „Ezt tettem a cigányságért” lenne a címe, hanem sokkal inkább az „Így ártottam a cigányságnak” mondat lenne helyes. Az ő munkássága tulajdonképpen a szótári alakja annak, hogy mire kell a kormánypártoknak a cigányság.

 

A nyár közepén már láthattuk, hogy hogyan szervez a Fidesz kamutüntetést vidéki romák felhasználásával. Múlt hét vasárnap láthattuk azt is (megint), hogy a cigányság eszközként való felhasználása ma Magyarországon minden választás alappillére, a krumplikirály aljas, évtizedes módszere, minek köszönhetően demokratikus szavazásról szó nem lehet.

 

A kormánypártok kedvezményes krumplivására lehetne akár szívmelengető is, ha nem a választási kampányban történne, és nem látnánk, hogyan válnak évtizedek óta köddé a cigányság felzárkóztatására szánt pénzek.

 

Leírni is röhejes: a magyar hatóságok 2015 óta nem találják, ki a felelős azért, hogy milliárdos összeget vertek el egy sosem működő foglalkoztatási szövetkezetre. A Híd a munka világába nevű programban 1,6 milliárd forint tűnt el, miközben körülötte sorjáztak a botrányok. Az első akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy egy gellérthegyi villa megvásárlásra költötték a rászoruló romák megsegítésére kapott támogatás 15-20 százalékát. Farkas Flórián ebbe a villába költöztette be a szövetkezet irodáját.

 

A roma önkormányzat herdálta a pénzt, és szinte semmit sem valósított meg abból, amit ígért. Ezt még az akkoriban Balog Zoltán által irányított Emmiben is felismerték. Lezárták a programot, és kötelezték az Országos Roma Önkormányzatot, hogy fizesse vissza a teljes támogatási összeget. Csak aztán mégsem kellett visszafizetni. Az ORÖ 1,3 milliárd forint támogatást kapott, és csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszaadni.

 

 

Farkas Flórián pedig azóta is vidáman ül a magyar Országgyűlésben. Igaz - bár a fizetését felveszi - 6, azaz hat éve nem szólalt fel a parlamentben. Vélhetően pont ennyi cigánysággal kapcsolatos ügy éri el az ingerküszöbét. Pont nulla.

 

2020 áprilisában Polt Péter szinte büszkén közölte, hogy a Híd a munka világába ügyében „már” öt személy gyanúsítotti kihallgatására került sor. Már. 5 év alatt. A legfőbb ügyész hozzátette, a vádemelés kérdésében még nem lehet megalapozott álláspontot kialakítani.

 

De ez mindegy is, a lényeg, hogy Balog Zoltán Farkas Flóriánról kijelentette: „botránymentes és tisztakezű vezető".

 

A Fidesz is azt hangoztatja a borsodi időközi választás óta, hogy valójában az ellenzék osztott krumplit „Hajrá, Zsófi!” szalagokkal és persze nem bírják feldolgozni a vereséget. És ez pont annyira hihető, mint hogy Farkas Flórián botránymentes, tisztakezű vezető. Viszont, amíg Magyarország választópolgárainak egy jelentős része olyan nyomorban, modern rabszolgaságban él, hogy szavazatuk néhány kiló krumpliért megvásárolható, addig jottányit sem számít a politikai hitelesség.

Ezzel kellene kezdeni valamit 2022-ig.

 

Hidvégi-B. Attila – RomNet és a ZsúrpubiHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

 • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

 • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

 • Cinka a keresztfánál

 • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt