HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Most már csak dolgozni kell!” – Közgyűlést tartott az ORÖ

betűméret csökkentése betűméret növelése
2020 Január 13    Forrás: RomNet - Hidvéi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Megtartotta első éves közgyűlését ma az ORÖ. Az elmúlt hetek belharcai és vitái csillapodni látszanak az Országos Roma Önkormányzatban, és jó esély nyílik arra, hogy egy stabil többséggel végre elinduljon az érdemi munka. Ehhez viszont az is kellene, hogy Farkas Flórián a háttérből ne manipulálja tovább a lungo dromos képviselőket, és ne szítson feszültséget, ahogy tette azt ma is.  A képviselők többsége viszont megértette, hogy választott tisztségviselőként kötelességük egységesen dolgozni a magyarországi cigányságért.

Hirdetmény

Több órán át tartott frakció ülések után kezdhette meg munkáját ma az ORÖ közgyűlése. A Dohány utcai székház nagyobb termeiben zajlottak az egyeztetések, a képviselők egy része pedig vándorolgatott a szobák között, közben a Bezerédj utcából egyfolytában jöttek a telefonhívások a „Főnöktől”. A nagy frakcióegyeztetések vége az lett, hogy az ülés kezdetére a Lungo Drom képviselői nem ültek be. Az üres széksorokban egyetlen ember ült: az a Farkas Zsolt Rafael, aki arra várt, hogy Farkas Flórián Lungo Drom elnök lemondott mandátumát megkapva letehesse a képviselői esküjét.

 

 

A szokásos formalitások, jegyzőkönyvvezető, és -hitelesítő megválasztása és a napirendi pontok elfogadása után ezt meg is tehette, majd miután megtapsolták a grémium új tagját, hű lungo dromosként ki is vonult a teremből, hogy csatlakozzon a társaihoz. A napirendi pontok szavazása már nem érdekelte, és az sem, hogy Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló miként beszámol be az Országgyűlésben végzett munkájáról, mit is csinált az ORÖ által delegált képviselő a törvényhozásban, és a parlamenti nemzetiségi bizottságban, és arra sem, hogy milyen javaslatokkal, tervekkel él a magyarországi cigányság nevében az Országgyűlés felé. A faital képviselő, aki megkapta Farkas Flórián visszaadott mandátumát, így negyed órát sem töltött a közgyűlésben, és ez volt az első „munkanapja”.

 

 

Az ORÖ közgyűlése, egy stabil 31 fős többséggel viszont valóban elkezdett dolgozni. Dancs Mihály elnökhelyettes beszámolt arról, hogy a múlt hét folyamán már vizsgálódott a Borsod megyei kórházban történt sterilizációs ügy kapcsán, egyeztetett a kórház vezetésével, és az ORÖ közgyűlésének felhatalmazásával további tényfeltárást kell végeznie, és találkozót kezdeményeznie a megyei önkormányzati vezetéssel és a szakminisztérium vezetőivel. Természetesen szóba került a gyöngyöspatai kártérítési ügy, és az azzal kapcsolatos miniszterelnöki megnyilvánulás, amely további feladatokat ró majd az ORÖ közgyűlésére, az elnökségére, valamint Dancs Mihály elnökhelyettesre is.

 

A testület határozatot hozott arról, hogy pályázatot írnak ki az ORÖ intézmények vezetői posztjaira, és május 31-ig, határozott időre intézményvezetőket neveztek ki. A tanácsnoki és bizottsági tagságokat is kiosztották, így mindenki lehetőséget és feladatot kapott, hogy számos területen dolgozhasson, képviselhessen, és segíthesse a romák társadalmi felzárkózását.

 

 

A lungo dromosok tüntetőleges távolmaradása ellenére az elmúlt évek egyik legcsendesebb, legkonstruktívabb közgyűlést tartotta az Országos Roma Önkormányzat. Babos Béla, a Phralipe elnöke köszönetet is mondott ezért a képviselőtársainak, akik kulturáltan, mindenki véleményét figyelembe véve, valóban képviselőhöz méltón viselkedett.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom frakció vezetője és elnöke azt mondta: konstruktív együttműködésükkel a Firosz felé is tettek egy gesztust, és az elmúlt hetek belharcait, vitáit félretéve úgy döntöttek, a magyarországi cigányságérdekeit kel szem előtt tartania minden képviselőnek, és egy egységes ORÖ-ben kell dolgozniuk. „Tudomásul kell venni, hogy a 6, sem a 4 nem 24, és a 18 sem 20, ezért csak együtt és közösen lehetünk döntésképesek” – fogalmazott Dancs Mihály, utalva a hármas szövetséget alkotó frakciótagok létszámára, felhívva a figyelmet arra, hogy egy frakció nélkül sem lehet többsége a testületbe jutott szervezeteknek. A Lungo Drom a 20 fős mandátumával eleve nem nyerhette meg az ORÖ-t, de azóta több képviselő is úgy döntött, csatlakozik az Agócs János által vezetett önkormányzati irányításhoz és a Firosz-hoz.

 

Dancs Mihály azt mondta, a működéshez, a valós munka megkezdéséhez a mai közgyűlésen egy stabil többséggel a szükséges döntéseket meghozták. „Most már csak dolgozni kell, és nem egy hétre, hónapra, hanem 5 éves távlatban kell gondolkodni, tevékenykedni” – mondta az elnökhelyettes.

 

Agócs János és Dancs Mihály is egyöntetűen úgy fogalmaztak, ehhez a munkához várják a Lungo Drom képviselőit is, és bíznak abban, hogy nem az egyéni pozíciók miatti belharcok lesznek számukra is a fontosak.  Dancs Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lungo Drom mintegy 40 ezer szavazóját is képviselniük kell, nem hagyhatták magukra őket, mert esküt tett képviselőként ez a kötelességük.

 

 

Több képviselő is arról beszélt az ORÖ közgyűlése előtt, majd annak szünetében és végén, hogy Farkas Flórián a háttérből azért manipulálta  a képviselőket, ne fogadják el a napirendi pontokat, csináljanak botrányt, hogy a közvélemény felé az lehessen kommunikálni, a fontos ügyek nem érdeklik a képviselőket, csak az egyéni pozíciók és érdekek.  Farkas Flórián már karácsony előtt is rendkívüli közgyűlés összehívást kezdeményeztette a lungo dromos képviselőkkel amelynek az lett volna a célja, hogy az elnök jogköreit korlátozzák, és átvehessék a irányítás az ORÖ felett.  A két nappal ezelőtt kötött megállapodás a Firosz és a Lungo Drom között is ezt a célt szolgálta volna – monda több képviselő is.

 

A mai közgyűlés viszont arra a reményre ad okot, hogy elindulhat a közös munka, és nem kell szégyelljük a képviselőket, és a lungo dromosok is belátják, nem a káosz és a botránypolitizálás, és nem a demonstratív távolmaradásuk, és Farkas Flórián parancsainak feltétel nélküli végrehajtsa szolgálja a roma nemzetiségi választópolgárok érdekeit.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt