HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségét

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 December 12    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Felmondja az ORÖ-ben kötött szövetségét a Roma Polgárjogi Mozgalom( RPM), és a jelenlegi elnök, Agócs János ellenzékeként fog tovább tevékenykedni a testületen belül – jelentette be a Facebookon postolt csütörtök esti élő videójában Dancs Mihály.

Hirdetmény

Az RPM elnöke döntését azzal magyarázta, hogy meg akarja akadályozni „a cigány önkormányzat pénzének szétlopását”, és még időben meggátolni, hogy az elnök, a képviselők, vagy maga a grémium bárki „strómanja legyen”. Dancs Mihály azt is bejelentette, hogy Lakatos Oszkár elnökhelyettessel, aki a Phalipe színeiben nyert mandátumot, az ORÖ törvényességi felügyeletét ellátó Fővárosi Kormányhivatalhoz fordulnak, mert véleményük szerint szabálytalanul tartotta meg az ORÖ az alakuló ülését, így Agócs János nem tekinthető elnöknek. Az ORÖ elnökhelyettesének választott Dancs Mihály felszólította Agócs Jánost, hogy mondjon le elnöki megbízatásáról. A roma politikus azt mondta, amennyiben nem sikerül a 24 fős többséget megszerezniük, akkor a leghangosabb ellenzékiként fog tovább dolgozni az önkormányzatban.

 

 

Az október 13-ai nemzetiségi választáson a Lungo Drom 20, a Firosz 18 képviselői helyet szerzett az országos választáson. A 47 tagú testületbe 5 képviselőt juttatott be a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete és 4 képviselői helyet szerezett a Phralipe. A választási eredmények ismeretében a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom kisebbségbe szorult, miután a három szervezet szövetséget kötve közös nyilatkozatban deklarálták, hogy nem kívánnak együttműködni a Lungo Drommal az elnöki tisztséget illetően. A december 3-án tartott alakuló ülésen az előzetes várakozásoknak megfelelően az RPM elnöke, Dancs Mihály és a Pahralipe vezetője, Babos Béla is Agócs Jánost, a Firosz képviselőjét jelölte elnöknek, és a testület 31 igen szavazattal, a lungo dromosok tartózkodása mellett meg is választotta a tisztségre. Az új elnököt óriási üdvrivalgással és tapssal köszöntötték akkor mind a Firosz, mind az RPM és a Phralipe tagjai is.

 

Dancs Mihály csütörtök esti bejelentésével a hármas szövetség alig egy hétig tartott, és a roma politikai rendszerváltásnak beharangozott összefogás is meghiúsulni látszik. Az RPM elnöke a bejelentésében arra is kitért, hogy az együttműködési megállapodásuk csak szóban köttetett meg, mert a választások után a megállapodás aláírástól az elnök elzárkózott.

 

A RomNet-nek több képviselő azt mondta, az RPM azért mondhatta fel a szövetséget, mert nem kaphatta meg a hivatalvezető és titkárságvezető kinevezésének jogát. Agócs János elnök a bejelentésre a RomNe-nek úgy reagált: nem sárdobálásra, hanem munkára és együttműködésre van szükség az önkormányzaton belül, és ő választott tisztségviselőként ezért fog dolgozni megbízatása alatt, és ehhez a munkához várja az RPM és a Phralipe, valamint a Lungo Drom képviselőit is. Hozzátette, az ORÖ hivatalában az átadás-átvétel még le sem zajlott, Balogh János korábbi elnök és közte a dokumentumok áttekintése és átadása még csak a mai nappal kezdődött el.

 

HBA

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt