HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Farkas Flórián nem vette át ORÖ-s mandátumát

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 November 25    Forrás: Népszavagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az új Országos Roma Önkormányzat képviselői átvették megbízólevelüket. Csupán egyvalaki hiányzott: Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke, a roma szervezet listavezetője.

Hirdetmény

A 47 fős roma testületből csak a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nem jelent meg hétfőn a Ludovika téren, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szent Lászlóról elnevezett kápolnájában tartott mandátumátadó ünnepségen. Farkas Flórián későbbi időpontban veszi át megbízólevelét – hangzott el a rendezvényen - tudósított az eseményről a Népszava.

Ha egyáltalán átveszi. Ebben az esetben ugyanis az összeférhetetlenségi szabályok szerint búcsút kellene intenie parlamenti mandátumának. Az általunk megkérdezett roma politikusok (egy kivételével, aki azt állította, nem tud semmit) egybehangzóan azt mondták: biztosak abban, hogy Farkas Flórián az országgyűlési képviselőség mellett fog dönteni. Már amennyiben a Fidesz enged számára választási lehetőséget. A települési önkormányzati választásokkal egy időben tartott országos roma választáson a Lungo Dromnak nem sikerült többséget szereznie az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ). Farkas Flóriánék szempontjából a legnagyobb gond az, hogy a testületbe bejutott másik három szervezet – Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), Roma Polgárjogi Mozgalom, Phralipe – megállapodott egymással: nem köt szövetséget a Lungo Drommal.

 

Fotó: Népszava / Béres Márton

 

Farkas László, a Firosz elnöke a „hármas szövetség” nevében arra kérte Rádi Pétert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetőjét, hogy hétfőre, a mandátumkiosztás napjára hívja össze az ORÖ alakuló ülését. Rádi azonban a jövő hét keddet, december 3-át jelölte meg. Farkas László szerint az időhúzás a Lungo Drom érdekét szolgálja, ezért tett még egy kísérletet, hogy jobb belátásra bírja az NVB-t. Nem járt eredménnyel. A Lungo Dromnak így még van ideje rá, hogy néhány képviselőt átcsábítson magához, és ezzel többségbe kerüljön a testületben.
A vele szemben összefogó szervezetek szerint ez nem fog sikerülni. Sőt. „Most már a Lungo Dromtól akarnak átjönni hozzánk” – mondta lapunknak az ORÖ egyik képviselője. Rádi Péter a megbízólevelek kiosztásakor arról beszélt, hogy túl kell lépni a megosztottságon: nem egy másik frakcióban ülő politikus az igazi ellenfél, hanem – egyebek mellett – a szegénység, az iskolázatlanság, a bűn. Az NVB elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy alkalommal a magyar gazdaság „rejtett erőforrásának” nevezte a cigányságot.
Rádi Péter szerint ma már munkaerőhiány van, a romák közössége valódi erőforrássá vált. Úgy vélte, hogy akaratától, tehetségétől, szorgalmától függően mindenki dolgozhat.
A Kúria a mándátum átvételének napján viszont arról döntött, hogy nincs hatásköre dönteni az alakuló ülésről, így elutasította az ellenzéko összefogás beadványát és visszautalta az NVB elnökéhez a döntést. 


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt