HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Setét Jenő nyílt levele Karácsony Gergely főpolgármester-jelölthöz

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Február 25    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Setét Jenő polgárjogi aktivista szerint Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt Zugló vezetőjeként ha akarna, már most is méltó módon megemlékezhetne a romák elleni gyilkosságsorozat áldozatairól.

Hirdetmény

Ne várjon a helyhatósági választásokig, Zugló polgármestereként már most neveztessen el egy parkot, teret, vagy utcát a Tatárszentgyörgyön 10 évvel ezelőtt meggyilkolt Csorba Robikáról, és saját kerületében állíttasson a romák elleni gyilkosságsorozat hat halálos áldozatának tiszteletére egy méltó emlékművet – így reagált Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület Karácsony Gergely napokban tett nyilatkozatára.

 

A roma polgárjogi aktivista a RomNet-hez hétfőn eljuttatott, a főpolgármester-jelöltnek címzett nyílt levelében azt írta, hisznek Karácsony Gergely őszinte szándékában, és nem feltételezik, hogy az emlékmű felállítása csak kampányfogás lenne, ezért a kezdeményezéshez 100 ezer forinttal járul hozzá az Idetartozunk Egyesület nevében.

 

Setét Jenő

 

Karácsony Gergely részt vett a tatárszentgyörgyi gyilkosság 10. évfordulója alkalmából, ferbruár 23-án szervezett budapesti megemlékezésen. A főpolgármesteri posztra pályázó politikus egy nappal korábban, február 22-én a Facebook közösségi oldalán bejegyzésében arról írt, az események 10. évfordulóján fővárosi képviselőként kezdeményez egy méltó helyen felállítandó emlékmű létrehozását. „Legyen az egy olyan hely, ahol romák és nem romák, szülők és gyerekek le tudnak ülni, emlékezni és Balogh Máriának, Nagy Tibornénak, Csorba Róbertnek, Kóka Jenőnek, Nagy Józsefnek, és Csorba Robikának megbékélést kérni. Egy olyan hely, ahová egyszer elvihetem saját gyerekemet is, aki lassan annyi idős, mint Robika lenne” - írta.

 

Setét Jenő erre reagálva fogalmazta meg nyílt levelét, melyet most a RomNet teljes egészében közöl olvasóival:

 

N Y Í L T L E V É L

 

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt úr részére

 

Tisztelt Karácsony Gergely Úr!


Szombaton a 10. évfordulója volt a Magyarországot és benne a roma, és nemroma magyarokat megrázó, rasszista indítékú gyilkosság sorozatnak, ahol a többi áldozat mellett -Nagy Tiborné, Nagy József, Balogh Mária, Kóka Jenő- Csorba Róbertre (27) és kisfiára az 5 éves Csorba Robikára emlékeztünk. Más pártok képviselői mellett ön is részt vett e megemlékezésen a tömegben.

 

Mi több, láttam az ön élővideó beszédét a rendezvényről, amelyben kifejezi álláspontját, hogy főpolgármesterként majd emlékművet avathat Budapesten az áldozatoknak.

 

Mi roma civilek és nemzetiségi önkormányzatok, az idén, végre emléktáblát avattunk a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat irodájában. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az emléktábla megkoszorúzására sem ön, sem más pártok képviselői az előzetes meghívó ellenére nem jelentkeztek be.

 

Amiért most mégis írok az az élővideójában elmondottak miatt. Törekvését, hogy az áldozatoknak Budapesten emlékműve legyen támogatjuk, egyetértünk vele.

 

Egyetlen kérésünk van, hogy ne várjon vele a főpolgármester választás küzdelméig!

 

Mivel hiszünk őszinte szándékában - és nem feltételezzük, hogy a videóban elhangzottak csak kampányfogás lenne- javasoljuk önnek, mint egy budapesti kerület, a XIV. kerület - Zugló polgármestereként, már most tegyen lépéseket ezügyben. Javasoljuk, hogy Zugló Önkormányzata a kerület valamely parkját vagy utcáját nevezze el Csorba Robikáról, és állítson a kerület szobrot/emlékművet a II. Világháború után 64 évvel bekövetkezett faji indítékú gyilkosság sorozat áldozatainak.


Egyesületünk nevében, ehhez a nemes gesztushoz -szerény lehetőségeinkhez mérten- ezúton felajánlunk 100.000 forint hozzájárulást, illetve szívesen közreműködünk ennek megtervezésében, vagy kifejtjük javaslatainkat.

 

Budapest, 2019. február 25.

 

Üdvözlettel: Setét Jenő elnökHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt