HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tíz éve gyilkoltak Tatárszentgyörgyön - visszatekintés

betűméret csökkentése betűméret növelése
2019 Február 14    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Épp tíz év telt el a tatárszentgyörgyi tragédia óta. Sokak elfelejtették már a 2008-2009 közötti terror időszakát, eseményeit. Mi, a RomNet szellemiségében így emlékezünk.

Hirdetmény

Tatárszentgyörgy cigánysorának utolsó házára 2009. február 23-ra virradóra a jogerős bírósági ítélet szerint a szélsőséget nézeteket valló debreceni Pető Zsolt Molotov-koktélokat dobott be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, bűntársa, Kiss István pedig négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa, Csorba Róbert és ötéves kisfia azonnal meghalt, a hatéves kislánya súlyosan megsérült. Harmadik társuk, Kiss Árpád a ház mögötti akácosban golyós vadászfegyverrel fedezte bűntársait. A földön fekvő emberek haláltusája alatt, a lángoló ház fényében a magukat „igazságosztónak” tartók elmenekültek.

 

A rendőrségi helyszínelés, az elsődleges tűzvizsgálati eredmény azt állapította meg, hogy a tüzet elektromos zárlat okozta, a kisgyermek és édesapja testén fellelhető vérzőt sebeket pedig a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták.  A tragédia után néhány órával a helyszínre sietett Mohácsi Viktória akkori EP-képviselő és az Országos Cigány Önkormányzat akkori vezetői és képviselői tiltakozására és nyomására a megismételt helyszíni szemle bűncselekmény elkövetését állapított meg, és csak ekkor találták meg a töltényhüvelyeket a hóban. A rendőrség csak kora délután, az igazságügyi orvosszakértő boncolás eredményeként ismerte el, hogy az apa és gyermeke halálát erőszak okozta, és testükön fegyverből lőtt sebek találhatók. Hivatalosan tehát a bűncselekmény elkövetése után mintegy 15 órával, a második helyszíni szemlét követően majd 7 óra elteltével hozták összefüggésbe a cselekményt a romák elleni sorozatgyilkossággal.

 

Épp tíz év telt el a tatárszentgyörgyi tragédia óta. Sokak elfelejtették már a 2008-2009 közötti terror időszakát, eseményeit, és sokak „kéretlen szakértőivé” váltak a történéseknek. Elemeznek, félremagyaráznak, vagy csak (el)hallgatnak.

 

Mi nem ezt tesszük. Mi valóban ott voltunk a tragédia összes helyszínén, a virrasztásokon, a temetéseken, a megemlékezéseken, figyelemmel kísértük az elmúlt 10 évben is az összes áldozatot és sértettet, feltártuk az összefüggéseket, bemutattuk a megtört emberei sorsokat, és a magunk módján próbáltunk segítséget nyújtani az áldozatoknak. Tudósítást készítettünk az összes bírósági tárgyalási napról, az első-, a másod- és harmadfokú tárgyalásokról, a jogerős ítélethirdetésről, és az elkövetők elítélése utáni kapcsolódó perekről.

 

Mi, a RomNet működtetői, fenntartói lelkiismeretesen próbáltuk követni a hosszú éve alatt az eseményeket, összegyűjteni a legfontosabbakat, hogy megőrizhessük az utókornak. Talán mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt megtették. Igyekezetünk ellenére nem teljes, de talán kellő tájékoztatást, alapot ad ahhoz, hogy az olvasóink felidézhessék, vagy megismerjék a történeteket. Adatbázisunk talán nagy segítség lesz majd az utókornak ahhoz, hogy akár egy valódi elemző-, és kutatómunkához felhasználják mindazt, amit mi 10 év alatt alkottunk.

 

 

Én még ma is érzem a támadások helyszínén akkor tapasztalt füstszagot, a koszorúk illatát, látom magam előtt a könnyes arcokat, az fehér koporsóban édesapja karjaiban örök álmot alvó Csorba Robikát. Az elmúlt évszázad leggyalázatosabb és legkegyetlenebb sorozatgyilkosságának emléke elevenen él bennem. De az emlékek idővel elhalványulnak, a tények viszont örökké tények maradnak.

 

Az alábbi linkre kattintva egy nagyobb merítés olvasható nemcsak a rettegés időszakáról, hanem az egy évtizeden át zajlott eseményekről, és bekapcsolódhatnak a magyarországi cigányságot ért sötét korszakba.

 

Hidvégi-B. Attila

 

http://www.romnet.hu/cimkek/romagyilkossagok/293

 

 
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt