HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ-s képviselők tucatjait hallgatták ki gyanúsítottként

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2019 Január 21    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Az Országos Roma Önkormányzat több tucat képviselőjét és családtagjait hallgatták ki a napokban gyanúsítottként, és az eljárás részeként „rabosították”is őket – erősítette meg a roma érdekképviseleti szervezet több képviselője is a RomNet értesülését hétfőn. Úgy tudjuk, a vesztegetési ügyben zajló eljárásban újabb 31 ember lett gyanúsított.

Hirdetmény

A RomNet még 2017. októberében adott hírt arról, hogy hét lungo dromos országos roma önkormányzati képviselőt hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség Könyves Kálmán körúti székházában az Országos Roma Önkormányzati képviselőségükkel összefüggő foglakoztatási ügyben zajló nyomozással kapcsolatban. Az akkori cikkünk megjelenése után több érintettet is sikerült a RomNet-nek elérnie, akik nevük mellőzését kérve azt mondták, nem az úgynevezett Mentorprogram részeként az adóhatóságnál zajló megyei irodák ügyében gyanúsították meg őket, hanem egy sokkal súlyosabb, Farkas Flóriánt is érintő vesztegetési ügyben lettek gyanúsítottak.

 

Képtalálat a következőre: „orö képviselők vesztegetés”

 

 

A gyanúsítotti kihallgatásokra történetesen abban az ügyben került sor, amelyről a RomNet korábban többször is beszámolt, hogy a nyomozás egy nyilvánosságra hozott hangfelvétel alapján indult, amely szerint Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos legalább hat ORÖ-s képviselővel féléves időtartamra „munkaszerződést” kötött havi 350 ezer forintos fizetéssel. Cserébe a képviselőktől a magas rangú roma politikus - aki 2011-2014 októbere között az ORÖ elnöki tisztségét is betöltötte - azt várta, hogy a vele nyíltan szembefordult akkori elnököt, Hegedüs Istvánt szavazatukkal segítsék elmozdítani elnöki pozíciójából.

 

A megbízási szerződéseket, amelyről az Index számolt be elsőként, a Nemzetgazdasági Minisztériumon (NGM) keresztül kötötte meg Farkas Flórián, és a tárca részéről azok aláírója Farkas egyik legfontosabb kormányzati szövetségese, Odrobina László, akkori szakképzés és a felnőttképzés irányításáért felelős helyettes államtitkár volt. (Orbán Viktor miniszterelnök Varga Mihály javaslatára 2017. január végén mentette fel Odrobina Lászlót az NGM helyettes államtitkári pozíciójából, és helyére Áder János államfő húgát, Pölöskei Gábornét nevezte ki.) Az Index 2015. decemberében írt a birtokába jutott szerződés alapján arról, az NGM végül 39 személlyel, vagyis több mint húsz képviselővel, valamint többjük családtagjaival kötött szerződést úgy, hogy a „roma mentori” megbízáshoz sokuknak semmilyen szakképesítése nem volt, és több szerződést kapott képviselőnek a nyolc általános iskolájánál nincs magasabb végzettsége. 

 

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2016. január 27-én rendelt el nyomozást Tényi István feljelentése alapján a Btk. 293. §-ának (1) bekezdésébe ütköző, és aszerint minősülő hivatali vesztegetés bűntettének a gyanúja miatt a Be. 170. §-ának (2) bekezdése alapján. Bár a hivatali vesztegetés gyanúja miatti eljárás ismeretlen tettes ellen indult, a sorozatos tanúkihallgatások alapján is egyértelművé vált, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos esetleges érintettsége miatt nyomoz a főügyészség, mert a törvény szerint ugyanis ha közjogi mentességgel érintett személy szerepe vetődhet föl, csak a Központi Nyomozó Főügyészség járhat el.

 

A RomNet 2017 október 3-án elsőként arról is hírt adott, hogy több megyében egyszerre tartottak házkutatást az adónyomozók az ORÖ volt megyei irodában, amelyeknek többsége a képviselők saját lakásán működött. Az úgynevezett Mentorprogram keretében havi 450 ezer forintos költséggel szabálytalanul működtetett, és azóta már bezárt irodákban iratlefoglalásokat tartottak. A Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói szinte egyszerre jelentek meg azokon a lakcímeken, amelyeken 2016. februárjától, Hegedüs István leváltásától kezdően megyei irodák működtek. Lakatos Oszkár ORÖ-s képviselő akkor azt mondta, összesen 41 helyszínen tartottak a hatóság emberei házkutatásoka.

 

Azt, hogy ebben az ügyben, valamint az 1,6 milliárd forintot érintő Híd a munka világába nevű programmal kapcsolatban zajló jelentős értékre elkövetett költségvetés csalások ügyében hol tartanak az eljárások, nem tudni, mert az adóhatóság nem kíván felvilágosítást adni annak ellenére, hogy a napokban lesz éppen 4 éve hogy a Híd a munka világába nevű botrányprogrammal kapcsolatban az adóhatóság nyomozást folytat.

 

A napokban történt újabb gyanúsítotti kihallgatás és rabosítás így minden bizonnyal csak hangulatkeltő figyelemelterelés arról, hogy a hatóságok a már szinte követhetetlen mennyiségű ügyekben érdemi előrelépést nem tett, és a következő hónapokig, vagyis az EP választásig, ahogy arról a napokban a HVG is beszámolt, Farkas Flórián továbbra is érinthetetlen marad.

 

 

Hidvégi-B. Attila

 


Kapcsolódó cikkek:

http://www.romnet.hu/hirek/2017/05/09/farkas_florian_vesztegetesi_ugyeben_nyomoz_az_ugyeszseg 

http://www.romnet.hu/hirek/2017/02/27/feloszlattak_az_oro_botranyos_foglalkoztatasi_szovetkezetet 

http://www.romnet.hu/hirek/2017/10/03/hazkutatasok_zajlanak_az_oro_kamu_megyei_irodaiban 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/06/16/hazkutatast_tartottak_ma_az_adonyomozok_az_oro-ben 

http://www.romnet.hu/hirek/2017/10/17/gyanusitottkent_hallgattak_ki_tobb_oro-s_kepviselot

http://www.romnet.hu/hirek/2017/10/17/vesztegetesi_ugyben_lettek_gyanusitottak_az_oro_kepviseloiHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt