HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Október 26    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Tíz évvel ezelőtt, november 3-án gyilkolták meg a Molotov-koktéllal felgyújtott házukban Nagy Tibornét és Nagy Józsefet. A romák elleni támadássorozat nagycsécsi áldozataira emlékeznek szombaton délután a Borsod megyei településen. 

Hirdetmény

A 2008. november 3-ára virradóra történt támadás volt a romák elleni bűntettsorozat ötödik cselekménye, amelyet négy további akció követett. Ez volt viszont az első olyan támadás, amely emberéletet követelt.

 

Nagy Tibor feleségével, rokkant bátyjával és süketnéma lányával a Dózsa utcai ház az utcafronti szobájában aludt 2008. november 2-án. Üvegcsörömpölésre ébredtek, és azt vették észre, hogy a kisszobában tűz van. A zajra felriadt embereket puskalövések ébresztették a valóságra. Mindhárman kiszaladtak, hogy eloltsák a tüzet, de újabb durranások jöttek: a lavórban lévő vízért siető feleség hirtelen az előszobában összeesett.  József, sógornője teste mellé zuhant, szólni már egyikük sem tudott. "Kelj fel, mi van veled, ég a ház!" – kiabálta Tibor az akkor még csak 43 éves feleségének, de az nem válaszolt. Megemelte testét, ekkor vette észre, hogy egy nagy vértócsa van a feje alatt. A nála két évvel idősebb bátyja a felesége mellett feküdt, nem volt ideje megnézni, azonnal segítségért sietett.  A véres és kormos kezek még kihozták a házból a fogyatékos lányt, és akkor vette észre, hogy bordái között apró lyukakból csordogál a vére. A sörétszemek megsebesítették, de szerencsének mondhatja magát, hogy az ólomgolyók nem hatoltak mélyebbre, mert most Ő is ott feküdhetett volna rokonai mellett.

 

Nagycsécsi áldozatok temetése

 

Nagycsécsen, halottak napja éjszakáján támadtak rá a Dózsa utca utolsó két házára kommandósnak öltözött cigánygyűlölők. akiket azóta jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt a bíróság. A szélsőségesek benzines palackokat dobtak a házra, majd sörétes puskákkal célba vették az ablakokat, miközben azt kiáltozták: „most meghaltok cigányok, megdöglötök köcsögök!”. Két házat vettek tűz alá, majd a lángok fényében elmenekültek.

 

A támadás híre néhány óra múlva bejárta az országot. Bár kezdetben uzsorások leszámolásáról, bosszúról beszéltek, megkezdődtek a találgatások is. A rendőrség bejelentette, ez a gyilkosság egy sorozat része, ugyanazok lehetnek az elkövetők, akik korábban már öt másik faluban is házakra, emberekre támadtak sérüléseket okozva. Nagycsécs fordulópont volt: a halálos áldozatokkal járt támadás után már nem a megfélemlítés, hanem a gyilkolás lett a támadók célja, aprólékos, katonai pontossággal megtervezett akcióikat eszerint hajtották végre.

 

 Nagycsécs1  Nagycsécsi virrasztás az áldozatokért

 

Egy évvel később, a Kolompár Orbán vezette OCÖ közgyűlése úgy döntött, november 3-át a cigányság gyásznapjává nyilvánítja, hogy emlékezzenek a romák elleni támadássorozat valamennyi áldozatára. A Dohány utcai székházban egy, az áldozatok nevét viselő márványtáblát is avattak, ahol mindig friss virág és örökmécses égett mind a hat áldozat tiszteletére. Két év sem telt el, és a Farkas Flórián által vezetett önkormányzat a gyásznapot eltörölte, a székházból az emléktáblát eltávolították. Megsemmisítették a márványlapot, mintha azzal el lehetne törölni a cigányság gyászát és fájdalmát, fekete lepel alá lehetne rejteni a súlyos és mély társadalmi problémákat, amelyek a támadássorozathoz vezettek.

 

Nagycsécs - a kiégett ház  Nagycsécs - Kolompár Orbán és Horváth Aladár

 

Az egy évtizeddel ezelőtt történt tragédiára emlékezve szombaton emléksétát tartanak Nagycsécsen. A 2018. november 3-án 14 órakor, a katolikus templomtól a temetőig tartó vonulással a 2008-2009 közötti terrorhullám áldozataira és sérültjeire történő emlékezés is. A település temetőjében, az áldozatok sírjánál tartandó gyertyagyújtással pedig fényt és utat mutatnak a sötétségből, hogy soha ne ismétlődhessen meg Nagycsécs, Tatárszentgyörgy, Tiszalök és Kisléta tragédiája.

 

HBA

 

A nagycsécsi támadás túlélője tanúskodott a bíróságon

 

A felesége és testvére halálával végződő támadás körülményeit idézte fel tanúként a Pest Megyei Bíróságon az a középkorú férfi, aki súlyosan megsérült a romák elleni támadássorozat fordulópontjának számító nagycsécsi bűncselekmény során. Az MTI-nek írt tudósítás a 2011. június 22-án tartott tárgyalásról.

 

Képtalálat a következőre: „nagycsécs romagyilkosság bíróság”

 

N. Tibor tanú a bíróságon azt mondta: feleségével, rokkant bátyjával és süketnéma lányukkal az utcafronti szobában aludtak, és üvegcsörömpölésre ébredtek. Azt látták, hogy a kisszobában tűz van, és több durranást hallottak. (Az ügyészség szerint a tüzet a szoba ablakán Pető Zsolt harmadrendű vádlott által bedobott Molotov-koktél okozta.)

 

A tanú felidézte: mindhárman kiszaladtak, hogy eloltsák a tüzet, de az előszobában újabb durranások után a felesége és a testvére összeesett. "Kelj fel, mi van veled, ég a ház!" - mondta a férfi a földön fekvő, 43 éves feleségének, de az nem válaszolt. Emlékei szerint akkor, amikor a nőt megemelte, azt látta, hogy egy nagy vértócsa van a feje alatt. A férfi hozzátette, hogy a nála két évvel idősebb bátyja a felesége mellett esett össze, de őt már nem tudta megnézni, berohant a szobába a telefonjáért, és átszalad a szomszédba segítséget hívni.

 

Kitért arra: feleségének és testvérének a holttestét, valamint süketnéma lányát, aki a lángoló ház nagyobbik szobájában az ágyon ült, a szemben lévő házban lakó öccse hozta ki, akinek az otthonát szintén megtámadták. 
Közlése szerint azt, hogy a jobb oldalát sörétes fegyverből találat érte, csak a mentők kiérkezésekor vette észre, mert a korábbi "csípő érzés" erősödött és inge véres lett. A kórházban később sörétszemet operáltak ki a bordái közül.

 

A Pest Megyei Főügyészség szerint az ablak lehúzott redőnyein keresztül az asszonyt és sógorát Pető Zsolt harmadrendű vádlott lőtte agyon azzal a fegyverrel, amelyet fél évvel korábban egy besenyszögi vadásztól rabolt el az első- és a másodrendű vádlottal, Kiss Árpáddal és Kiss Istvánnal együtt. Ugyanezzel a sörétes puskával lőtt rá többször is 2009. augusztus 3-án a Szabolcs megyei Kisléta egyik lakóházára, majd miután szétlőtte a bejárati ajtót, Kiss Istvánnal agyonlőtték az ágyban fekvő 45 éves nőt; a házban tartózkodó, akkor 12 éves lány életveszélyesen megsérült.

 

A vád szerint Kiss Árpád és Kiss István, illetve Pető Zsolt a korábbi támadásokban (Galgagyörk, Piricse, Nyíradony, Tarnabod) "szerzett tapasztalatok" alapján jobban átlátható és megközelíthető célpontot keresett. Mivel Tarnabodon nem romák házait támadták meg, már nem volt fontos, hogy romákkal összefüggő, negatív hírekből ismert település legyen a célpont, csupán az, hogy romák éljenek ott. Így lett a következő helyszín Nagycsécs, azt követően már mindig életveszélyes és halálos sérüléssel járó támadásokat követtek el, aprólékos módon megtervezve.

 

Az ügyészség úgy véli, a nagycsécsi gyilkosság fordulópont volt: a halálos áldozatokkal járó támadás megerősítette a vádlottakat abban, hogy így érhetik el céljaikat, ha "saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást". Ezt követően már kifejezetten ölési szándékkal tervezték meg következő támadásaikat, amelyek során négy másik embert, köztük egy ötéves kisgyermeket megöltek, egy fiatal fiút és egy 12 éves lányt életveszélyesen megsebesítettek.

 

Képtalálat a következőre: „nagycsécs romagyilkosság bíróság”

 

A nagycsécsi kettős gyilkosság azért is fordulópont volt a romák elleni támadássorozatban, mert Kállai Ernő kisebbségi ombudsman javaslatára az akkori országos rendőrfőkapitány ötventagú külön nyomozócsoportot állított fel a tettesek kézre kerítésére és 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki. Az Országos Cigány Önkormányzat a támadásban megsemmisült házat újjáépíttette, s november 3-át - az első halálos áldozatok emlékére - a cigányság gyásznapjává nyilvánította.

 

A romák elleni támadások miatt Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot, valamint a tiszalöki és a kislétai támadásban a vád szerint bűnsegédként részt vevő negyedrendű vádlottat, Csontos Istvánt aljas indokból, előre kitervelten, több emberen, részben 14 éven aluli sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberöléssel vádolják.

 

A testvérpár csak a sérüléssel nem járó támadásokat ismerte be, míg a harmadrendű vádlott következetesen mindent tagad. A szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban állt negyedrendű vádlott, Csontos István a két utolsó, a tiszalöki és a kislétai gyilkosságról, amelyekben sofőrként segítette társait, részletes vallomást tett a nyomozás során.

(MTI)Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt