HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Mindig az eszünkben lesz” - tíz éve nem felejtenek a megtámadott roma családok

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 Augusztus 09    Forrás: atv.hugaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Rasszista indíttatásból, egyre durvább támadásokkal kezdődött a romagyilkosságokként elhíresült, mindeddig példátlan bűnténysorozat Magyarországon, amelynek során kilenc településen összesen hat embert, köztük egy öt éves kisgyereket gyilkolt meg egy szélsőjobboldali eszméket valló, négyfős banda. Az első, személyi sérüléssel is járó támadást éppen tíz éve, augusztus 8-án követték el.

Hirdetmény
Tíz évvel ezelőtt még csak sejteni lehetett, hogy a júliusi, galgagyörki romák elleni támadás folytatódott 2008. augusztus 8-an Piricsén. Ám, míg Galgagyörkön csak a félelemkeltés volt a cél, a szabolcsi településen a támadók már nem elégedtek meg ennyivel. Aznap éjjel két, romák lakta házba dobtak Molotov-koktélokat a falu végén. Az egyik házban alvó család tagjai bent ragadtak az épületben, a másik házból kilépő idős asszonyra viszont rá is lőttek.(Getyinás Tibor családjával 2011 augusztusában, amikor a RomNet ruhákat, cipőket és élelmiszercsomagot vitt adományként a nélkülöző gyermeknek iskolakezds előtt. Fotó.RomNet-Hidvégi-B. Attila)

A lábán megsérült Magda nénihez először a szomszédban elő unokahúga szaladt ki. Jutka az ATV Híradójának nyilatkozott, de nem szerette volna, ha mutatjuk az arcát, azt mondja: a mai napig fél.


„Reggelig voltunk kint, tüzeltünk, még egyszer nehogy visszajöjjenek. Én akkor az éjszaka itt kinn álltam” – emlékezett vissza Jutka.

 

A piricsei házak helyén ma már csak a gaz van. Jutka azt mondja: nagynénje két éve, épp augusztus 8-án sok betegeskedés után halt meg. A másik, akkor felgyújtott házba szorult család viszont ma csak néhány utcányira lakik innen.

 

„Nekünk az mindig az eszünkben lesz, amíg élünk...” – erről már Getyinás Tibor beszélt, bár nem szívesen emlékszik vissza a történtekre. Azt mondta, aznap este 11 körül ért haza a csirkegyárból, a túlórától fáradtan. Vacsora után hamar el is ment aludni.

 

„Felijedtem, kinyitottam a szememet, hirtelen mintha reflektorral bevilágítottak volna. Bevágtam a lábam a szekrénysorba, ahogy felugrottam, és egyből a két gyereknek a lábát megfogtam, és húztam lefelé” – idézte fel az estét.

 

Tiborék a gyermekeikkel a támadás után egy rövid időre Tiszalökre költöztek, épp abba a házba, ahol meghalt az egyik későbbi támadás áldozata, a dolgozni induló Kóka Jenő. Getyináséknak nem is volt ott sokáig maradásuk, hamar visszaköltöztek Piricsére. Mostani házukat a kétmillió forintos kártérítésből vették, azóta csinosítgatják. Feleségével mindketten dolgoznak. Tibor úgy gondolja: a támadók a Marian Cozma meggyilkolása, és az olaszliszkai lincselés miatt akartak bosszút állni.

 

Getyinás szerint nem annak a családját akarták megölni, aki elkövette a bűncselekményt, hanem az egész cigányságot akarták megölni.

 

Képtalálat a következőre: „romagyilkosságok piricse”

(Getyinás Tibor és családja, fotó: RSK-Kadét Ernő- 2010. november)

 

 

A banda tagjai a Piricsei támadás után még hét településen - Nyíradonyban, Tarnabodon, Nagycsécsen, Alsózsolcán, Tatárszentgyörgyön, Tiszalökön és Kislétán - vadásztak az ártatlan roma családokra. Hat embert - köztük a gyerekeit a karjaiban tartó Csorba Róbertet és öt éves kisfiát, Robikát - lőtték agyon, hidegvérrel.


Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt hosszú, rendőrségi hibáktól sem mentes nyomozás után végül 2009 augusztusában fogták el. Jogerős ítélet azonban csak 2016-ban született az ügyben: eszerint a Kiss testvérpár és Pető Zsolt életük végéig rács mögött maradnak, Csontos István pedig 13 évet kapott.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt