HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Árnyék ORÖ-t állít fel Kolompár Orbán

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Június 07    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Árnyék Országos Roma Önkormányzat felállításába kezdett Kolompár Orbán, hogy a romák társadalmi felzárkózását segítő javaslatokat készítsenek a kormányzat számára, és felkészüljenek a jövő évi helyhatósági választásokra.

Hirdetmény

Kolompár Orbán, aki 2003 és 2011 között vezette a cigányok országos önkormányzatát, a RomNet-nek azt mondta, június végére szeretné felállítani az alternatív roma képviseletet, mert a jelenlegi választott testület alkalmatlan arra, hogy elássa a törvényben meghatározott feladatát, és a képviselők a választóik bizalmával visszaélve kizárólag a saját önös érdekeiket tartják szem előtt, kiszolgálva a hatalmai érdekeket. „Az elmúlt nyolc év látszatpolitikája nem ismétlődhet meg, valamit kezdeni kell a cigányság ügyével a politikai elitnek” – mondta.

 

Kolompár Orbán

 

A roma politikus az árnyék ORÖ-vel szeptemberig konkrét oktatási, foglalkoztatási javaslatokat és kidolgozott programokat kíván átadni mind a kormányzatnak, mind pedig az ellenzéknek, hogy a szerinte az elmúlt 6-8 évben történt egyhelyben topogás helyett valós léptekkel indulhasson el a romák társadalmi integrációja. Kolompár Orbán szerint azért van szükség az alternatív képviselőtestületre, mert a törvény szerint működő 47 fős testület a romákat érintő kérdésekben egyetlen egyszer sem szólat meg, javaslatokat nem fogalmazott meg, és a kormánnyal kötött keretmegállapodásban foglaltak sem valósultak meg.

 

Példaként említette, hogy a Magyarországon jellemző hiányszakmák miatti munkaerőhiány pótlására ne más országokból hozzanak szakembereket, hanem a rendszerváltozás óta tartós munkanélküliségben tengődő emberek gyors átképzésével segítsék elő foglalkoztatásukat, így a szociális ellátórendszerben lévő embereket hazai adófizető állampolgárokká tehetnék.

 

Kolompár Orbán szerint a jelenlegi ORÖ-s grémiumból mindössze két-három képviselő lenne alkalmas arra, hogy az általa felállítandó, szintén 47 tagú árnyék ORÖ-ben szerepet kapjon, ezért elsősorban szakemberekre, és azokra a megyei emberekre számít, akik az elmúlt másfél-két évtizedben a másod-és harmadvonalban dolgoztak, a látható politikusok, megyei vezetők helyett végezték el a munkát.

 

Kapcsolódó kép

 

A roma politikus, aki az MCF Roma Összefogás Párt elnöke, a Dikh Tv-nek a napokban adott interjújában mondottakat megerősítve a RomNet-nek arról is beszélt, a nyár folyamán megkezdik a felkészülést a jövő évi helyhatósági és nemzetiségi választásokra is, 300-350 embert szeretnének felkészíteni polgármesteri tisztségre, és legalább 3000 embert a települési önkormányzati képviselőségre. Kolompár Orbán szerint a romák élethelyzetére a helyi szintű döntéshozatalok vannak a legnagyobb befolyással, ezért a cigányságnak is bele kell tudnia szólni a saját jövőjébe, és ez csak úgy valósulhat meg, ha a képviselőtestületben is ott ülnek. Mindezekért azt is szeretnék elérni, hogy az Országgyűlés módosítsa az Önkormányzati törvényt annak érdekében, hogy a települési önkormányzatokban a hazai nemzetiségek részére ismét biztosítsák a kedvezményes mandátum megszerzésének lehetőségét.

 

Kolompár Orbán azt szeretné elérni, hogy jövő ősszel átvegyék az ORÖ irányítását legalább kétharmados többséggel, kiszorítva a Lungo Drom tagjait és Farkas Flóriánt, és valamennyi megyei nemzetisági önkormányzatot, beleértve a fővárost is, a szervezetének képviselői irányítsanak. Véleménye szerint mindezen célok cselekedni akaró emberek összefogásával elérhetőek, és mindez nem pusztán pénz kérdése. Kolompár Orbán úgy véli, ha 2003-ban sikerült a közös összefogással leváltani a Lungo Dromot a nyolcéves hatalmából, akkor az most is megvalósulhat, mert a roma válaszpolgárok látják, hogy a 2010-től nem történt komoly változás élethelyzetükben.

 

 

Képtalálat a következőre: „kolompár orbán ocö”

 

 

Kolompár Orbán azt követően lett az ország egyik legismertebb roma politikusa, hogy 2003-ban az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé választották, és két cikluson át is irányította az akkor még 53 fős testületet. Az általa vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) Roma Összefogás Párt önálló listát állítva elindult a 2006-os parlamenti választásokon, majd 2009-ben az EP-választásokra is saját listát állított. Karrierjének az vetett véget, hogy 2011-ben már nem tudta megőrizni elnöki pozícióját Farkas Flóriánnal szemben az országos nemzetiségi választásokon, és a több éven át húzódó büntetőperében 2013 márciusában a Kecskeméti Törvényszék jogerősen egy év és tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és az Európai Közösség pénzügyi érdekeinek megsértése miatt. Mellékbüntetésként pedig három évre eltiltották őt a közügyek gyakorlásától. A roma politikus a büntetését azóta letöltötte. Kolompár Orbán azt állítja, egy koncepciós eljárás áldozata volt, mert a bíróság volt, és az első- és másodfokú bíróság, valamint a Kúria ítélete is megállapította, hogy az ügyében nem történt károkozás, és nem voltak károsultak, vagyis „az én kezeim közt egy forint sem tűnt el” - mondta.

 

HBAHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt