HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

VIII. Romani Film Fest - Nem engedünk a 48‘-ból

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Május 09    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A romák is részesei voltak a történelemnek, bátor hazafiként harcoltak a forradalmakban, a háborúkban, védve országunkat, nemzetünket. Idén, a VIII. Romai Film Fest a magyarországi romák 1848-49-es forradalom és szabadságharcban való részvételét mutatja be május utolsó hétvégéjén, a fővárosi Art+Cinemaban, egy négy napos fesztiválkeretében, ahol nem csak filmvetítésre, hanem kerekasztal-beszélgetésekre, közönségtalálkozóra és workshopokra is sor kerül.

Hirdetmény

Kalla Éva, a mintegy kéttucatnyi dokumentum-, nagyjáték- és rövidfilmet felvonultató négynapos, ingyenes esemény szervezője arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző évek szervezési tapasztalatai arra mutattak rá, hogy mennyire fontos a cigány kultúra bemutatása mellett az, hogy minden korosztály reálisabb képet kapjon a hazai cigányságról a médiabeli híradásokkal ellentétben. Az idei rendezvénysorozat az 1848-as eseményekhez kapcsolódóan dokumentumfilm és kerekasztal-beszélgetés hívja fel a figyelmet arra, hogy a magyarországi romák magyarsága a múltban sem volt vitatható.

 

(A rendezvény szervezője: Kalla Éva)

 

A VIII. Romani Film Fest – Nemzetközi Cigány Filmfesztivál sok izgalmas filmmel várja az érdeklődőket, és hagyományainkhoz híven közönségtalálkozókra is sor kerül a levetítésre kerülő művek alkotóival, szereplőivel. A fesztiválsorozat keretében többek között látható lesz Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba által rendezett Brazilok című fim, Django Reinhardt a világ legvirtuózabb jazzgitárosának életrajzi ihletettséggel készült francia mozifilmje, Lengyel Balázs Lajkó - Cigány az űrben című játékfilmje is.

 

 

A fesztiválsorozat megnyitójára 2018. Május 24-én, csütörtökön 18 órakor kerül sor, és vasárnap estig lehet megtekinteni a filmeket.  Nemzetközi Cigány Filmfesztivált Philippe de Chauveron Romazuri című francia-belga vígjáték-mozifilmje zárja.

 

A VIII. Romani Film Fest médiatámogatója a RomNet.

 

Art+Cinema (korábban Örökmozgó) 1073 Budapest, Erzsébet körút 39.

 

Részletes program:

 

VIII. Romani Film Fest

Nem engedünk a 48‘-ból

2018. május 24-27.

 

MEGNYITÓ

Art+Cinema - NAGYTEREM

2018. MÁJUS 24. CSÜTÖRTÖK 18:00

 

A fesztivál flashmobbal indul, amelyet a Szilvási Gipsy Band és a Romano Glaso ad elő.

Lakatos Klára grafikusművész kiállítását  Balogh Tibor festőművész nyitja meg.

 

Műsor:

A fesztivált Langerné Victor Katalin, az EMMI helyettes államtitkára nyitja meg.

 

Fellépő művészek:

 

A 100 Tagú Cigányzenekar kamarazenekara

Suki András zongoraművész

Romano Glaszo

Szilvási Gypsy Band

C-SZ- FISZ –Á

Műsorvezető: Daróczi Tímea

 

20.00 - Historia Romani 4. rész  

történelmi oktatósorozat, 4. rész, 2005, 30 perc
rendező: Gábor Péter

forgatókönyvíró: Bársony János-Daróczi Ágnes.

A történelmi oktatófilm-sorozat 4. részében az 1848-as Forradalom és Szabadságharc roma résztvevőinek állít emléket.

 

2018. MÁJUS 25. PÉNTEK

Art+Cinema - NAGYTEREM

 

Vetítés gyerekeknek (60  perc)

Kvízjáték a vetítés után

 

10.00  - Cigánymesék – magyar rajzfilmek

Cigányasszony meg az ördög  2014 , 8 perc

rendező: Horváth Mária

Doja, a cigány tündér   2015,  7 perc 

Rendező: Horváth Mária

Káló a cigánylegény  2015,  7 perc
rendező: Horváth Mária
A Tűzpiros  kígyócska  2017  7.35 perc

rendező: Balajthy László

Hogyan lett az ember   2017.  7. 57 perc

rendező: Horváth Mária

A Nap és Hold története   2017  7.25

rendező: Szoboszlay Eszter

 

14:30 - MISSZIÓ (Roma Szakkollégiumok Hálózata)

magyar dokumentumfilm, 50 perc 

rendező: Szekeres Csaba 

 

A Keresztény Roma Szakkollégiumok Hálózatát a magyarországi történelmi egyházak hozták létre 2011-ben. A szakkollégiumok célja, hogy „…olyan roma identitásukat megőrző, keresztény értelmiségieket neveljenek, akik sokoldalúan képzettek, szakmai munkájukban magas szintre törekednek, nyitottak a fejlődésre, elkötelezettek egyházi közösségük képviseletére”.

 

16:00 - O grast haj ame - A lovak velünk maradnak, ugye? 

magyar dokumentumfilm, 52 perc,  2014  

rendező: Berec Zsolt Miklós

 

Szarvas cigány nemzetiségű lakosságának évtizedekre visszanyúló kapcsolata van a lóval, vagy ahogy ők mondják a graszttal. Ragaszkodnak hozzá, mint haszonállathoz, mint presztízsszimbólumhoz, mint az egymás között létrejövő kereskedelem alapjához, mint családtaghoz.

 

17:00 - Hangjegyesek
magyar dokumentumfilm, 2014, 52 perc
rendező: Oláh Kata


Magyarország hallatán még ma is a paprika, gulyás és a cigányzene hazájára gondol egy külföldi. A paprika és a gulyás megmaradt, de a cigányzene vagy inkább a cigány muzsikusok nevével fémjelzett magyar népzene kihalófélben van. Az együttesek állami támogatása erősen lecsökkent, az élőzene pedig lassacskán elmarad az éttermekből, szállodákból. Pedig a rendszerváltás előtt több ezer muzsikus volt, csak a fővárosban. Filmünk hazánk egyik leghíresebb zenész családjából származó prímás, Berki Sándor életén keresztül mutatja a cigányzene és a képzett cigány zenészek jelenét, múltját és igen kérdéses jövőjét.

 

18.00 - Brazilok

magyar vígjáték, 2016, 95 perc

rendező: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba

 

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel (Fekete Ernő), aki nem tud hibázni, és helyettesével (Schmied Zoltán), aki meg nem szeret.  De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval (Nagy Dániel Viktor), mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal (Bánki Gergő) életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak. És mert a faluból elszármazott, titokzatos milliomos éppen ebben az évben dönt úgy, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába, hirtelen megemelkednek a tétek és felkavarodnak a falu addig nyugodt hétköznapjai. De kell még néhány nagy szerelem, még nagyobb tömegverekedés, váratlan házkutatás, rejtélyes rablóbanda, kigyulladó vasutas és merdzsón érkező cigányvajda, hogy kiderüljön, ki és hova utazik végül... És akkor talán még Gáspár Laci is megérkezik. 

 

20:00 - Django

magyarul beszélő, francia filmdráma, 2017, 117 perc

rendező: Etienne Comar

Django Reinhardt a világ legvirtuózabb jazzgitárosa. Az életrajzi ihletettségű mozifilm a második világháború alatt mutatja meg az egyedülálló zenész életét és menekülését a náci megszállás alatt álló Párizsból. 

 

Art+Cinema – KIÁLLÍTÓTÉR

 

16:00 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS


A romák szerepe az 1848-as Forradalom és Szabadságharcban

Meghívott vendégek:

dr. Bársony János kisebbségkutató

Suki András zongoraművészcigányzene kutató

Gerő András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója

 

2018. MÁJUS 26. SZOMBAT  10.00 – 14.00

Art+Cinema - KISTEREM

 

WORKSHOP:

 

A workshop elsősorban nőknek szól.

10:00-14:00 - Értékvezérelt hősök és alkotások
Workshop 2x2 órában

5 perces filmek:

Mihaela Dragan: (ő a n)ő beszél  - Del Duma 

Alina Serban: Felelősségem tudatában kijelentem - I declare at my own risk 

Dijana Pavlovic: Beszélj életem  - Vitamia, Parla 

rendező : Balogh Rodrigó, Illés Márton

 

A Független Színház Magyarország 2017 júliusában a budapesti Stúdió K Színházban megrendezte a "Roma hősök" - I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált. A Fesztiválon két román alkotó, Alina Serban: Felelősségem tudatában kijelentem és Mihaela Dragan: (ő a n)ő beszél, egy olasz, Dijana Pavlovic: Beszélj életem, valamint egy brit, Richard R. O'Neill: A legnehezebb szó c. alkotásait ismerhette meg a közönség. Az alkotók Magyarországi tartózkodása ideje alatt az előadások fókuszjelenetei és az alkotók életút-interjúinak stúdiós körülmények között történt felvételeiből készül egy összeállítás.

 

A workshop felépítése:

Az első két órában a résztvevők a négy alkotás, illetve hős megismerésével, elemzésével, megvitatásával foglalkoznak. A második két órában – a csoport előzetesen feltérképezett készségeihez alkalmazkodva – kreatív eszközökkel (például színházi jelenet, képzőművészeti alkotás, írás) dolgozzák fel az általuk hozott hősöket, amely munkákat közösen is elemzik, illetve amennyiben komplexebb ötlet született, vagy olyan vázlat, ami érdemes a továbbgondolásra, akkor átbeszélik, hogy annak tovább fejlesztéséhez mire van szükség. A foglalkozás végén a résztvevők rögzítik, hogy az általunk, illetve általuk hozott hősök példáiból mi az, ami számukra mintát jelent és mi az, amit ebből hasznosítani kívánnak további életük során

 

Art+Cinema – NAGYTEREM

 

10:00 - Közösen a jövőért
színes, magyarul beszélő, magyar dokumentumfilm-sorozat, 3X52‘
rendező:  Dobronay László

A magyarországi roma kisebbséget bemutató film célja, hogy mindenki megértse kultúrájukat, gondolkodásmódjukat, mindennapi életüket, nehézségeiket. A magyar többségnek néha nagyon nehéznek tűnik, hogy a romákkal együtt kell élni – és a romáknak is el kell fogadni, hogy Magyarországon, a magyar nép közösségében élnek. Milyen erőfeszítéseket tesz a kormány és a roma vezetés, ezeknek a kérdéseknek a megoldására? A kamera objektívjén keresztül láthatjuk az 500-700 ezer fős, hazánkban a legnagyobb kisebbséget alkotó romák helyzetét. A hétköznapi és nem hétköznapi roma embereket, terveiket, tetteiket.

 

13:00 - Csandra szekere 

magyar játékfilm, 2017, 90 perc
rendező: Vitézy László 

 

Naftali (Adorjáni Bálint), a tanult, fiatal cigányember a telepieket tanítja. Nyáron ráérő idejében sok időt tölt a telepen, ahol szerelmi kalandba bonyolódik, pedig otthon szép felesége és gyerek is várja. Egy halotti tor után a régi szokásokról beszélgetnek, amikor felmerül a téglaégetés lehetősége. Naftali építkezni akar, ezért összefogja a cigányokat, és elindul a munka. A nyereséges kezdeményezésre hamar ráül a veszteséges tsz, és a párttitkár megkaparintja a cigányok egyetlen megélhetését. Vitézy László filmje Lakatos Menyhért önéletrajzi ihletésű művei alapján készült, megtörtént eseményeket dolgoz fel a cigányság legszegényebb rétegének mindennapjaiból.

 

15:00 - Richard O’Neill: A legnehezebb szó  - Hardest Word 20‘
színházi film
rendező: Balogh Rodrigó

 

A Független Színház filmje a Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó  Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról szól. A drámai hős nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követeljen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől. A monodráma bemutatja Jess Smith törékenységét és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért. Hitvallása szerint néha az állampolgári engedetlenség marad az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a méltóságunknak.

 

A vetítés után közönségtalálkozó az alkotókkal: az íróval,  Richard O’Neill-lel és a rendezővel Balogh Rodrígóval.  

 

16.30 - Appassionato, espressivo, brillante - Balázs János zongoraművész portréja

Alkotók kik? Hány perces, mikor készült?

 

17.40 - Romazsaruk

magyar dokumentumfilm, 2010, 59 perc

rendező: Oláh Kata, Csukás Sándor

 

A dokumentumfilm három, különböző életszakaszban lévő roma ember életét vázolja fel, akiknek különböző céljaik vannak. Egyvalami azonban közös bennük: mindhárman olyan álmot álmodtak maguknak, amelyet kevés roma tud megvalósítani: ki akarnak törni, amihez a rendőri pálya jelenti az utat. Sanyi, a főváros 8. kerületében szolgálatot teljesítő, aktív rendőr szeretne hazakerülni Mátészalkára, a szülei közelébe. Mihály, a nyugalmazott vidéki rendőr szeretné hasznosítani mindazt, amit megtanult, és szeretne újra egyenruhában szolgálni. Bea, aki évek óta rendőrségi ösztöndíjas, szeretné, ha felvennék a szegedi rendészeti iskolába, hogy rendőr lehessen. A Romazsaruk által bepillanthatunk a rendőrök mindennapi munkájába is, elgondolkodhatunk azon, jó-e és kell-e roma a rendőrség tagjai közé. Megismerkedhetünk a hírhedt "nyolckerrel" is, a budapesti rendőrök közül a romaságát egyedüliként felvállaló járőr szemszögéből.

 

Dokumentumfilm blokk:

 

19.00 - Palánták

magyar dokumentumfilm  2017, 35 perc

rendező: Kőszegi Edit

 

Egy Borsod megyei kisfaluban egy testvérpár hosszú évek óta fáradozik, hogy saját példájukat követve minél több roma fiatal számára teremthesse meg a továbbtanulás lehetőségét. A legújabb projektjük már egész Észak-Magyarországot hálózza be. Saját példájukból  kiindulva  roma mentor programot szerveztek. A projekt alapvető célja, hogy a gyerekek önértékelése és jövőképe kialakulhasson, egy olyan közös tanulási folyamat eredményeként, melyet a kívülről érkező, sikeres roma mentor személyes példája és tapasztalata motivál. A programban résztvevő mentorok a roma kultúra neves képviselői: Csányi Dávid színművész, Farkas Zsolt drámapedagógus, Khamoro Táncegyüttes alapítója és vezetője, Lakatos György drámapedagógus, Romano Glaszo együttes alapítója és vezetője, Kállai Henrik festőművész, Kállai András képzőművész, Balogh Máté operatőr, Lakatos Klára grafikus, festő és illusztrátor. Bogdán János Amigó festőművész, Kunhegyesi Ferenc festőművész, Horváth Kristóf színművész.

 

19.36 . Melinda, a  bokszoló szociális munkás nő  2017  11. 54’

portréfilm

A filmet készítette: Baranyi Marcsi szerkesztő-riporter és Galyas Gyula  operatőr-vágó

 

Pécsiné Lázár Melinda nemcsak a ringben ütötte ki ellenfeleit, hanem az életben is padlóra küldte a legnehezebb kihívást, a veleszületett szegénységet. A mára már diplomás szociális munkás és díjnyertes bokszoló-edző, nehézsorsú és rossz útra tévedt gyerekeknek segít. A karrier mellett még feleség és két gyermek anyukája is.  

 

19.48 - Réka, a 21. századi roma nő 2017  14.54’

portréfilm

A filmet készítette: Baranyi Marcsi szerkesztő-riporter és Galyas Gyula operatőr-vágó

Makula Réka közösségépítő, a kezdeti iskolai nehézségek ellenére mégis megszerette a tanulást és azóta is folyamatosan képzi magát. A XXI. századi Roma Nők Egyesület megálmodója és számos roma és nem roma lány, nő, asszony példaképe. Nem felejtette el honnan jött, a városi életéből ma is tudja a cigánytelepre visszavezető utat és viszi magával a kultúrát, a színházat, az összegyűjtött adományokat, de legfőképp a kitörés lehetőségét.

 

A roma női példaképekről készült portrék a Tom Lantos Intézet megbízásából készült 2017-ben.  

 

20.10 - Lajkó - Cigány az űrben
magyar játékfilm, 2016, 90 perc
rendező: Lengyel Balázs
 

A  film egy fekete komédia, amelyből kiderül, hogy az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya volt, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta. A történet szerint 1957 elején a Szovjetunió úgy dönt, baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. A legmegfelelőbb jelöltnek az utazásra Serbán Lajos, Lajkó ígérkezik, aki permetezőpilótaként már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz és az űrhöz. Mikor azonban Lajkót kiválasztják az űrutazásra, még nem is sejti, hogy álmai nem véletlenül válnak épp most valóra.

 

2018. MÁJUS 27. VASÁRNAP  

Art+Cinema – NAGYTEREM

 

15:00 - 371 csillag

magyar dokumentumfilm, 2016, 60 perc

rendező: Dömötör Péter 

 

2016-ban a Roma Ifjúság és Bátorság napján a Nemzeti Színházban megtartott Holokauszt megemlékezés teljes anyagát dolgozza fel a film.

 

16.00 - Broken silence 
angol dokumentumfilm, 2017, 85 perc
rendező: Giulia Fassone

A második világháború idején a nácik a becslések szerint 1,5 millió romát irtottak ki a koncentrációs táborokban Kelet-Európában. Túlélők emlékeznek 

 

18.00 - KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ

 

Vendégek:

Orhan Galjus

Joka Daróczi János

Setét Jenő


A beszélgetést vezeti
: Daróczi Ágnes

 

18.00 - A virtuóz 

magyar dokumentumfilm, 2016, 52 perc
rendező: Kékesi Attila

A film Cziffra György zongoraművész fordulatokkal teli életét és karrierjét mutatja be, aki az angyalföldi nyomornegyed csodagyerekéből és a füstös pesti lokálok bárzongoristájából, Párizsban a század egyik leghíresebb zongoravirtuózává vált. Megszólalók: Cziffra György; Soleika Cziffra; Ifj. Cziffra György; Isabelle Cziffra; Balázs János; Mocsári Károly; Andrásy László; Vásáry Tamás; Szakcsi Lakatos Béla; Dr. Ferenczy Miklós.

 

19.00 - Romazuri
magyarul beszélő, francia-belga vígjáték, 2017, 92 perc
rendező: Philippe de Chauveron 

Vajon te hogy reagálnál, ha egy kilenctagú roma család a szomszédodba költözne? És ha a kertedbe? Majd a nappalidba? A Romazouri (Á Bras ouverts) című francia vígjátékban ez történik ugyanis a felesége szoknyája mögött élő, mérsékelten sikeres, szabad szellemű íróval, Jean Etienne Fougerole-lal (Christian Clavier), akinek új könyve, a Tárt karokkal aktuális témát boncolgat: nyújts segítséget a rászorulóknak! Egy tévévita során egy harcias újságíró felszólítja Fougerole-t, hogy a nagy szavak helyett mutasson példát! A műsoron fellelkesülve másnap reggel egy kilenctagú roma család jelenik meg Fougerole villája előtt, akiket a jómódú család ezek után kénytelen mosolyogva, tárt karokkal vendégül látni. A vendégeskedés lassan együttéléssé nyúlik, megannyi mulattató helyzetet szül, és olyan változásokat hoz az elit franciák életébe, melyeket legvadabb álmaikban sem gondoltak volna...
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt