HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma fórum Debrecenben: A nemzetiségekről - másképp

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2018 április 05    Forrás: RomNetgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Szakmai tájékoztató napot és fórumot tartottak Debrecenben, az Eu-Roma Közösségi Házban, a közelgő nemzetiségi szószóló választás kapcsán Aba-Horváth István, a Debreceni Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, az Országos Roma Önkormányzat képviselője szervezésében. Az április 3-án tartott rendezvény díszvendége Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter volt.

Hirdetmény

A rendezvény főszervezője előadásában kritikusan áttekintette az elmúlt évek roma szakpolitikáját, kitérve arra, mennyire forráshiányosak a valóban szakmai romaprogramok. Mennyire erős a bizalmatlanság még ma is sok döntéshozó részéről a roma programmegvalósítók irányában, melynek „köszönhetően” a legtöbb roma felzárkóztató programot ma nem a roma szervezetek, hanem egyházi és más irányultságú civil szervezetek kezébe adják. Kitért arra, hogy sok szervezet csak akkor hajlandó a romákkal foglalkozni, sőt csak akkor lát romát szívesen, ha ezért pénzt kap.

 

 

A forráselosztásban ezen szervezetek sajnálatosan előnyt élveznek. Míg ezzel egyidőben a közösséggel napi kapcsolatot tartó szakmai szervezetek súlyosan forráshiányosakká váltak. Ezért is fontos, hogy a roma érdekképviselet újra hiteles legyen, és a képviseletet olyan személyek lássák el, akik megfelelő szakmai kompetenciákkal, tapasztalatokkal, felkészültséggel bírnak, tárgyalóképesek a mindenkori döntéshozókkal, és szakmai hitelüket nem pártpolitikai logika mentén szerzik meg, s így a magyar társadalom egésze számára elfogadhatóak. Kitért arra is, hogy ez hosszútávon csökkenteni lehet képes a társadalmi előítéleteket is , hiszen nagyon nem mindegy, hogy aluliskolázott, nem egyszer büntetett előéletű, egymással érvek nélkül, láthatóan az önérdek mentén veszekedő sőt verekedő roma „politikusok” jelennek meg a médiában, vagy jól képzett, kommunikatív, egymással normális hangvételű szakmai párbeszédeket, vitákat lefolytatni képes és kész képviselők. Ez utóbbi kép kellene, hogy általánossá váljon, és a roma politikának valóban szakpolitikává kéne kinőnie magát. Mint az előadó elmondta, ezért is fontos, hogy felelősen döntsünk saját jövőnkről az elkövetkezendő választásokon is. Aba-Horváth István elmondta azt is, hogy a roma és magyar szervezeteknek össze kell fogniuk, meg kell védjék saját értékeiket, közösen építve a magyar hazát és a nemzetet. Kifejtette abbéli aggodalmát is, hogy a menekültekkel, a migráció ügyével való foglalkozás könnyen háttérbe szoríthatja a roma érdekképviseletet. Magyarország nem elég gazdag ahhoz, hogy idegen kultúrájú népeket fogadjon be, hiszen még a romakérdés sem megoldott, felelőtlenség lenne tehát teljesen más vallású, kultúrájú emberek magyarországi betelepítésére igent mondani.

 

 

Ezután Ajtai Tibor, a Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Egyesületének elnöke beszélt. Elmondta, milyen fontos az, hogy ma már országos hálózattal bírnak a roma szervezetek, így szervezésben és szakmailag is tudják egymást segíteni, támogatni. Kiemelte a nemzetiségi szószóló választások fontosságát, és amellett érvelt, hogy a romáknak (ha már regisztráltak roma nemzetiségűként) fel kell vállalniuk saját nemzetiségi identitásukat, és a nemzetiségi listára kell szavazniuk a pártlista helyett. Szerinte a mindenkori döntéshozókban is csak így tudatosítható az, hogy mekkora potenciával bír a roma közösség, így hitethető el, így bizonyítható, hogy a romák nem csak sokan vannak, de akarnak is tenni saját sorsuk jobbra fordításáért. Adott esetben politikailag is aktivizálva magukat. Ma ugyanis sokakban az az egyszerű kép él, hogy a romák úgyis megvásárolhatóak, politikailag nem aktívak, s így a mindenkori döntéshozók ritkán próbálnak meg a kegyeikben járni. Elég lehet négy évente egyszer. Kivételesen jó példának nevezte azt, hogy Aba-Horváth Istvánnak sikerült egy roma szakmai-érdekképviseleti tanácskozásra egy olyan ismert és nagy befolyással bíró döntéshozót meghívni, megszerezni, mint amilyen az országos ismertségű Kósa Lajos. Ezáltal maguk a résztvevők is érezhetik, hogy igenis fontosak, számítanak. Kiemelve a CÖCE országos lefedettségét, megerősítette, hogy a szervezet a FIDESZ szövetségese, és egész addig az is fog maradni, amíg a kormány elkötelezettséget mutat a roma felzárkóztatás irányában. Kifejezte, hogy a véleménykülönbségeket ha csak lehet tárgyalóasztalnál kell megbeszélni, de ez a fórum arra is jó, hogy az utca embere vagy akár egy vidéki roma képviselő is elmondhassa gondolatait. Sajnos manapság erre nincs túl sok lehetőség, hiszen kevesen hajlandóak partneri  együttműködésre a roma szervezetekkel és képviselőkkel. Mint mondta, április 8-án a roma szervezetek is megmérettetnek, mennyire képesek mozgósítani saját jövőjük érdekében, de ezzel párhuzamosan minél hamarabb meg kell tisztítani a roma közéletet a közösségi érdekképviseletre érdemtelen, alkalmatlan személyektől. Ha ez megtörténik, akkor a Parlamentben egy roma szószóló már valóban szakmai alapon képviselhetné a közösségi érdekeket.

 

 

 

Ezután Kósa Lajos tárcanélküli miniszter tartott beszédet, melyben elmondta, hogy sok más közéleti emberrel szemben, ő meg van győződve arról, hogy a romák igenis értékes tagjai a magyar társadalomnak, akik már több száz éve itt élnek az országhatárokon belül. Mint mondta, sok szó esik a roma integrációról, de sokkal jobb szó a felzárkózás, felzárkóztatás, hiszen kulturálisan, vallásilag a romák már integrálódtak a magyar társadalomba. Ezzel szemben a mostani menekültáradat résztvevői láthatóan nem is akarnak integrálódni. Véleménye szerint Magyarország saját nemzeti identitását veszítheti el egy erőszakos betelepítés eredményeképpen. Ezért nemet kell mondani a brüsszeli diktátumra és a Soros tervre, nem lehet minden menekültre 9 millió forintot áldozni. Márpedig ha ez megtörténne, azzal a magyarországi romák ugyanolyan rosszul járnának, mint minden más, akár határon túli magyar állampolgár. A betelepítés és a migránsok elleni küzdelem mint mondta nem másról szól, mint európai és keresztény értékeink védelméről, magyar nemzeti identitásunk és integritásunk megőrzéséről. Márpedig a magyar nemzet szerves részei a roma nemzetiségű magyar állampolgárok is. Kiemelte, mekkora potenciál rejlik a cigányságban, úgy munkaügyileg, mint népességileg. Ha sok roma diplomás lenne, senki se lenne irigy a romákra, nem lehetne ellenük uszítani, hanem mindenki elismerné, hogy ők ugyanolyan magyarok, mint bárki más. Ehhez azonban szükség van a roma képviselők hiteles, szívós, a széthúzás helyett az összefogást és az együttműködést kereső szakmai közösségi munkájára. Szükség van hiteles roma vezetőkre. Szükség van a romákkal közösen kidolgozott szakmai felzárkóztató programokra és az ehhez társított forrásokra. És természetesen szükség van arra, hogy április 8-án olyan politikai erő kerüljön hatalomra, mely elkötelezett a roma felzárkóztatás ügye mellett. Mint elmondta, a jelenlegi kormánypárt ilyen, és ezt nem egyszer bizonyította is. Ahogy fogalmazott: biztos vannak dolgok, amelyeket jobban is lehetett volna csinálni, senki sem hibátlan, de a roma felzárkóztatás egy történelmi akadályokkal és társadalmi előítéletekkel nehezített hosszú, 800 éves folyamat, nem csoda tehát, hogy 4, 8, vagy akár 20 év alatt történeti távlatban ugyan jelentős, de közel sem teljes eredményeket lehetett csak elérni. Bizalmat kért a kormánynak, hogy az folytathassa munkáját, és mindenkit biztosított arról, hogy ha így lesz, akkor a roma felzárkóztatás tovább folyik.

 

Debrecen, 2018. 04. 03.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt