HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az Ötpárti Roma Szövetség 2018 is tiltakozik a Horthy-emlékmise ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2018 Január 25    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Kegyeletsértőnek tartja a 2018-as országgyűlési választáson indulni szándékozó öt roma pártból álló szövetség, hogy az Országgyűlés alelnöke Horthy Miklósra kíván emlékezni a holokauszt nemzetközi emléknapján.

Hirdetmény

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor. Épp ezen a napon a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Horthy Miklósért és menyéért, özv. Horthy Istvánnéért tartana emlékmisét a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. Az egybegyűltek a „szentmise keretében szeretettel és tisztelettel” fognak emlékezni néhai kormányzónkra. A szertartáson felszólal Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor történész.

 

Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Demokraták Magyarországért Új Szövetség Párt, a Magyarok Alternatíva Pártja, a Mindent a Cigányokért Fórum Párt és a Közös Megoldás Magyarországért Mozgalom által alkotott Ötpárti Választási Szövetség 2018 a RomNet-hez eljuttatott közleményében kegyeletsértőnek nevezte, hogy Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke január 27-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján egy Szentmise keretében „szeretettel és tisztelettel” emlékezne a 150 éve született Horthy Miklósra.

 

 

„Szövetségünkben felmerült a kérdés, hogy miképpen lehetséges az, hogy a kormánypárt egyik tagja, az Országgyűlés alelnöke ezen a fájdalmas napon Horthy Miklósra kegyelettel és szeretettel emlékezik? Lehetséges-e feloldani azt az ellentmondást, hogy Horthy Miklós részese volt az auschwitzi eseményeknek azzal, hogy hozzájárult ahhoz, hogy magyar állampolgárok százezreit hurcolják el haláltáborokba?” – írta a roma politikai tömörülés a közleményében, aláhúzva, január 27-én az elhurcoltaknak jár a kegyeletteljes megemlékezés.

 

Az Ötpárti Választási Szövetség 2018 véleménye szerint Lezsák Sándor imádkozhat Horthy Miklós lelki üdvéért, de arra kérik az Országgyűlés alelnökét, ezt ne nyilvánosan tegye a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, az áldozatok, és családjaink iránti kegyeletből sem, ugyanis a volt kormányzó cselekedeteinek ismeretében ez a megemlékezés kegyeletsértő.

 

Több zsidó szervezet is kiakadt a Horthy-megemlékezés időpontválasztásán. Heisler András, a Mazsihisz vezetője nyílt levelet írt Lezsák Sándornak, amiben közölte, hogy a megemlékezést erre a napra időzíteni szerinte „minden magyar áldozat emlékének megtiprása”.

 

 

Horthy-plakát 1940-ből Erdélyben, a felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült

Horthy-plakát 1940-ből Erdélyben, a felvétel a magyar csapatok bevonulása idején készült

 

 

A belvárosi templom elé az emlékmise indőpontjára tüntetés is szerveződik a Facebookon.

 

Az Ötpárti Választási Szövetség 2018 közleménye

 

Az Ötpárti Választási Szövetség 2018 kegyeletsértőnek tartja, hogy Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke január 27-én a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján egy Szentmise keretében beszédet mond a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének rendezvényén, ahol „szeretettel és tisztelettel” emlékeznek a 150 éve született Horthy Miklósra.

 

Szövetségünkben felmerült a kérdés, hogy miképpen lehetséges az, hogy a kormánypárt egyik tagja, az Országgyűlés alelnöke ezen a fájdalmas napon Horthy Miklósra kegyelettel és szeretettel emlékezik? Lehetséges-e feloldani azt az ellentmondást, hogy Horthy Miklós részese volt az auschwitzi eseményeknek azzal, hogy hozzájárult ahhoz, hogy magyar állampolgárok százezreit hurcolják el haláltáborokba?

 

Véleményünk szerint január 27-én az elhurcoltaknak jár a kegyeletteljes megemlékezés! Lezsák Sándor imádkozhat Horthy Miklós lelki üdvéért, de arra kérjük, hogy ezt ne nyilvánosan tegye a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, már csak áldozatok, és családjaink iránti kegyeletből sem, ugyanis a volt kormányzó cselekedeteinek ismeretében ez a megemlékezés kegyeletsértő.

 

Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

Demokraták Magyarországért Új Szövetség Párt

Magyarok Alternatíva Pártja

Mindent a Cigányokért Fórum Párt

Közös Megoldás Magyarországért Mozgalom

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt