HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Országos Cigány/Roma Mesemondó Versenyt szervez a pécsi Gandhi Gimnázium

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Október 26    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Országos cigány mesemondó versenyt hirdetett november 21-ére a pécsi Gandhi Gimnázium. Általános és középiskolás diákok és felnőttek november 15-ig jelentkezhetnek a rangos vetélkedésre. A kiírás szerint legfeljebb 10 perces produkcióval lehet nevezni, a témáját illetően bármilyen cigány/roma mesével, melyet vagy beás, vagy romani (lovári), vagy magyar nyelven adhat elő a versenyző. 

Hirdetmény

Már több mint egy évtizedes hagyománya van annak a vetélkedésnek, amelyet idén november 21-ére hirdetett meg a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó tanintézete, mely a pedagógiai programjáért nemrégiben UNESCO-elismerést kapott Gandhi intézményi rendszer része, ismét Cigány/Roma Mesemondó Versenyt rendez. A megmérettetésre az ország bármely részéből várja a nevezéseket.

 

 

A mesemondás mindig is fontos eleme volt a cigány/roma szokásoknak és hagyományoknak – mondja a pécsi verseny egyik szervezője. Jakab Natália, a pécsi Gandhi Gimnázium igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint a cigány/roma kultúrában a mese nem csak a gyermekek, de a felnőttek szórakoztatására is szolgált, és az örömeik, bánataik kifejezésének eszköze is volt. Így nem csupán a család esti programja lehetett, de pl. temetések előtti virrasztáskor is előkerült. Jellemzően férfiak adták elő, és érdekessége, hogy a cselekménye még az elmondása közben is formálódott, sokszor a hallgatóság is beleszólhatott, hogy „valójában” mi és hogyan történt.

 

A pécsi Gandhi már közel negyed évszázada oktat és nevel hátrányos helyzetű, de tehetséges, túlnyomórészt cigány/roma diákokat, és szakmai módszertani munkájának egyik alappillére a kultúra ápolása és továbbörökítése. Ehhez jól illeszkedik ez a mesemondó verseny is, melyet Láng Eszter, a gimnázium beás nyelvtanára évek óta sikeresen szervez – mondja Jakab Natália: – A gimnáziumunkban beás és lovári nyelv, valamint cigány népismeret tantárgyat is oktatunk, és a gyerekek elmélyedését a cigány/roma értékekben, kultúrában, hagyományokban 2016 óta már az alapfokú művészeti iskolánk is segíti. Mivel a XXI. század felgyorsult világában a mesemondás háttérbe szorult, még fontosabbnak tartjuk, hogy folytassuk a vetélkedőnk hagyományát, segítsünk abban, hogy fennmaradjanak, tovább éljenek a cigány/roma mesék, és legyenek olyanok, akik a többiekkel megosztják ezeket a történeteket.

 

Az ez évi országos megmérettetésnek november 21-én (kedden) 10 órakor a Gandhi Gimnázium és Kollégium (7629 Pécs, Komját A. u. 5.) ad otthont. A szervezők nem csak általános és középiskolás diákok, de felnőttek jelentkezését is várják. Utóbbiak talán új, a zsűri és a közönség által még nem ismert mesékkel is gazdagíthatják a vetélkedőt.  A kiírás szerint legfeljebb 10 perces produkcióval lehet nevezni, a témáját illetően bármilyen cigány/roma mesével, melyet vagy beás, vagy romani (lovári), vagy magyar nyelven adhat elő a versenyző. A jelentkezőknek a részvételhez november 15-i (szerdai) határidővel ezt az elektronikus nevezési lapot kell kitölteniük és beküldeniük: https://goo.gl/forms/aBWoQusPEhchyowe2

 

A Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola vezetői azt remélik, hogy idén is sokan állnak ki a zsűri és a közönség elé, hogy megmutassák bátorságukat és tehetségüket. Ráadásul a versenyzők kiegészítő programként még origamikészítő és hennafestő foglalkozáson is részt vehetnek. Az intézmény azon a napon amúgy is nyitva áll majd, mivel éppen november 21-re hirdette meg a következő Nyílt napját. Annak keretében az érdeklődő felső tagozatos diákok a kísérőikkel együtt tanórára is ellátogathatnak, bejárhatják a Gandhi oktatási-nevelési színtereit, beszélhetnek az iskola pedagógusaival, és megismerhetik a gimnázium kínálta valamennyi lehetőséget. Mindemellett természetesen számukra is adott a lehetőség, hogy – akár versenyzőként, akár a közönség soraiban – részt vegyenek a nap fő programján, fénypontján, a Cigány/Roma Mesemondó Versenyen.

 

További információ:

Láng Eszter szervező, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

E-mail: lang.eszter@gandhigimi.hu

Jakab Natália igazgatóhelyettes, Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola

Telefon: +36 20 499 1608; e-mail: jakabnati@gandhigimi.hu

 

 

(Gandhi szobra az iskola aulájában)
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt