HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Menetrendszerű jogszabálysértés az ORÖ-nél

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Szeptember 06    Forrás: Magyar Nemzet-Horváth Csaba Lászlógaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Úgy tűnik, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) továbbra is képtelen a szabályok szerint működni: a botrányoktól hangos szervezetnek meg kell ismételnie a májusban tartott közgyűlését, amikor is egyebek közt az ORÖ zárszámadását a nyilvánosság kizárásával fogadták el.

Hirdetmény

Úgy tűnik, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) továbbra is képtelen a szabályok szerint működni. Legalábbis ezt támasztja alá az a lapunk birtokába került dokumentum, amelyben a kisebbségi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó fővárosi kormányhivatal marasztalja el a szervezetet. Az állásfoglalásból kiderül, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségben álló, botrányoktól hangos szervezetnek meg kell ismételnie a májusban tartott közgyűlését, amikor is egyebek közt az ORÖ zárszámadását fogadták el.

 

Erre azért van szükség, mert a szervezet az eseményről kizárta a nyilvánosságot, és zárt ajtók mögött tárgyalta a közpénzből fenntartott önkormányzat ügyeit. Csakhogy – mint arra már akkor többek közt Makai István és Vajda László képviselők felhívták a figyelmet – ez törvénytelen volt. A kormányhivatal közölte, hogy a törvényes indokok hiányában megtartott zárt üléssel súlyos jogszabálysértést követett el az ORÖ. Mint írták, az önkormányzat működése szempontjából garanciális jelentőségű rendelkezéseket sértett meg a testület, amikor a nyilvánosságot kizárta. A felettes szervezet ezért amellett, hogy arra utasította az ORÖ-t, ismételje meg a közgyűlést, a korábban született döntéseket is hatályon kívül helyezte. Emellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságánál is vizsgálatot kezdeményezett a kormányhivatal.

 

Figyelemre méltó egyébként, hogy a kormányzatnak vélhetően már csak a nyilvánosság előtt stratégiai partnere a roma szervezet. Az utóbbi időben ugyanis semmit nem bíznak az ORÖ-re, sőt valójában azt sem tudni, hogy a kisebbségi önkormányzatnál folyna-e egyáltalán érdemi munka. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jár el egy kétmilliárd forintos, romákat érintő programban. Ráadásul – mint arra Hadházy Ákos, az LMP társelnöke rámutatott – a programban a Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz köthető emberek kapnak fizetést.

 

De az sem mellékes, hogy a roma önkormányzat a két és fél milliárd forintból felépülő Roma Oktatási és Kulturális Központ kialakításából is kimarad. A központ megvalósítását az ORÖ helyett inkább a Lezsák Sándorhoz köthető Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-re bízták. Ez azért érdekes, mert Rétvári Bence, a humán tárca államtitkára a parlamentben korábban azzal védte a roma önkormányzatot, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ megmaradjon, hogy a roma felzárkóztatás jól fusson.

 

Makai István

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke felszólal az Országos Roma Önkormányzat közgyűlésén Budapesten, az ORÖ Dohány utcai székházában 2017. május 31-én

Fotó: Nagy Béla / Magyar Nemzet

 

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.05.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • dr. VASTAGH PÁL: Péli Tamás emléke

  • MOLNÁR ISTVÁN GÁBOR: Péli Tamásra emlékezem…

  • Sok százan emlékeztek a roma holokausztra a Nehru parton

  • Kövérnél panaszolták be Farkas Flóriánt

  • Méltó helyet keres a SzületésCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt