HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kamupártok - Az ajánlóív-hamisítások ügyében is tart még a nyomozás

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2017 Május 26    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Nemcsak a kampánytámogatások, hanem a 2014-es országgyűlési választásokon indult pártok ajánlóív-másolási és csalási ügyében is tart még a nyomozás. Bár már több, mint három éve tart az eljárás, gyanúsított egyelőre még nincs – tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

A sajtó a napokban adott hírt arról, hogy a 2014-es országgyűlési választás kampánytámogatásainak szabálytalan felhasználása miatt jelenleg is több ügyben folyik nyomozás. Ibolya Tibor fővárosi főügyész közlése szerint az Állami Számvevőszék jelzése alapján a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén hat pártot érintően indult nyomozás, ezek közül több ügyben most is folyamatban van az eljárás költségvetési csalás miatt. Az MTI beszámolója alapján a 2014. évi országgyűlési választásokkal összefüggésben számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségek megszegése miatt is indult nyomozás egy pártot érintően, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyanúsítottat hallgatott ki, és az ügy vád-előkészítési szakban van a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségen. 

 

A RomNet megtudta, nem csak az előző országgyűlési választásokkal kapcsolatos kampányfinanszírozás miatt zajlik még nyomozás, más ügyekben is vizsgálódnak a hatóságok.

 

választás

 

Ahogy arról a RomNet korábban beszámolt, a rendőrség 2014 márciusától nyomozást folytat választási csalási ügyben, mert a több feljelentés szerint tíz kisebb, a választáson indult, és indulni akart párt egymás között adták-vették a jelölők adatait tartalmazó, fénymásolt ajánlóíveket. Az egyik feljelentést a Magyarországi Cigánypárt ellen Marek Bertram, az MCP volt aláírásgyűjtő aktivistája tette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a RomNet érdeklődésére azt tudatta, hogy a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya „választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt” indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Szigetvári Viktor, akkor még az Együtt-PM társelnökeként 2014-ben szintén feljelentést tett az Országos Redőr-főkapitányságon választási csalás mellett bűnszervezetben elkövetett személyes adatokkal való visszaélés miatt.

 

A nyomozásokkal kapcsolatban a RomNet megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, tekintettel arra, hogy pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. május 26-án tájékoztattak arról, hogy az említett két ügyben a nyomozás folyamatban van a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

 

Arról érdeklődtünk, jelenleg hol tart a nyomozás, tekintettel arra, hogy 3 év telt el a feljelentés óta, az ügynek van-e már gyanúsítottja? Azt is szerettük volna megtudni, hogy mely pártok ellen folyik az eljárás, és a nyomozás során a tanúmeghallgatásokon túl jutott-e valamire?

 

A BRFK sajtóosztálya a RomNet-nek küldött válaszában mindössze annyit tudatott: „a két ügyben a nyomozás folyamatban van, ez idáig gyanúsítotti kihallgatásokra nem került sor. Bővebb tájékoztatást jelenleg nem áll módunkban adni.”


Egy évvel ezelőtt a BRFK még arról tájékoztatta a RomNet-et, hogy „a nyomozóhatóság a folyamatban lévő eljárásokban nagyszámú tanúkihallgatást teljesített és dokumentumokat foglalt le.

Cikkünk megjelenése után a BRFK azt tudatta, hogy Szigetvári Viktor feljelentése alapján indult nyomozás határideje 2017. 06. 08. míg a másik ügyben 2017. 06. 24. a határidő.

 

A választási törvények alapján a korábbi 750 ajánlás (kopogtató cédula) helyett 2014-től már csak 500 érvényes támogató aláírás kellett ahhoz, hogy valaki képviselő-jelöltté válhasson. Ráadásul a választópolgárok az új szisztémában akárhány jelöltet ajánlhattak s az 500 aláírást is a korábbinál lényegesen nagyobb választási körzetekben kellett összegyűjteni.

 

Marek Bertram egyetemi hallgató, a Magyarországi Cigány Pártnak (MCP) segített aláírásokat gyűjteni a választási kampányban Az Átlátszónak akkor úgy nyilatkozott, hogy munkája közben figyelt fel csalásgyanús jelekre. Állítása szerint kereskedés zajlott az aláírásokkal, és elmondása szerint az Cigánypárt az MDF jogutód szervezete, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség nevű párt (JESZ), a Szili Katalin által vezetett Közösség a Társadalmi Igazságosságért (KTI) párt, a SZAVA és a Zöldek esetében fordult elő, hogy kicserélték egymással a megszerzett aláírásaikat.

 

 

A gyanú alapján a hamisítás tíz választókerületet és tíz pártot érint: az Új Magyarország Pártot, az Új Dimenzió Pártot, a Kisgazdapárt-MIÉP választási szövetséget, a Szabad Választók Párját, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártot, a Magyarországi Cigány Pártot, az Összefogás Pártot, az Elégedetlenek Pártját, valamint a Jólét és Szabadság Demokrata Közösséget.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Így nem lehet öntudatos cigány polgárrá válni”

  • A Diverse Youth Network konferenciát tartott az Antirasszista világnapon Pécsett

  • „Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

  • Az ORÖ is lemondásra szólítja fel Pócs Jánost

  • Elölről kéne kezdeni ezt az egész ügyetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt