HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Távoznia kellett a humántárcától, mert a CEU-n tanít

betűméret csökkentése betűméret növelése
2017 április 20    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Távoznia kellett a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézményétől egy vezető beosztású alkalmazottnak, aki a RomNet-nek nyilatkozva azt állította, folyamatos, személyeskedő politikai támadások érték azért, mert szakmai kritikákat mert megfogalmazni az államtitkárság társadalmi felzárkózást segítő programjait illetően, és mert óraadó tanárként dolgozik a CEU-n. Az érintett bírósághoz, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul.

Hirdetmény

A kormányzati rendszer nem tűri a szakmai kritikát, nem tolerálja a politikai múltat, ellehetetleníti azokat az alkalmazottakat, akik nem a rendszert kiszolgálók személyes érdekei alapján hoz döntést, és azt sem tűri, ha valaki egy ellenségképpé vált szervezettel vagy személlyel, esetleg egy intézménnyel áll kapcsolatban – így fogalmazott a RomNet-nek Csorba Zoltán, aki 2014-től dolgozott a humántárca háttérintézményeinél a romák társadalmi felzárkózását segítő projektek koordinátoraként, és a napokban távozni kényszerült beosztásából és munkahelyéről.

 

A politikai szakértőként diplomázott Csorba Zoltán 1997-től 2011 tavaszáig működtette a roma fiatalok felzárkóztatását segítő Józsefvárosi Roma Szolgálatot. Az oktatás, a közművelődés és a szociális támogatás pillérjein működött intézmény sok száz dáknak adott iskolán kívüli képzési és sportolási lehetőséget a másfél évtized alatt. Sikeres érettségi és nyelvvizsgák, egyetemei felvételik bizonyították a rendszer hatékonyságát és szükségességét, de egy hirtelen hozott politikai döntéssel a kerületi önkormányzat 2011 tavaszán megszüntette azt. „Az összes diákunk tanulmányi programja, a tanfolyamok, a nyelvvizsga-felkészítők, főiskolára, egyetemre előkészítő programok szakadtak félbe. Volt olyan diákunk, aki élete egyik legnagyobb megmérettetése, az orvosi egyetemi felvételije előtt állt. Kiborult, zokogott, amikor megtudta, hogy mi fog történni. Azt végképp nem értettük, hogy miért a szorgalmi időszak alatt csinálták ezt a cirkuszt” – nyilatkozta a megszüntetett intézmény vezetője a bezárás után a Sosinet nevű portálnak.

 

Képtalálat a következőre: „csorba zoltán józsefvárosi”

 

Csorba Zoltán a RomNet-nek hat év elteltével már úgy fogalmazott: a Józsefvárosi Roma Szolgálat megszüntetése a személye elleni bosszúhadjárat része volt. Azért, mert a 2010 augusztusáig nyíltan vállalt jobboldali nézetei, fideszses pártszimpátiája ellenére nem akart betagozódni Farkas Flórián és a Lungo Drom által képviselt rendszerbe. Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő,  romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztosként 2010-ben, még hónapokkal a nemzetiségi választások előtt, egy fővárosi fórumon kijelentette: egyetlen helyen, a saját kezében összpontosítana minden, a cigányszervezeteknek járó támogatást, és nem fog egyetlen fillért sem adni olyan szervezeteknek, amelyet nem a saját maga által vezetett Lungo Drom színeiben vezetnek. Farkas Flórián azt akarta, hogy Csorba Zoltán a Lungo Drom színeiben induljon a 2011. január 9-re kitűzött országos kisebbségi választásokon, hogy az akkori elnöktől, Makai Istvántól megszerezze a Fővárosi Cigány Önkormányzatot. Mivel ezt a Józsefvárosi Roma Szolgálat vezetője nem vállalta, Farkas Flórián az akkori kerületi elnökkel és az FCÖ tagjával, az kkor még MSZP-s Benga-Oláh Tiborral kötött szövetséget, aki a Lungo Drom színeiben el is nyerte a mandátumot. Csorba Zoltán azt mondta, a személyét érintő sorozatos bosszúhadjárat innentől datálódik.

 

A 16 éves józsefvárosi szakmai és vezetői tapasztalattal rendelkező Csorba Zoltán néhány év kihagyása után 2014 augusztusában került az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézményébe, a Türr István Képző és Kutató Intézethez (TKKI) projektkoordinátorként. Ez volt az a szervezet, amely többek közözött konzorciumi partnerként segítette az Országos Roma Önkormányzat botrányosra sikeredett, bűncselekmény-gyanús, Híd a munka világába nevű uniós projektjét. A TKKI korrupciógyanús projektjeiről és pénzherdálásáról Hadházy Ákos, az LMP szakpolitikusa heteken át rendszeresen beszámolt sajtótájékoztatóin, és több büntetőfeljelentést is tett költségvetési család gyanújával. A nyilvánosságra került sorozatos botrányok miatt a humánminiszter tavaly júliusban menesztette Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárt, aki korábban a 25 milliárd forintból gazdálkodó TKKI főigazgatója volt. Majd a háttérintézményt egy kormányhatározattal 2016. augusztus 31-vel megszüntették.

 

Kapcsolódó kép

 

Csorba Zoltán múlt év szeptember 1-től megbízásos jogviszonyban átkerült az Emmi másik háttérintézményéhez, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz (SZGYF). Ezt a szervezet vette át a megszüntetett TKKI-tól a felzárkóztatási projektek vezetését és lebonyolítását. Egy újabb belső átrendeződés után Csorba Zoltánt az úgynevezett Mentorháló projekt szakmai vezetőjévé nevezték ki 2017. január elsejei hatállyal, egy új, megbízásos jogviszonyban. Elmondása szerint ennek a projektnek a keretében 110, elsősorban roma származású embert kell majd alkalmazni, akik megyei szinteken segítik a romák társadalmi felzárkózását. A RomNet korábban többször is írt arról, hogy az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ígéretei alapján, botrányprogramjai ellenére abban bízott, ők kapják meg a 2 milliárd forint keretösszegű programot, és abban az ORÖ képviselői és családtagjaik is 3 éves szerződéssel dolgozhatnak majd.

 

Az SZGYF projektjének szakmai vezetője a RomNet-nek nyilatkozva azt mondta: megbízatása ellenére a szervezet főigazgatója nem vonta be a döntési folyamatokba, nem volt rálátása sem a költségvetésre, sem pedig a hosszú távú tervekre. Csorba Zoltán állítása szerint az első konfliktusa abból adódott, hogy szóvá tette, hogy a Mentorháló projektjébe miért az ORÖ képviselőit, vagy közvetlen hozzátartozóit, vagy szinte nulla szakmai tapasztalattal rendelkező, megfelelő végzettség nélküli embereket vesznek fel, miközben az állásra többdiplomás, a roma közösséggel valós kapcsolatban állókat, a szakmában évek óta dolgozókat elutasítják. Elfogadhatatlannak tartotta azt is, hogy ismét olyan projektek akarnak a milliárdos támogatásból megvalósítani, amely nem éri el a célközösséget, és a pályázati forrást burkoltan, politikai célokra akarják felhasználni.

 

A volt a projektvezető állítása szerint a belső vita, a szakmai ellentét idén február 21-én csúcsosodott ki, amikor az Emmi társadalmi felzárkóztatási államtitkárságán tartott, úgynevezett „nyomon követési egyeztetésen” az SZGYF főigazgatója - a tárca vezetői és vezető beosztású munkatársai előtt - azt mondta: azért nem vesznek fel romákat, mert nincs megfelelő végzettségű és alkalmas ember a munkakör betöltésére a cigányok között, és ellenőrizni kell mindegyikül érettségi bizonyítványát és diplomáját, mert sokan hamisított dokumentumokkal akarnak felvételizni.

 

Csorba Zolán

 

Csorba Zoltán azt mondta: Bátori Zsolt főigazgató már ezen az egyeztető fórumon jelezte, hogy visszavonja vezetői megbízatását, mert „magas beosztású politikusok szót emeltek a projektben betöltött státusa ellen”, és problémának tartotta, hogy évekkel korábban önkormányzati képviselő-jelöltként indult a választásokon, illetve tavaly év elején, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK ) igazgatói pályázatára történt jelentkezéskor éles kritikát fogalmazott meg a főváros, és a nyolcadik kerületi vezetés politikai döntései ellen. Az SZGYF volt alkalmazottja kijelentette: a humántárca háttérintézményének vezetése azt sem tűrte el, hogy a CEU-n óraadó tanárként dolgozzon, mert a főigazgatóra emiatt az utóbbi időszakban „jelentős nyomást gyakoroltak”. Csorba Zoltánt a Közép-európai Egyetemen megbízásos jogviszonyban tavaly szeptemberétől nyelvtanárként alkalmazzák.

 

Az Emmi háttérintézményeinél dolgozott Csorba Zoltán a belső étszervezések és kormányzati szintű átalakítások miatt idén januártól új megbízásos szerződéssel volt alkalmazva, így felmondása próbaidő alatt történt. A volt szakmai vezető azt mondta: kizárólag politikai döntés alapján kényszerítették arra, hogy ő maga kezdeményezze a jogviszonya megszüntetését. Állítása szerint a - kormány által ellenségképpé vált, és működését ellehetetlenítő törvénnyel ellehetetlenített - CEU-n folytatott óraadó tanári munkája miatt heteken belül egyébként is felmondtak volna neki az Emmi háttérintézményénél.

 

Csorba Zoltán azt mondta, az SZGYF főigazgatójának, a romák méltóságát sértő kijelentései miatt bírósághoz és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fog fordulni.

 

Képtalálat a következőre: „csorba zoltán roma”

 

Egy hete írunk arról, hogy egy állami intézménynél dolgozó több diplomás alkalmazottnak minden előzetes figyelmeztetés nélkül azért mondtak fel, mert mesterdiplomáját a kormány által támadott CEU-n (Central European University) szerezte. A sajtó pedig két hete adott hírt arról, hogy kirúgták a Momentum Mozgalom egyik tagját a budatétényi önkormányzattól, mert aláírásokat gyűjtött a NOlimpia-kampányban. 

 

Csorba Zoltán felmondásával kapcsolatban írásban megkerestük az Emmi sajtóosztályát. Amint a tárca válaszol kérdéseinkre, cikkünket frissítjük.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt