HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Szabad átverni a nyomozást, felmentették a tábornokokat

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Szeptember 14    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Bűncselekmény hiányában felmentette a Fővárosi Ítélőtábla azt a négy katonai elhárításnak dolgozó katonatisztet, akiket a cigánygyilkosságok ügyében folyó nyomozás félrevezetésével gyanúsítottak, írja a Népszabadság a jogerős bírósági ítélet alapján.

Hirdetmény

Fontos információkat hallgattak el a 2008-2009-es romagyilkosság ügyében eljáró rendőrök elől, szakmai hibák sorát követték el, de nem hamisítottak okiratot – szól a jogerős ítélet.

 

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Fővárosi Ítélőtábla a 2008-2009-ban hat emberéletet követelő romagyilkosságokkal összefüggésben „hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás" vádja alól a Fővárosi Ítélőtábla az egykori katonai elhárítás három tábornokát és egy alezredesét – tudta meg a Népszabadság Papp Géza ügyvédtől.

 

A négy meg nem nevezett volt titkosszolgálati vezető ügyéről ennél többet nem lehet tudni. Titkos nyomozás folyt ellenük, az államtitok megőrzése érdekében zárt ajtók mögött zajlott a perük, s még most, a jogerős ítélet kihirdetése után sem nyilatkozhatnak arról, hogy tulajdonképpen mit nem követtek el.

 

A Központi Nyomozó Főügyészség még 2013 augusztusában rendelt el nyomozást az ügyben, kevéssel az előtt, hogy nyilvánosságra hozták a Hende Csaba honvédelmi miniszter által röviddel 2010-es hivatalba lépése után a katonai elhárításnál elrendelt belső vizsgálat eredményét. A Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) jelentéséből világosan kiderült, hogy a katonai elhárítás a rendőrségi nyomozás alatt fontos információkat hallgatott el a rendőrség elől. Például hogy az egyik gyanúsított, Csontos István korábban az ügyben informátoruk volt. A belső vizsgálat egyes megállapításainak komolyságát még maga Hende Csaba is megkérdőjelezte és karikírozta a jelentésre kézzel írt feljegyzéseivel.

 

Nem tudni, mi történt ez után. Minden államtitok. Így Papp Géza ügyvéd még azon információnkat sem kommentálhatta, hogy a vád állítólag igen gyenge volt, alapvető tényállási elemek hiányoztak belőle. Nemhogy a vádlottak bűnösségét nem sikerült bizonyítani a vádhatóságnak, még azt sem, hogy amit tettek, bűncselekmény volt. Ezért is mentette fel első és másodfokon is a KBH vezetőit a bíróság bűncselekmény hiányában.

 

Pedig a romagyilkosságokkal összefüggésben korábban lefolytatott számtalan vizsgálat mind arra a megállapításra jutott: a katonai elhárítás hamis tartalmú válaszlevelekkel és jelentésekkel finoman szólva sem segítette a nyomozást. Úgy látszik azonban ez nem bűn. Vagy legalábbis nem okirat-hamisítás.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • "Mosolyogj vissza rám!" - antirasszista videót közölt a Parno Graszt énekesnője

  • Farkas Félix: Sneider méltatlan arra, hogy az Országházban üljön

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt