HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma Holokauszt - Méltóságteljes főhajtás Birkenauban, az áldozatok emléke előtt

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 Augusztus 02    Forrás: romnet-HBAgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Közel félezer roma és nem roma fiatal emlékezett a Holokauszt roma áldozatai előtt augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának hivatalos megemlékezésén. 

Hirdetmény

A fiatalok főhajtással tisztelegtek azok emléke előtt, akiknek életét erőszakos módon, egy gyilkos eszme szellemiségét követve szakították meg.

 

Az aushwitz-birkenaui központi megemlékezésen a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport, és a Parno Graszt ifjúsági zenekara közösen játszotta el a cigány himnuszt.

 

 

A Német Szintik és Romák Központi Tanácsának hivatalos megemlékezését Romani Rose nyitotta meg egy perces néma főhajtással az áldozatok emléke előtt tisztelegve. Beszédében azt hangsúlyozta: a cigányellenes mechanizmusok ma is tapasztalhatóak, és jelen vannak a politikai döntéshozók gondolkodásában, az intézmények tevékenységében, és ez a cigányellenesség a mai napig, vagy a nagy fenyegetés, mert ez a mélyen gyökerező előítélet terjed a társadalomban, és már a közepéig jutott.

 

Teleki László volt magyarországi romaügyi államtitkár, MSZP-s országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a romákkal szembeni előítélet még mindig tapasztalható, de új népcsoport ellen uszítanak, akiket pusztán migránsnak neveznek. „Vannak, akik a migráns és a terrorista közé egyenlőségjelet tesznek, tehát általánosítanak. Azért teszik ezt, hogy félrevezetéssel, a félelem politikájára építve tartsák meg politikai hatalmukat – még ha ennek az is az ára, hogy emberek százezreit, millióit kirekesztik, elnyomják, a fizikai lét határáig, vagy még azon is túltaszítják” – mondta a szocialista honatya.

 

Teleki László kijelentette: „Európa és a világ háborúban áll. Egy olyan háborúban, amely most még a lelkekben zajlik. Sokan használják ki újra emberek gyengeséget, félelmet, és ellentétet szítanak. Civileken és rajtunk politikusokon, múlik, engedjük-e, hogy a sokak meg többen legyenek, és népellenes bűnözőké váljanak”.

 

Felidézte: több mint hét évtizede hasonló volt a helyzet, sokan úgy gondolták: aki roma az idegen, kevesebb, mint egy ember. És aki roma, az már kevesebbel is beéri. Kevesebb szabadsággal. Kevesebb jogokkal. És végül: kevesebb élettel. „Ez a gondolatvírus okozta a roma holokauszt borzalmait. És ha most nem állítjuk meg ennek a kórnak a terjedését, hasonló szörnyűségekkel kell majd hamarosan ismét szembenéznünk” – hangoztatta.

 

A roma holokauszt 72. évfordulóján a Phiren Amneca és a ternYepe aktivistái,  az új generációt képviselő európai fiatalok azt hangoztatták: Mi vagyunk az utolsó generáció, akinek még valós, élő kapcsolata van a holokausztot túlélt emberekkel. Nekünk kell emlékeztetni a vészkorszak borzalmaira a felnövő ifjúságot, hogy az egyre erősödő idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ne kaphasson újra teret sem a közbeszédben, sem a politikai döntéshozatalban. A mi kötelességünk, hogy megőrizzük és továbbadjuk a szörnyűség emlékét az utókornak. A következő nemzedéket nekünk kell figyelmeztetnünk arra, hogy a kirekesztés, a szélsőséges ideológia, a diszkrimináció hová vezethet. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk. Tanulnunk kell a múltból, és ennek tudatában kell figyelnünk a jelenre, hogy legyen, és lehessen jövőnk. Mi leszünk, és mi vagyunk a rasszizmus és az antiszemitizmus áttörhetetlen falai. Cselekedeteink, gondolataink, és akaratunk lesz a gátja annak, hogy új vészkorszak rajzolódjon ki. Valljuk: nem csak szavakkal, hanem cselekedetekkel kell emlékezni és emlékeztetni a tényszerű valóságára. Együtt kell küzdenünk és harcolnunk a gyűlölet és a kirekesztés ellen!

 


Az egykori láger területén lévő, holokauszt emlékmű előtt roma holokauszt túlélők idézték fel az átélt borzalmakat, a koncentrációs táborokban elszenvedett kínzásokat, embertelen bánásmódokat. A magyarországi zarándokcsoporttal utazott a zalaegerszegi Forgács József "Bandi", aki a legnagyobb magyar cigány gyűjtőtáborban, komáromi Csillagerődben raboskodott gyermekként 1944 őszén, majd Ausztriába deportálták szüleivel együtt. 

 

A Phiren Amenca képviseletében résztvevő magyar delegáció ezen a napon arra is emlékeztetett: augusztus másodika kettős gyásznap a romák életében. A birkenaui haláltáborban éppen 72 évvel ezelőtt meggyilkolt háromezer nőre, gyermekre és férfira való emlékezetünk mellett ezért fejet hajtottunk a Magyarországon 2008 és 2009 között végrehajtott romák elleni sorozatgyilkosság hat halálos áldozatára is. A szervezet a ternYpe Nemzetközi Ifjúsági Hálózat magyarországi csoportjával arra kéri Európa roma és nem roma embereit, a közösségek tagjait, a civileket és közszereplőket, hogy a roma holokauszt nemzetközi emléknapján, augusztus 2-án származásuk alapján meggyilkolt embertársaink emléke előtt is. Főként annak tudatában, hogy pontosan hét évvel ezelőtt, a roma holokauszt nemzetközi emléknapjára időzítve, augusztus 2-án, lőtték agyon kislétai otthonában, álmában a 45 éves Balogh Máriát, és sebesítették meg az akkor 13 éves kislányát, szélsőséges nézeteket valló sorozatgyilkosok.

 

Az augusztus 1 és 6-a között megrendezett rendezvénysorozatunkon továbbá Turay Balázs fotográfus munkáiból készített kiállításunkkal emlékezünk a romagyilkosságok áldozataira. Balogh Mária, ahogy Csorba Robika és édesapja is, az újkori nácizmus véráldozata.

 

 

(Az 55 fős magyarországi zarándokcsoport indulása. Videó, Galyas Gyula)

 

Ma, augusztus 2-a a csend és a némaság napja. Együtt, közösen, egy emberként kell kimondanunk:  Dik I Na bistar – Nézd és ne feledd!

 

Hidvégi-B. Attila

Fotók: Jonathan Mack, illetve Facebook: "Dik I Na Bistar Look and Don't Forget" 

 

 

Paying tribute to the memory of the victims of the Roma Holocaust

 

Around half thousand young Roma and non-Roma people payed tribute to the memory of those who were violently murdered due to a destructive ideology on August 2, during the official commemoration ceremony by the Central Council of German Sinti and Roma in Auschwitz-Birkenau.

 

Today, on the International Roma Holocaust Memorial Day, Phiren Amenca and ternYpe Hungary call for a common day of remembrance together with Europe's Roma people: the members of the networks as in the previous years, invite civil and public figures to show their respect and wreaths and candles in a silent ceremony commemorating Roma International Holocaust Remembrance Day, along with paying tribute to Hungary’s most recent victims, six Roma murdered in a series of killings carried out between 2008 and 2009.

 

Let us not forget, that exactly on Roma International Holocaust Remembrance Day, seven years ago, the 45-year-old Mária Balogh was shot dead in Kisléta in her home asleep, and her 13-year-old daughter was wounded by extremist serial killers.

 

August 2nd has become a dual anniversary in the history of Roma in Hungary and in Europe, therefore it is devoir to tribute the memory of those killed in the lagers and concentration camps, and for those killed in their homes. All the six victims of the serial killings must be perceived as the martyrs and blood sacrifice of the Roma.

 

While remembering the executed women, children and men 72 years ago in the death camp of Birkenau, we also pay tribute to those who were recently murdered due to their ethnic origins.

 

During the Roma Genocide Remembrance 2016 event by the exhibition of Balazs Turai, we remember those people who were murdered between 2008 and 2009, including a mother who was killed in her home in Kisléta by followers of the Neo-Nazi ideology on the night of the Day of the Roma Holocaust. Mária Balogh, as Robika Csorba and his father are victims of Neo-Nazism.

 

Today, the 2nd of August is the day of silence and quietness. We have to say it out loud jointly, together: Dik I Na bistar – Look and do not forget!”

 

(Forgács József "Bandi" roma holokauszt túlélő és a Romano Glaszo)

 

(Teleki László beszédet mond)

 

(Koszorúzás)

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt