HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Ketten is büntetőfeljelentést tettek az ORÖ telefon-megfigyelése miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Július 05    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Két magánszemély is büntetőfeljelentést tett, mert a gyanú szerint az az ORÖ vezetői folyamatos ellenőrzés alatt tartják a képviselői mobiltelefonokat és elektronikus postafiókjukat – tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Hétfőn adtunk hírt arról, hogy az adatvédelmi hatóság elnökéhez fordul több ORÖ-s képviselő, mert állításuk szerint titkosszolgálati módszerekkel figyeltetik őket, ráadásul a szervezet új hivatalvezetője korábban a titokvédelmi miniszter közvetlen munkatársa volt.

 

Több képviselő is azzal kereste meg a RomNet-et az elmúlt napokban, hogy az ORÖ vezetői folyamatos ellenőrzés alatt tartják a képviselői mobiltelefonokat és elektronikus postafiókjukat. A híváslistákat, az sms-forgalmakat és az e-maileket ellenőrzik, így az elnök, Balogh János és Farkas Flórián naprakész információval rendelkezhet arról, ki kivel, és milyen gyakran tartja a kapcsolatot, illetve milyen hosszasan beszélgetnek. Többek szerint a telefonos beszélgetéseket is rögzíthetik.

 

Lehallgatás

 

A cikkünk megjelenése után ketten is büntetőfeljelentést tettek jogosulatlan adatkezelés miatt.  Az egyik magánszemély a Budapesti Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést személyes adattal visszaélés bűntett gyanúja miatt. A feljelentő, aki nem járult hozzá, hogy nevét portálunk nyilvánosságra hozza, úgy véli, az ORÖ vezetése és az önkormányzat hivatalvezetője bűncselekményt követ el azzal, hogy a képviselők telefonforgalmát ellenőrzik, mert azt nem kizárólag hivatali feladatokra, hanem magáncélra is használhatják, így  magánéleti, családi és üzleti kapcsolatait is könnyen feltérképezhetik. A postafiókok ellenőrzése pedig a magántitok megsértésének gyanúját is felveti.

 

A cikkünk alapján a nemzet feljelentőjének is nevezett Tényi István a Fővárosi Főügyészségen tett feljelentést hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt. Tényi István, aki már tucatnyi ügyben tett feljelentést különböző hatóságoknál az ORÖ pénzügyi gazdálkodásai és közgyűlési döntései, valamint Farkas Flórián önkormányzattal kapcsolatos ügyei miatt. A RomNet-hez is eljuttatott mostani feljelentésében azt írta, az SMS-forgalmak és híváslisták, valamint az e-mail üzenetek ellenőrzése bizonyítottság esetén alkalmas lehet a Btk. 305. § c) pontjába ütköző hivatali visszaélés bűntett gyanújára. Felhívta a figyelmet arra,  a hivatali visszaélés bűntettét az a hivatalos személy követi el, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen hivatali kötelességét megszegi, hivatali hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél. Vizsgálni kell – illetve a nyomozás elrendelésének feltétele – hogy hivatalos személy hivatali működése körében, közhatalmi funkciót ellátva fejtette ki tevékenységét – tette hozzá.

 

Tényi István arra kérte az ügyészséget, amennyiben nem állapítanának meg bűncselekmény gyanúját, feljelentését további intézkedések megtételére, küldje meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság részére is.

 

Mint azt hétfőn megírtuk, Vajda László képviselő szombaton az ORÖ mind a 47 képviselőjének egy körlevelet küldött, amelyben jelezte, Péterfalvi Attilához, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökéhez fordul, mert az Országos Roma Önkormányzat Balogh János elnök által kineveztetett hivatalvezetője, dr. Cserháti Judit és legfőbb bizalmasa, Mogyorósi Andrea elnöki asszisztens a hivatali dolgozók és a képviselők híváslistáit és elektronikus leveleit ellenőrizteti. Az ORÖ képviselője mindezt jogszerűtlennek tartja, mert az ilyen jellegű adatkezeléshez nem járultak hozzá, és véleménye szerint ez bűncselekmény. Feltette a kérdést, kinek a felhatalmazása, vagy megbízatása alján végeznek titkos adatgyűjtést az ORÖ dolgozóiról és a képviselőiről?

 

Cikkünk megjelenése után többen azzal keresték meg a RomNet-et, hogy akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet a telefonok megfigyelése, mert a képviselők kormánytagokkal, magas beosztású minisztériumi munkatársakkal is folytatnak beszélgetéseket és váltanak üzeneteket. A képviselők Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal is napi szintű telefonos kapcsolatban vannak, és a beszélgetések ellenőrzése, vagy rögzítése bűncselekmény, és annak adatvédelmi, polgári-, és büntetőjogi következményei lehetnek.

 

ORÖ

 

A képviselők közötti telefonos beszélgetések rögzítése tény, mert az elmúlt egy évben többször is bemutattak sajtótájékoztató keretében ilyen felvételeket. A képviselői telefonok részletes híváslistáit pedig korábban is lekérte az ORÖ vezetése a szolgáltatótól.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikk:

http://www.romnet.hu/hirek/2016/07/04/titkosszolgalati_modszerekkel_figyeltetik_az_oro_kepviseloitHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt