HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Fedezetelvonás miatt feljelentette az ORÖ-t Tényi István

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Május 26    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Tartozás fedezetének elvonása bűntett gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen az Országos Roma Önkormányzat ellen csütörtökön Tényi István, mert a testület képviselő-testületének többsége a Kisvárdán tartott közgyűlésén megszavazta, hogy az önkormányzat az ingó és ingatlanvagyonát átadja a Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezetnek, és működési költségük biztosítására felszabadították a 10 évvel ezelőtt lekötött 50 milliós bankbetétüket - tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Minta arról a RomNet beszámolt, Kisvárdán, a Parish Bull Hotelben tartott kihelyezett közgyűlést ORÖ, és a tanácskozáson összesen 44 képviselő vett részt a 47 fős közgyűlésből. A testület minden napirendi pontot megszavazott 27 fős többséggel, így új hivatalvezetőt nevezett ki, és döntöttek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől korábban kapott, és a botrányos Híd a munka világába uniós projekt keretében vásárolt ingatlanok át-, illetve eladásairól. Az ORÖ 27 igen szavazattal 2,5 millió forintos „kölcsönt” is adott az idén januártól Berényi László ORÖ-s képviselő, egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett foglalkoztatási szövetkezetnek, valamint tovább fogalakoztatják az önkormányzat képviselőit és családtagjaikat havi 200 ezer forintos fizetéssel, és a megyei irodahálózatot is tovább működtetik.

 

forrás: mti

 

A szerdán elfogadott 2016. évi költségvetésükben a 361 millió forintos éves állami működési támogatásukból több mint 173 millió forintot irányoztak elő személyi juttatásokra, amelyből az ORÖ külsős személyeket is foglalkoztatna.

 

Szolgáltatási kiadásokra több mint 58 milliót, kiküldetések, reklám- és propagandakiadásokra 18 milliót, dologi kiadásokra pedig 122 millió forintot irányoztak elő erre az évre. Egyéb működési célú kiadásokra pedig 102 millió forintot terveztek. Az ide költségvetésükbe már betervezték a felszabadított bankbetétből származó félszáz millió forintot is, és egyéb forrásból, az ingatlaneladásból további 34 milliót, így a teljes bevételtervezetük 446,8 millió forint az ORÖ által fenntartott és működtetett intézményeik normatív támogatása nélkül.

 

 

 

 

Az önkormányzat által elfogadott költségvetésében viszont nem szerepel a megbukott Híd a munka világába program miatti 1,6 milliárd forint visszafizetési kötelezettség, amelyre az Emberi Erőforrások Minisztériuma 12 hónapos részletfizetési lehetőséget adott. Szintén nem szerepel a költségvetésben az a 80 millió forintos visszafizetési kötelezettség, amely a szolnoki Hegedüs T. András iskolában csalással lehívott normatív többlettámogatás miatt áll fenn. A tavaly megvásárolt közel 70 millió forint értékű tabletek kompenzálását sem tüntették fel a költségvetésben.

 

A be-, és feljelentéseiről ismertté vált Tényi István csütörtökön a Fővárosi Főügyészséghez fordult büntetőfeljelentést téve, mert a testület több mint 400 millió forintból gazdálkodik, ám a képviselők egyetlen fillért sem különítettek el a humántárca felé fennálló 1,6 milliárd forintos adósság törlesztésére. Beadványában felhívta  az ügyészség figyelmét, hogy a roma szervezetnek havonta mintegy 130 millió forintot kellene törlesztenie, azonban ilyenre nincs nyom az elfogadott költségvetésben. Úgy tűnik, hogy a szervezet semmilyen módon nem akarja, illetve meg sem próbálja visszafizetni a tartozást – írta feljelentésében Tényi István, melyet a RomNet-hez is eljuttatott.

 

Tényi István szerint mindez felvetheti a Btk. 405. § (2) bekezdésbe ütköző tartozás fedezetének elvonása bűntett gyanúját, de feljelentést tett a 2,5 millió forintos kölcsönadás miatt is, mert az önkormányzat banki tevékenységet nem végezhet, és ez kimerítheti a hitelsértés bűncselekményét is.

 

 

Vajda László:  

Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke (b) és Hegedüs István, az ORÖ korábbi elnöke (j2) a szervezet közgyűlésének kisvárdai ülésén. (Fotó: MTI)

 

 

Mint arról a RomNet a hét elején beszámolt, az adóhatóság nyomozást rendelt el költségvetési csalás gyanúja miatt, amiért az ORÖ az Intézményhálózatán keresztül saját képviselőinek szervezi ki az állami támogatását. Ebben az ügyben szintén Tényi István tett büntetőfeljelentést.

 

 

Az adónyomozók a Híd a munka világába uniós program és más pályázati támogatások és állami támogatások felhasználása miatt már több mint egy éve folytatnak büntetőeljárást jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanújával. Legutóbb hétfőn hosszabbították meg a nyomozás határidejét újabb 30 nappal.

 

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/05/25/mindent_megszavaztak_kisvardan_az_oro_kepviseloi

http://www.romnet.hu/hirek/2016/05/24/nyomoz_az_adohatosag_az_oro_allami_tamogatasanak_kiszervezese_miatt

http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/04/tobb_szaz_millios_gyanus_szerzodeseket_foglaltak__le_az_adonyomozok_az_oro-ben 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/05/18/maffiarendszerben_mukodik_az_oro_es_a_lungo_drom_a_szervezet_ket_kepviseloje_szerint

 
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt