HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jónás Tímea szakápoló kapta az idei Aranypánt-díjat

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2016 április 10    Forrás: RomNet - RSKgaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Jónás Tímea, a Nyírő Gyula kórház főápolója kapta idén az RSK által alapított Aranypánt-díjat. Az elismerést olyan roma hétköznapi hősök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára.

Hirdetmény

A RomnNet Média Alapítvány és a RomNet.hu szívből gratulál Jónás Tímeának az Aranypánt-díjhoz! Kívánjuk, hogy az őt körülvevő figyelem még sikeresebbé tegye szakmájában, és a cigányság lámpásaként oszlassa el a társadalmi előítélet sötétségét! Roma fiatalok százai állnak mögötte, akik társadalmi változást, új szemléletet követelnek, mert hiszik, az emberi értékek és eredmények alapján kell megítélni mindenkit. Az Aranypánt-díjat elnyert egészségügyi dolgozó és valamennyi jelölt példakép, cáfolta az előítéletekre.


Gratulálunk a díjazottnak, Jónás Tímeának!

 

 

Jónás Tímea portréja, amely az Indexen jelent meg:

 

Tímea a Nyírő Gyula kórház főápolójaként négy részleget vezet és 171 betegágyra felügyel. Áprilisban az Alzheimer-kórról fog szakmai előadást tartani a Budapesti Kongresszusi Központban az Alzheimer Világkonferencián. Ez a világ a kisiskolás Tímea számára még csak egy szűk ablakon átszűrődő gyerekzsivaj volt, egy ábránd, ami egy cigányosztályban tanított, magafajta telepi lánynak elérhetetlen.

 

Tímea a szabolcs megyei Tuzséron született, a hétgyerekes családban ő a középső gyerek. Szülei a vasútnál dolgoztak, megbecsült emberek voltak, többször is kiváló dolgozóként tüntették ki őket, ennek ellenére a cigánytelepen éltek nagyon szegény körülmények között.

 

A kitörésre nem is volt más lehetőség, csak a tanulás, ami a kis faluban csupán elvi lehetőség volt: a cigány gyerekeket elkülönítették a többiektől. Egy fal választotta el a gyerekeket az iskolában és csak egy kis ablakon át láttak át egymásra. Tímea sóvárogva figyelte az átszivárgó gyerekzsivajt, oda vágyott ő is. Osztályfőnöke azt mondta neki, ha jól tanul, átkerülhet. A faluban első cigányként kitűnővel végzi az elsőt, mégis csak negyedikben kerül át a „magyar osztályba”. Ebben sincs eleinte köszönet. A padtárs kislány kijelenti, „az anyukám azt mondta, hogy mellettem nem ülhet cigány!” Egy világ omlik össze Tímeában, hiába jár rendesen, tiszta ruhában, jól tanul, mégsem barátkoznak vele azok, akikhez annyira vágyott. A hátsó padba kerül.

 

De nem törik meg. Folyton jelentkezik, minden kérdésre tudja a választ, hamar kitűnik tudásával a többiek közül. Onnantól kezdve szavalóversenyekre jár. Gumicsizmában. Mert másra nem tellett akkoriban. Sorra nyeri a versenyeket. Majd az orosz nyelvi versenyeket is. Nyelvérzékére akkor derül fény, amikor a közeli Szovjetunióból nyaranta átjáró gyerekek leveleit ő fordítja le, és ez a tanár fülébe jut. Mai napig kiválóan beszéli az oroszt.

 

Ötödikes korában kiköltöznek a cigánytelepről. Szülei a sok éven át félrerakott pénzből vesznek egy kis parasztházat. Rengeteget dolgoznak új otthonukon, hogy rendbe hozzák, a gyümölcsöst is nagy gonddal kezelik, ami olyan sokat terem, hogy a befolyó összegből hamarosan jószágokat tudnak venni. Juhot, lovat, kecskét, tehenet tartanak, ami korábban, a telepen elképzelhetetlen volt.

 

Sokat betegeskedik iskolás évei alatt, rendszeres látogatója a rendelőknek. Megigézi a fehér köpeny, a műszerek, így a pályaválasztásnál már nemigen volt kérdés, merre menjen tovább. Tudatosan készülve a jövőre, a jó hírű kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumba megy, és egyetlen roma tanulóként kiváló eredménnyel érettségizik. Tanárai nagyon büszkék rá, azt mondják neki, biztosan hallanak még róla.

 

Érettségi után Pestre készül, hogy végre egészségügyi szakképesítést szerezzen. Ismét egyedüli roma diák lesz az iskolában. A második évtől szülei nem tudják tovább finanszírozni tanulmányait, de egyik tanára állást ajánl neki: segédápoló lesz. A gyógyszertannal foglalkozó farmakológián tanulja meg a szakma alapjait, de gyógyszerkísérletekben is részt vehet. Időközben elvégzi az iskolát – természetesen kiváló eredménnyel.

 

Mentortanárának köszönhetően az egykori Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE) munkatársa lesz. Ápolói munkája mellett gyógyszerkutatásokban is részt vesz, később az immunológia, a gasztroenterológia és endokrinológia területeivel is megismerkedik.

 

A HIETE megszűnése után a Nyírő Gyula kórházba jelentkezik. Azt mondják neki, „Te vagy az első ember, aki ilyen bizonyítvánnyal jön. Hol szeretnél dolgozni?” A belgyógyászatot választja, ahol fél év alatt kitűnik szakmai tapasztalatával és hozzáállásával. Egy év után ő lesz a részleg vezetője.

 

Négy-öt év után váltani akar. A pszichiátria érdekli. Újra tanulni kezd: gyógyszerek, kezelések, diagnózisok felállítása, minden, ami kell. A kórház beiskolázza. Pszichiátriai szakápoló végzettséget szerez, a vizsgán lefegyverzi a bizottságot felkészültségével. Szinte kötelezik rá, hogy egyetemre menjen. A Semmelweist célozza meg. Ahhoz, hogy biztosan bekerüljön, emelt szintű biológia és kémia érettségi kell. Munka és család mellett – egy kamaszlány anyukája – fél év megfeszített tanulással felkészül. Természetesen 100%-os felvételivel jut be az egyetemre, diplomás ápoló szakra. Közben a Nyírő Gyula Kórház pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója (részlegvezető nővére) lesz.

 

Idén április 1.-től kinevezik főápolónak. 171 betegággyal rendelkező négy részleg szakmai munkáját irányítja, közben van ideje egyéb szakmai munkákra is: tavaly a skizofrénia visszaesésének megelőzésében fejtette ki álláspontját egy nagy konferencián, de az Alzheimer-kór gyógyításában is járatos, áprilisban erről tart majd előadást a hazánkban és a térségben először megrendezett Alzheimer Világkonferencián. Most épp szakmai angol nyelvvizsgára készül.

 

A díj elnevezése Kovács József Hontalan költőtől származik, aki 1991-es, Ismeretlen cigány ének című kötetének előszavában írja:

 „Vallom és vállalom, hogy rajtam két aranypánt van: az egyik a magyar kultúra, a másik a cigányságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.”

Az Aranypánt-díjat Falvay Balázs aranyműves tervezte és készítette.

 

A Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint múlt év decemberben tették közzé 2016-os felhívásukat. A több tucatnyi jelölt közül végül tíz hétköznapi roma hősre lehetett szavazni az Indexen megjelent cikkükben.

 

 

A második alkalommal megrendezett Aranypánt-díjra a tavalyihoz képest kétszer annyi, összesen 20.449 szavazat érkezett. A legtöbben Jónás Tímeára voksoltak, akinek a tavalyi nyertes, Horváth József molekuláris genetikus adta át a díjat.

 

Kollégánkat, Hidvégi-B. Attilát is jelölték a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt-díjra, amely már önmagában is egy nagy elismerés.

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Besh o droM húsz évét ünnepli a Kobuci Kertben

  • Mi Hazánk: a magyarok elutasítják a cigánykérdés szőnyeg alá söprését

  • Celldömölki társulat nyerte az ötödik Komlói Amatőr Színházi Találkozó fődíját

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a romáktól a történelmi diszkrimináció miatt

  • Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányoktól ErdélybenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt