2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma szervezetek nyílt levele
2016. 04. 06. 00:00

Több roma nemzetiségi önkormányzat és civil szervezet nyílt levelet fogalmazott meg, amelyben a kormányzat roma politikája ellen tiltakoznak.

Nyílt levél

Kedves Roma Testvéreink!


Mi, akik ezt a levelet aláírtuk együtt és külön-külön is kifejezésre juttatjuk, hogy elegünk van a mai magyar kormányból és különösen annak vezetőjéből, Orbán Viktorból.

 

Kevesen tudják, de 1989-ben, a cigányság akkori vezetői megegyeztek abban, hogy néhány személyt ki kell választani a romák közül azzal a céllal, hogy népünk felemelkedéséért dolgozzon, hiszen a cigányság helyzete, életkörülményei már akkor is rendkívül rosszak voltak. Köztük a legígéretesebb fiatalember Orbán Viktor volt, akiben az akkori roma vezetők a cigányság felemelkedésének letéteményesét  látták.

 

Türelmesek voltunk, 1998-ban, amikor Orbán miniszterelnök lett úgy éreztük, most jött el a mi időnk. Valóban történt néhány olyan intézkedés, ami reményeinket éltette, de igazi áttörés nem történt, gyermekeink iskoláztatása, családjaink anyagi és egészségügyi helyzete nem igazán javult. Ennek ellenére tovább reménykedtünk és a választásokon szavazatainkkal támogattuk a Fideszt. Ilyenkor mindig elhúzták a mézesmadzagot előttünk, a fideszes aktivisták néhány ezer forint választási pénzzel „motiválták” cigány testvéreinket.

 

2010-ben újra győzött a Fidesz. Ez megint csak nagyon sok roma szavazatnak is köszönhető, megint volt egy kis „hálapénz”. Ami ezután történt azt még a rémálmunkban sem képzeltük volna: Magyarország és azon belül a elsősorban a „vidék” olyan mély nyomorba került rövid idő alatt, amire senki sem számított. Mára már általánossá vált a az éhezés, a fagyhalál, a korábban már felszámolt betegségek elterjedése, stb. Helyzetünk lassan a kilátástalansággal lett azonos, mára már mindenünket elveszítettük, főleg a reményt. Reményünk sincs arra, hogy gyerekeink írástudóvá váljanak, hogy szeretteink egészségben öregedhessenek meg, hogy tisztességes munkához juthassunk.

 

Ki kell mondanunk: Orbán Viktor, aki ma már nem büszke arra, hogy származása szerint közülünk való, nem csak a cigányságot köpte szemen, hanem több millió nyomorba kényszerített magyar embert is. Látva azt, hogy ma már kizárólag a saját családjának a gazdagodása érdekli, ki kell mondanunk, hogy nem tekintjük vezetőnknek, elveszítette bizalmunkat és semmilyen módon nem kívánjuk a továbbiakban segíteni a hatalomba maradását. Reméljük, hogy felhívásunkhoz minden magyarországi roma csatlakozik és 2018-ban a mi segítségünkkel szabadulhat meg meg az ország a zsarnokká vált egykori csóró roma gyerektől.

 

Roma Rom Összefogás Egyesület,

Magyarországi Cigány Demokratikus Szervezet,

Békés-megyei Esélyegyenlőségi és Hagyományőrző Egyesület,

Európai Unió Roma Ifjúságáért Egyesület, Nagykanizsa,

Összefogás Magyarországáért Párt / MCF- ÖMP/,

Nádudvari Roma Nemzetiségi Önkormányzat,

Tiszainokai Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Recskéi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Egerszalók Roma Nemzetiségi  Önkormányzat,

Tarnalelesz Roma Nemzetiségi Önkormányzat ,

Bodony Roma Nemzetiségi  Önkormányzat,

Ivád Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Korlát Roma Nemzetiségi Önkormányzat