HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ-botrány: Farkas Flórián írta alá a legtöbb szerződést

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Farkas Flórián, ORÖ
2016 április 05    Forrás: atv.hu


Ez a cikk archív

Több mint egymilliárd forintnyi szerződést néztünk át, melyet a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. A megállapodások többsége Farkas Flóriánhoz köthető, ennek ellenére az utódja tart attól, hogy el kell vinnie a balhét, miután az EMMI visszakövetel 1,6 milliárd forintot.

Hirdetmény
ORÖ-botrány: Farkas Flórián írta alá a legtöbb szerződést
Farkas Flórián (Fotó: MTI)

Az atv.hu birtokába jutott több száz oldalnyi ORÖ dokumentum, aminek tekintélyes része a Híd a munka világába projekt keretein belül megkötött szerződés. Portálunk néhány hete már átnézett egy nagyjából 300 millió forint összértékű megállapodás-csomagot, a most feldolgozott dokumentumokkal pedig nagyjából 800 millió forintnyi újabb szerződést ismerhettünk meg.

Már az előző cikkünkben is megírtuk, hogy az akkor megismert szerződések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezető Farkas Flórián elnök aláírása található,


a most átnézett dokumentumok pedig tovább bizonyítják azt a feltételezést, hogy a Híd a munka világába projektben kifizetett pénzek nagy része fölött szintén a jelenlegi miniszterelnöki biztos diszponált.

- 25 nagy értékű szerződést személyesen Farkas kötött, számításaink szerint több mint 540 millió forint értékben.

- 59 megállapodást Farkas bizalmasa, Dobóvári Ildikó, az ORÖ korábbi hivatalvezetője intézett. Ezek jellemzően kisebb értékű szerződések, összesen 236 millió forint értékben.

- Találtunk még egy 11 millió forintos szerzősét, melyet „Foglalkoztatási lehetőségek az agrárszektorban” című háttértanulmány megrendeléséről szól, az azonban nem derül ki, hogy ki kötötte. Annyi azonban biztos, hogy Farkas Flórián regnálása idején hozták tető alá.

fotó: atv.huFotó: atv.hu

Bár az általunk megismert szerződések között nem találtuk a projektirodák vásárlásával kapcsolatos papírokat, a szerkesztőségünk birtokába jutott, Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített ellenőrzési jegyzőkönyvből kiderül, hogy jócskán túlárazva, 260 millió forintért vásárolta meg a roma önkormányzat a központi projektirodának szánt Gellérthegy úti ingatlant. További tízmilliókat kötöttek kamufelújításokra, erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A fővárosi központon kívül vállalta még az ORÖ, hogy létrehoz 7 regionális irodát. A gödöllői irodához 25 millió 500 ezer forintért jutottak hozzá, a salgótarjáni központért pedig 13 millió 500 ezret fizettek. A zalaegerszegi ingatlan közel 18 millió forintba került az önkormányzatnak, míg a pécsi iroda vételára 22 millió 270 ezer forint volt. Téved, aki azt gondolja, hogy a vidéki irodák kialakításánál minden szabályosan ment. Erről bővebben itt.


Ha összeadjuk a számokat, nagyjából 1,1 milliárd forintnyi összeget kapunk, az általunk átnézett dokumentumok szerint ekkora értékben kötöttek szerződéseket Farkas Flórián elnöksége alatt.

Ez nem a teljes, a projekt keretein belül felhasznált pénz, körülbelül félmilliárd forintnyi összeg felhasználására nincs rálátásunk. Az ugyanakkor árulkodó, hogy a birtokunkba jutott szerződések alatt mindössze kettőn találkoztunk az ORÖ élén Farkast követő Hegedüs István hivatalvezetőjének, Buri Edinának a nevével. Ezek együttes értéke 10 millió forintot alatti összeg. Nem tudható, hogy a Farkas-éra alatt minden egyes forintot szabálytalanul költöttek volna el, az viszont tény, hogy az EMMI a Híd a munka világába projektben elköltött minden fillért visszakövetel.

Visszakérik a pénzt, felelős sehol

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektről kötött szerződéstől. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

A minisztériumi vizsgálatot Hegedüs István ORÖ-elnöksége idején kezdték meg. Buri Edina, az ORÖ Hegedüs alatti hivatalvezetője azonban az ellenőrzési jegyzőkönyvben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenőrzésbe be kell vonni a projekt megvalósítási időszakában kötelezettségvállalással rendelkező személyeket, továbbá azt kérik, hogy a programban elkövetett szabálytalanságokért az azért felelősős személyeket vonják felelősségre. (Az ORÖ egyik fideszes tagja, Vajda László korábban azt mondta az atv.hu-nak: Hegedüs Istvánnak a megválasztásától fogva 2015 májusáig nem volt aláírási joga.)fotó: atv.huFotó: atv.hu

Az EMMI helyszíni vizsgálatára egyébként idén február elsején került sor, de már korábban is lehetett tudni, hogy óriási gondok vannak a projekt háza táján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, a már említett Gellérthegy utcai ingatlanban pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

A felelőst azonban azóta sem találták meg, pedig mint látható, egyértelmű, hogy kik kötötték a szerződéseket. A jelek szerint azonban nincs félnivalója a miniszterelnöki biztosnak.


Nemrég egy LMP-s politikus kérdezte Orbán Viktort Farkas Flórián felelősségéről, a kormányfő pedig kijelentette, hogy hiába utaznak Farkasra, ezzel éppen a volt ORÖ-elnök pozícióját erősítik.

Azért, mert cigány?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben még arról beszélt, hogy az ORÖ körüli botrány kapcsán egyéni karriereknek is vége szakad. A miniszter alig fél éve név szerint is említette Farkas Flóriánt, akinek más kisebbségi vezetőkkel együtt nagy a felelőssége abban, ha eljátsszák a többségi társadalom bizalmát.


„Akik a kisebbséget képviselik és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézőjelbe téve, föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns.”

Ennek fényében igencsak meghökkentő volt, amikor egy pár héttel ezelőtti kormányinfón már arról beszélt, hogy szerinte azért támadják az újságírók Farkast, mert cigány. Az éles irányváltással kapcsolatban egy kormányzati döntésekre rálátással bíró parlamenti forrásunk arról beszélt az atv.hu munkatársának, hogy bár Farkas Flórián a vélt vagy valós ügyei miatt egyre kellemetlenebb a Fideszen belül, ő is „a tabuemberek” közé tartozik, akinek a falkaszellem és a bajtársiasság jegyében nem engedik el a kezét.


Sokat sejtetően még azt is hozzátette, hogy meg tudja érteni Hegedüs István aggodalmait.

Akiről úgy tudjuk, valóban attól tart, hogy a végén neki kell elvinnie a Híd a munka világába projekt körül kialakult balhét, annak ellenére, hogy állítása szerint összesen két szerződést kötött, amivel szemben nem találtak kifogást az ellenőrök.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt