HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Titokzatos érettségi-Újra módosítani kényszerült önéletrajzát Farkas Flórián

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Március 08    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Az évből még csak alig két hónap telt el, de már negyedszer volt kénytelen módosítani az Országgyűlés honlapján található önéletrajzát Farkas Flórián, de újabb módosítások idén még minden bizonnyal lesznek, mert „közérdekből nyilvános adatai” még mindig hiányosak.

Hirdetmény

Az elmúlt években többször tettünk kísérletet arra, hogy kiderítsük, mi igaz a pletykákból: Farkas Flóriánnak nincs érettségije. Hiába szerveztek tüntetést roma egyetemisták néhány éve az ORÖ Dohány utcai székháza előtt, nyújtottunk be közérdekű adatigénylést, Farkas Flórián országgyűlési képviselőként egyszer sem reagált.

 

A Magyar Nemzet a közelmúltban feltárta, hogy valami nem stimmel Farkas Flórián egyetemi diplomája körül, az Index.hu erre rásegített, így Farkas Flórián miniszterelnöki biztos kénytelen volt „jól emlékezni” arra, hogy az ELTE jogi karán mégse tanult 5 éven át, hanem a társadalomtudományi karton, két-három kilométerrel arrébb lévő épületben koptatta a padokat.  Igaz, senkit nem találtak ők sem, aki emlékezett volna arra, hogy akár egyetlen előadáson is a hallgatók között ült volna, jegyzetelve a roma politikus. Maximum félévkor a jegyek beíratásánál futottak vele össze a folyosón.

 

 

Farkas Flórián javította önéletrajzát. Aztán az ELTE volt rektora cáfolta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő bármikor is óraadó tanár lett volna az ELTE-n, így újra módosult a parlament honlapjára feltöltött dokumentum.

 

Azt viszont továbbra sem tudtuk, hogy vajon hol szerzett érettségi bizonyítványt, mert ezt az információt már másfél évtizede titkolja. Számos iskola szóba került, de nem jutottunk közelebb a megoldáshoz. Éppen ezért a RomNet január közepén elhatározta, meghirdeti Farkas Flórián érettségi találkozóját, tisztelegve ezzel is a miniszterelnöki biztos életútja és munkája előtt, és hogy eloszlassuk az alaptalan pletykákat a nem létező bizonyítványról. Február közepén egy hónnappal az esemény meghirdetése után meg is szerveztük a találkozót az ELTE jogi karával szemben, a Véndiák étteremben, de sem farkas Flórián, sem egykori osztálytársai nem jöttek el. A kormánypárti politikus pedig továbbra is hallgatott. Annak ellenére, hogy Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke a RomNet-nek küldött állásfoglalása szerint az általános iskolai és a középiskolai végzettség egy képviselő esetében közérdekből nyilvános adatnak minősül.

 

Farkas Flórián érettségi találkozója

 

Az Index és a Magyar Nemzet szintén közérdekű adatigényléssel fordult a miniszterelnöki biztoshoz, hogy megtudja ezeket az információkat, de a 15 napos határidő letelt, a képviselő pedig nem válaszolt. A médiumok már éppen a bírósághoz akartak fordulni, amikor jött a kurta válasz: „Érdeklődésükre küldöm a kívánt információt: Középfokú tanulmányaimat a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végeztem. A végzés éve: 2001. Üdvözlettel: Farkas Flórián”

 

A Magyar Nemzet hétfő délután elsőként megírta, hogy megvan Farkas Flórián érettségije. Csakhogy az Index cikke, amely egy órával később jelent meg, mindent keresztbe döntött: a lap azt írta: Farkas Flórián az általa közöltekkel ellentétben nem szerzett államilag elismert érettségi bizonyítványt 2001-ben, ahogy 1998 után más évben sem az általa említett gimnáziumban, mert a biztonság kedvéért nem csak Farkas Flóriánt kérdezték meg az érettségijéről, hanem többek között az illetékes állami szervet, az Oktatási Hivatalt (OH) is. Hoppá!

 

Farkas Flórián hétfőn este újra módosította önéletrajzát, és a Tanulmányok fejezet alatt feltüntette rajta: „Budakalász Gimnázium esti tagozat (végzés éve 2001.)”. Arra, hogy az általános iskoláját hol és mikor végezte el, most sem válaszolt, így ha nyilvánosságra hozza adatait, legalább egyszer még módosítania kell adatlapját.

 

Az Index fel is idézi a RomNet által már az érettségi találkozón is feltett kérdést: Farlkas Flórián szülőfalujában, Tiszaroffon kijárta az általános iskola első hat osztályát, az ezután történtekről azonban csak legendák léteznek. Vannak olyan feltételezések, hogy a hetedik-nyolcadikat talán a börtönben végezte volna el (Farkast a hetvenes években háromszor ítélték el a bíróságok), vagy a szolnoki dolgozók iskolájában.

 

Péterfalvi Attila állásfoglalása alapján várjuk, hogy erre is választ adjon a miniszterelnöki biztos, de kérdés, mi lesz,ha kiderül, az Indexnek és az Oktatási Hivatalnak van igaza, és Farkas Flórián mégsem a budakalászi iskolában szerzett érettségi bizonyítványt.

 

Egy országosan ismert roma politikus a Farkas Flórián-jelenségről, és az értettségije körüli cirkuszról RomNet-nek úgy nyilatkozott: itt már bármi elképzelhető, akár az is, hogy Farkas Flórián ott érettségizett valóban, a budakalászi gimiben, de lehet, hogy a lánykori nevét használva maturált.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt