HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ: feljelentés-cunami a tízmilliós sikkasztás miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Március 04    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Zsarolással és fenyegetéssel utaltatott át magának közel tízmillió forintot az ORÖ számlájáról Farkas Flórián két bizalmi embere „kártérítés” jogcímen. A sikkasztás miatt többen is feljelentést tettek.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet tegnap beszámolt,  az ORÖ képviselői között szerdán déltől szinte izzott a telefon, mert tudomásukra jutott, hogy Farkas Flórián korábbi bizalmi embere, Bence Gáborné, aki Farkas Flórián elnöksége alatt az önkormányzat gazdasági vezetője volt, azt követően, hogy Hegedüs István lemondott az elnöki posztjáról, visszavették az önkormányzatba, és első lépéseként 5 millió 900 ezer forintot utaltatott át magának „kártérítésként”.  Az ORÖ másik alkalmazottja, Diós Krisztina pedig  3 millió 700 ezer forintot utaltatott át Csala Elvira megbízott hivatalvezetővel és a megbízott gazdasági vezető hozzájárulásával ugyanezen jogcímen.

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/03/tizmillios_sikkasztas_az_oro-ben

 

A jogtalan kifizetésről történt híradásunk alapján elsőként  Tényi István, a „nemzet feljelentője” tett büntetőfeljelentést még csütörtök este a Budapesti Rendőr-főkapitányságon sikkasztás és bűnpártolás gyanújával, és bejelentést tett  a VI-VII. kerületi ügyészség felé, és ezzel egy időben beadvánnyal fordult a Budapest Főváros Kormányhivatalához, hogy azonnali törvényességi felügyeleti ellenőrzést hajtsanak végre a szervezetnél.

 

Vajda László képviselő szintén büntetőfeljelentést tett a rendőrségen csalás, sikkasztás és hivatali visszaélésének alapos gyanúja miatt Diós Krisztina ORÖ alkalmazott és Bencze Gáborné ORÖ alkalmazott, valamint Csala Elvira ideiglenes megbízott ORÖ hivatalvezető és Poldán Ferenc ORÖ gazdasági vezető ellen, míg bűnpártolás gyanújával Gáspár Szilvia ORÖ Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke és Balogh János ORÖ elnöke ellen.

 

m.

(képünk illusztráció)

 

Mint arról már beszámoltunk, mintegy 30 képviselő jelent meg csütörtök délelőtt az ORÖ Dohány utcai épületében, hogy tisztázzák, milyen jogcímen, milyen felhatalmazás és döntés alapján került kifizetésre a közel 10 millió forintos összeg.  

 

A RomNet birtokába került hangfelvétel szerint Balogh János elnök csütörtökön a képviselőknek azt a tájékoztatást adta, hogy amint tudomására jutott ez a kifizetés, számon kérte milyen alapon kérték ezt a pénzt és utaltatták át maguknak az érintettek. „Elmondom, ahogy van, ezek a Csala Elvirát bezsarolták, hogy amennyiben nem írod alá és utalod át a pénzt, tudod jól mi ketten vagyunk itt a főnökök, megszüntetjük a munkaviszonyokat” – mondta az ORÖ elnöke a képviselőknek Csala Elvirától kapott tájékoztatása alapján, és a magyarázat szerint ennek a zsarolásnak és fenyegetésnek a hatására tette rá az utalásra a szignóját a hivatalvezető, és Poldán Ferenc gazdasági vezető. Balogh János közlése szerint már 2015. február  26-án, az Albertirsán tartott közgyűléskor, ahol őt elnökké választották, Bencéné és Diós Kriszta számlájáén volt az említett összeg.

 

Balogh János pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a kiutalt összeg részbeni visszafizetésére utasította az érintetteket, valamint arra, hogy azonnal szüntessék meg a két érintett személy munkaviszonyát, és közlése szerint feljelentést tett az illetékes rendőrkapitányságon. A RomNet ezzel szemben úgy tudja, Bence Gáborné és Diós Krisztina már csütörtök reggel írásban benyújtották felmondásukat. Az ORÖ elnöke sem a hivatalvezető sem  a gazdasági vezető ellen nem kezdeményezett fegyelmi eljárást, ők továbbra is az ORÖ-ben dolgoznak annak ellenére, hogy még csütörtökön ellenük is fegyelmi tárgyalást és feljelentést helyezett kilátásba azt hangoztatva, „elegünk lett a parasztlehúzásból, a bőrünk lenyúzásáról”.

 

Balogh János ezzel a kijelentésével arra utalt, hogy a Híd a munka világába projektben, amely elvileg a romák munkahelyteremtésének elősegítésére indítottak, egyetlen cigány származású embert sem alkalmaztak, és havi másfél millió, illetve félmilliós fizetésekkel Farkas Flórián bizalmi embereit alkalmazták. A mintegy másfél milliárd forint is a nem romákhoz került különböző megbízási díjakon keresztül.  

 

Hegedüs István lemondását követőn már másnap Farkas Flórián bizalmi emberei újra visszakerültek az ORÖ-be vezető pozícióba, és az összes többi alkalmazottnak felmondtak. A Lungo Drom vezetőségi tagjainak közvetlen hozzátartozóit, az ORÖ-s képviselők gyermekeit, feleségeit vették fel alkalmazottként a helyükre.

 

Vajda László képviselő a RomNet-nek nyilatkozva kijelentette: Bence Gáborné arra hivatkozott, hogy a munkaügyi perben peren kívüli megegyezésre jutottak, és ezen a jogcímen járt nekik a közel tízmillió forint, de ezt az ügyvédek cáfolták, és bírósági döntés, végzés sem született az összeg jogosságáról. A képviselő szerint mindez csak azért történhetett meg, mert Lakatos István megbízott elnökhelyettesként, Farkas Flórién első számú embereként semmit sem felügyelt, nem volt se pénzügyi bizottság sem elnök az ORÖ-ben, így időben leemelhették a pénzt, „szabad volt a rablás” – fogalmazott.

 

Lakatos Oszkár képviselő szerint ez a tízmilliós kifizetés „jó lecke volt az ORÖ-nek”, mert mindenfajta kontroll nélkül azt csinálnak Farkas Flórián emberei amit akarnak, ezért ki kell vizsgálni, hogy ez a 10 milliós összeg volt-e az egyetlen jogtalan kifizetés, vagy más összeget is leemelhettek titokban az ORÖ számlájáról.

 

A RomNet birtokába jutott dokumentumok szerint teljességgel alaptalan követelésként, és jogtalanul utaltatta át magának az ORÖ volt gazdasági vezetője a közel 6 millió forintos összeget, mert a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon zajló perben múlt év október 21-án tartott első tárgyalási napra a felperesi képviseletben Nyárády Zoltán ügyvéd, 2015. augusztus 27-én kelt keresetbeadványában a február végén mindennemű jóváhagyás nélkül átutalt összegek töredékére tartottak igényt.

 

A Diós Krisztina és három társa által indított per azért indult az ORÖ ellen, mert a Híd a munka világába projektben lévő munkaviszonyuk megszűnésekor az elsőrendű felperesnek 17 nap, a másodrendűnek 12 nap, a harmadrendűnek 16 nap, a negyedrendűnek 41 nap szabadsága volt, amelyet nem adtak ki, és nem váltottak meg, és a munkaviszony megszűnésekor a munkaviszony igazolásait nem adta ki 5 napon belül. A felperesek egyébként az uniós projekt mellett az ORÖ alkalmazásában is álltak, szintén napi 8 órás foglalkoztatásban.

 

A RomNet birtokában lévő dokumentumok szerint Diós Krisztina elsőrendű felperes 327.717 Ft-ot kért szabadságmegváltás címén a ki nem fizetett 17 napjára, és kéthavi munkabérét, amely bruttó  900 ezer forint lett volna, ezzel szemben az ORÖ számlájáról 3,7 millió forintit utaltak át neki.

A másodrendű felperes, Hegyesi Judit 12 nap szabadságára 417.391 Ft-ot követelt, és szintén két havi bért, ami a napi 6 órás munkaviszonyában havi 800 ezer forintot jelentett.

 

A harmadrendű felperes, Kovács Bernadett, ki az ORÖ korábbi hivatalvezetőjének, Dobóvári Ildikónak a lánya, a 16 nap szabadságára 313.043 Ft-ot, követelt szintén két havi bérének megfizetése mellet, ami összesen 900 ezer forint.

 

A negyedrendű felperes, Bencze Gábor Ireneusné a 41 nap ki nem adott szabadságának megváltásáért 891.304 Ft-ot követelt 2 havi munkabérével együtt.  Az ORÖ volt gazdasági vezetője az uniós projektben hivatali fizetése mellett havi 500 ezer forintos bérezést kapott. Az ORÖ-ből a bírósági keresetével ellenétben viszont 5,6 millió forintot utaltatott át magának.

 

A RomNet úgy tudja, a munkaügyi per egyébként idén március 16-án folytatódott volna, és a másod és harmadrendű felpereseknek semmilyen összeget nem utaltak át, és perükben megegyezés sem született.

 

A RomNet birtokába jutott a munkaügyi perben érintettek munkaszerződése is, amelyből kiderült, hogy azt 2015. április elsejével módosították, így például Diós Krisztina április 1-től már nem 4, hanem napi 8 órás alkalmazásban havi 450 ezer forintos bérezést kapott a korábbi 200 ezer forintos bérezése helyett.

 

Úgy tudjuk, a jogtalan kifizetések miatt az ORÖ képviselői rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezik, és amennyiben bebizonyosodik számukra, hogy a kifizetésekről Balogh János elnöknek tudomása volt, és hallgatólagosan azt jóváhagyta, lemondásra fogják felszólítani.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikk:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/03/tizmillios_sikkasztas_az_oro-ben

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt