HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Milliárdokat követelhet vissza az Emmi az ORÖ-től

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 Február 12    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Szinte egyetlen olyan eleme sincs az ORÖ több milliárd forintos Híd a munka világába kiemelt uniós projektjének, amely szabályos lenne, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma a teljes összeget visszakövetelheti. A szaktárca  a napokban újabb szabálytalansági eljárást indított az ORÖ ellen, mert a projekt szempontjából alkalmatlannak találta a mintegy 400 millió forintért vásárolt ingatlanokat - tudta meg a RomNet. 

Hirdetmény

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében megvalósuló „Foglalkoztatási szövetkezet – híd a munka világába” című projekt teljes támogatási összege 4 milliárd 995 millió forint volt, amelynek felét, mint ahogy arról a RomNet elsőként beszámolt, tavaly szeptemberben szakmai okokra hivatkozva elvonta.  http://www.romnet.hu/hirek/2015/12/10/a_kormany_elvonta_az_oro_botranyos_programjanak_forrasait

 

A 2013-ban, Farkas Flórián jelenlegi miniszterelnöki biztos és fideszes országgyűlési képviselő, az ORÖ és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet akkori elnöksége idején indított uniós projekttel szemen már megszámlálhatatlan ügy miatt indított szabálytalansági eljárást az Emmi, így szinte egyetlen olyan eleme sincs, amely elfogadható lenne a minisztérium számára. Mindezek mellett az adóhatóság jelenős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt egy éve folytat nyomozást, de vizsgálódik az uniós csalás elleni hivatal, az OLAF is. Mint arról korábban beszámoltunk, humántárca ellenőrei az ORÖ épületében és ingatlanjaiban a Híd a munka világába programmal kapcsolatos helyszíni ellenőrzést végeztek január végén. http://www.romnet.hu/hirek/2016/01/25/megkezdodott_a_miniszteriumi_ellenorzes_az_oro-ben_es_ingatlanjaiban

 

Farkas Flórián - A Foglalkoztaási szövetkezet elnöke


Alkalmatlan ingatlanok 400 millióért


A RomNet birtokába került ellenőrzési jegyzőkönyvből kiderült, hogy az Emmi február elején újabb szabálytalansági eljárásokat kezdeményezett az ORÖ projektje ellen. Ezúttal az ingatlanok beszerzését és a felújításokra, a berendezésekre költött mintegy 400 millió forint elköltését nem tartják elfogadhatónak. A szabálytalanságok annak ellenére megvalósultak, hogy az előkészítési szakaszban, Farkas Flórián az ORÖ és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnökeként több mint 100 millió forint értékben rendelt meg háttértanulmányokat. A több esetben alig 2 hét alatt elkészült dokumentumokról a RomNet  kiderítette, részben ismerősöknek kiszervezett megbízások voltak, és többségében azokat az internetről ollózták össze, vagy más projektekben is elszámoltak. http://www.romnet.hu/hirek/2015/12/04/szazmillioert_rendelt_tanulmanyokat_az_oro_a_munkaba_vezeto_hidja_epitesehez A tanulmányok miatt a NAV egy magánszemély feljelentése miatt már elrendelte a nyomozást költségvetési csalás gyanújával.

 

Gödöllő: A minisztérium a projekt keretében 25,5 millió forintért vásárolt, Török Ignác utca 2. alatti, korábban bútorboltként üzemelt 150 m2-es ingatlanról azt megállapította meg a január 25-én tartott helyszíni ellenőrzéskor, hogy az regionális irodahasználatra nem fel meg. Az „erősen felújítandónak” értékelt épület tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, az akadálymentes közlekedés nem biztosított, de a funkcionális problémák mellett jelentős műszaki problémákat is találtak, mivel az ingatlan falai erősen megrepedtek, a falak vizesednek, a vakolat lemállott. Az épületen belül a WC-t kivéve sehol nincs ajtó, így azok beépítése is szükséges volna. A minisztériumi ellenőrök szerint az ingatlan felújításra további 22-25 millió forintra lenne szükség, így a teljes bekerülési költség mintegy 50 millió forintba kerülne, és ettől lényegesen kedvezőbb áron kitűnő állapotú, az adott feladathoz illeszkedő méretű, akár új építésű, akár a belvárosban lévő iroda lett volna vásárolható – írták a jegyzőkönyvben.

 

Az ingatlanok felkutatására és értékbecslésére kiírt pályázatot az MK Business Kft. nyerte el, amelyre a cég 5 millió 683 ezer 250 forintot kapott. Érdekesség ugyanakkor, hogy - a Farkas Flórián által megrendelt tanulmány, és az általa aláírt teljesítési igazolások szerint ki is fizetett munka ellenére - végül teljesen más, a feltérképezésben nem szereplő ingatlanokat vásároltak meg projektirodának. A gödöllői irodába a 10 millió forintért megtervezetett bútorokat leszállították ugyan, de a helyiségeket nem rendezték be.

 

Salgótarjánban, az Alkotmány utca 7. I. emelet alatt vásároltak egy 94 m2 alapterületű irodahelyiséget 13,5 millió forintért. Az akadálymentesítést itt sem oldották meg, a felújítást elkezdték, de az nem lett befejezve. Az ellenőrök sem bútorokat, sem eszközöket nem találtak a helyszínen, és a megállapítás szerint „a helyiség a vállalt funkcióra jelenleg nem alkalmas”.

 

Zalaegerszegen az Ady Endre utca 4. alatt, két helyrajzi számon szereplő földszinti üzlethelyiséget vásároltak meg összesen 17,9 millióért, annak ellenére, hogy a projektben csak egy ingatlant lehet elszámolni. A vizsgálat szerint viszont egyik helyiség sem alkalmas a feladat ellátására, ráadásul az épületet fel kellene újítani, az informatikai hálózatot kialakítani. Az ellenőrök itt sem találtak informatikai eszközöket sem bútorokat.

 

Pécsett, a Király utca 57. I. emelet alatt egy 82 m2-es irodát vásároltak meg regionális irodaként 22 millió 270 ezer Ft-ért. Az Emmi az ingatlant az akadálymentes megközelítés és használat hiánya miatt szintén alkalmatlannak találta, és hiányosságként állapította meg azt is, hogy az irodába újabb mosdót kellett volna kialakítani. Az ellenőrök megjegyezték, hogy bizonyíthatóan csak a pécsi irodában folyt valós munka.

 

A projekt keretében további három irodát kellett volna az ORÖ-nek vásárolnia, de ezekre már nem került sor.

 

Reprezentációs iroda több százmillióért


A központi székházként, a budapesti Naphegy téren 205 millió Ft+ Áfa bekerülési költségen vásárolt ingatlant szintén alkalmatlannak találták a feladat ellátására az Emmi ellenőrei. A Gellérthegy utcai ingatlan hasznos alapterülete 415 m2, de az értékbecslő a hasznos alapterületbe beszámolta a teraszok, az elő lépcső és a belső lépcső területét is, így az ingatlan 12-13 %-al került valós értékénél többe. A megállapítás részletei szerint az épület „nem hibátlan állapotú”, és azért sem alkalmas a feladat ellátására, mert az irodán belüli akadálymentes közlekedés itt sem biztosított, és - a pályázati feltételekkel ellentétben – a közösségi közlekedéssel nehezen megközelíthető, ugyanis a buszmegállók messze vannak, lépcsőkön, vagy erős emelkedőkön lehet megközelíteni. „A helyszínválasztás nem tekinthető körültekintőnek, a pályázatban megfogalmazott célokat kevéssé elégíti ki, hiszen a célszemélyek számára nehezen megközelíthető, távoli a helyszín, az ingatlanárakat tekintve Budapest egyik legdrágább kerületében helyezkedik el, távol a metrótól”- írták a humántárca projektellenőrei.

 

A program menedzserei az LMP és a sajtó megkeresései alapján már egy évvel ezelőtt azzal magyarázták a Naphegy téri iroda vásárlását, hogy az „közel van a minisztériumokhoz, amelyekkel tárgyalniuk kell, továbbá szükséges egy reprezentatív iroda, ugyanis egy nagy céget, mint például a Strabagot, nem fogadhatnak akárhol”. Azóta kiderült, az irodában munkavégzés nem folyt, és a céggel sem álltak kapcsolatban.

 

Az Emmi ellenőrzési jegyzőkönyvéből az is kiderült, hogy kétségbe vonható a Gellérthegy utcai ingatlan felújítása is. A közbeszerzési értesítő információ alapján a RomNet már korábban beszámolt arról, hogy az épület felújítására a Lukács László és Társa Kft. nyert pályázatot nettó: 19.347.700 Ft.-os ajánlattal.

 

A helyszíni bejárások során az Emmi munkatársai megállapították, hogy olyan költségek is elszámolásra kerültek, amelyek nem feletek meg az elvárásoknak, ezért „szabálytalansági gyanú bejelentésére került sor”.


Az ingatlan felújítására az ORÖ két vállalkozói szerződést is kötött: az egyik az általános felújítás, a másik a beázás megszüntetése, de az ellenőrök szerint, mivel a műszaki tartalom nem ismert, azt sem lehet tudni, a két munka között vannak-e átfedések, és az sem igazolható, hogy a felújítás teljes mértékben megvalósult-e. Mivel a beázási nyomok továbbra is láthatóak, nem tudták megítélni, a munka elvégzésre került-e.  Az átadási dokumentáció teljes mértékben hiányzik, nem állnak rendelkezésre a műszaki ellenőri dokumentációk, nyilatkozatai, az építési naplók másolata, így a munka elvégzése sem dokumentált, de az átadás-átvétel dokumentumai sincsenek meg.

 

Az Emmi ellenőrei a jegyzőkönyvben azt írták: a helyszíni bejárás alapján a tételek egy részénél felvetődik a gyanú, hogy már eredetileg is meglévő berendezésekről, műszaki tartalomról van szó, mivel sem átadási dokumentáció, garanciajegy, szállítólevelek nem állnak rendelkezésre, így nem igazolható, hogy a berendezések elhelyezése a vállalkozói szerződés keretében került sor. Példaként említik, hogy a padlószőnyeget nem cserélték ki, mert az épület vásárlásakor rögzített felvételek és a jelenlegei állapotok is ugyanazokat a hibákat mutatják. A Viacolor burkolatot cseréje és a klimatizálás dokumentumok hiányában nem igazolható. A fűtésrendszer ellenőrzésére kifizettet 906 ezer Ft+Áfa költséget pedig indokolatlannak, túlzottnak tartották, amely mögött nem áll arányos teljesítés.

 

Az Emmi helyszíni ellenőrei - az átadott munkanaplók alapján - az ár-érték arányt „erősen megkérdőjelezhetőnek” nevezték a Star Consulting Kft.-vel mintegy 31 millió forint értékben rendszerüzemeltetés és rendszerépítés kapcsán kötött szerződést is. A másik megállapítás szerint a Wesper Interactiv Zrt. 18 millió 415 ezer forintért készített tanulmányt, amelynek eredményeként egy szoftver beszerzése lett volna a cél, de erre nem került sor, így a felmerült költség semmiféle hasznosulása nem történt meg a projekt keretében.

 

A Green Voice Kft.-vel nyomdai munkákra 14 millió forintért kötöttek szerződést, és ebből mintegy 3,5 milliót számoltak el, de a beszerzett anyagok, (szórólapok, plakátok, külső dekorációk) jelentős része egyáltalán nem került használatra a projektben, mivel azok eredeti csomagolásukban, bontatlanul álltak a Naphegy téri irodában.

 

Az ORÖ szerint nem ők a felelősek


Az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi vezetése szerint a projekt ellenőrzése a jogszabályi előírásoknak megfelelően azért nem folytatható le, mert a projektdokumentációt a NAV nyomozása részeként lefoglalta. Az ellenőrzésre tett megjegyzésében az ORÖ úgy fogalmazott: „A vizsgált projekt megvalósítási időszakában kötelezettségvállalással rendelkező személyek és a menedzsment bevonását tartjuk indokoltnak, az ellenőrzés teljes körű lefolytatása érdekében. Az ORÖ kifejezett kérése, hogy a projektben elkövetett szabálytalanságokért felelős személyek kerüljenek felelősségre vonásra.”

 

Az ORÖ álláspontja szerint minden szabálytalanság Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz, és az akkori hivatalvezetőhöz, Dobóvári Ildikóhoz és a gazdasági vezetőhöz, Bence Gábornéhoz köthető. a RomNet-nek megjegyezték, mindhárom személy nem csak az ORÖ, hanem a Híd a munka világába foglakoztatási szövetkezet vezetői voltak, és mindemellett, a projekt irányításában is havi több mint félmillió forintos fizetéssel voltak alkalmazásban.

 

Farkas Flórián

 

A botrányprojekttől visszakövetelhetik a pénzt


Az Emmi már tavaly tavasszal szabálytalansági eljárást indított a havi félmillió forintért bérelt alsókategóriás gépkocsi-bérlések, bútorbeszerzések miatt, amelyből 6 esetben jogerős döntés született, így 18 millió forintot már vissza kellett fizetnie az ORÖ-nek. További öt esetben még mindig tart a jogorvoslati eljárás, amely további 200 millió forint visszafizetésre kötelezné az önkormányzatot. A Népszabadság januárban írta meg, hogy a projekttel kapcsolatban további 860 millió forint elköltését vizsgálják, köztük a RomNet által megírt százmilliós háttértanulmányi, és a mintegy 700 millió forintos bérköltségi kifizetéseket.

 

Az Emmi több vezető tisztségviselője a RomNet-nek, neve elhallgatását kérve úgy nyilatkozott, hogy már olyan mértékű és mennyiségű az uniós programmal kapcsolatosan feltárt szabálytalanság, hogy arra tesznek javaslatot, a tárca álljon el a projekttől, és a teljes összeget fizesse vissza az önkormányzat.

 

A minisztérium tájékoztatása szerint a Híd a munka világába program konzorciumvezetője az Országos Roma Önkormányzat volt, partner pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Türr István Képző és Kutató Intézet.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása alapján az ORÖ 2 milliárd 99 millió 88 ezer 407 Ft megítélt támogatást kapott a keretösszegből, az NGM 113 millió 163 ezer 791 Ft-ot, a TKKI pedig 308 millió 101 ezer 503 Ft-ot. Az ORÖ-nek a megítélt 2,1 milliárd forintos támogatásból az előleggel együtt elszámolások alapján 1 milliárd 547 millió 625 ezer 722 forintot fizetett ki. A TKKI 44, 4 millió, az NGM pedig 257,3 millió forintot fizetett vissza, mert a projekt során a konzorciumi partnerként megítélt támogatást nem használta fel.

 

Amennyiben az ORÖ-nek a teljes projektösszeget vissza kell fizetnie, a csak az éves normatív támogatásából működő szervezet a következő 4 évben egyetlen fillér állami támogatást sem kaphat, így csődhelyzet miatt feloszlatják a szervezetet, és 2019-ig új választást sem írhatnak ki. Amennyiben csak a 228 millió forint visszafizetési kötelezettség terhelné az önkormányzatot, a más jogosulatlanul igénybevett támogatások visszafizetési kötelezettsége mellett már idén áprilisban csődbe kerülnek.

 

A csődhelyzetért és a visszafizetési kötelezettség miatti személyi büntetőfelelősség megállapítása mellett a Nemzeti Adó és Vámhivatal is büntetőeljárást folytat, a nyomozás határideje, amelyet már négy alkalommal is meghosszabbítottak február 24-én jár le, de gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor.

 

Farkas Flórián január közepén mondott le a fogalkoztatási szövetkezet éléről, és az igazgatósági tagok, Bencze Gáborné és Dobóvári Ildikó is távozott. A szervezet elnöke az ORÖ-s képviselő, a Lungo Drom alelnöke, Berényi László egykori országgyűlési képviselő lett. Farkas Flórián már több kísérletet tett arra, hogy bedöntesse az önkormányzatot. Az ORÖ jelenlegi elnöke, Hegedüs István többször vádolta azzal a miniszterelnöki biztost, hogy különböző szerződésekkel és ígéretekkel befolyásolja az önkorányzat képviselőit, és erről hangfelvételeket is bemutatott a sajtónak. Az ORÖ bizonytalan helyzete miatt megpróbálták leváltani a hivatalvezetőt és az elnököt a Farkas Flóriánhoz hű képviselők, amely miatt jogvita alakult ki. A most vasárnapi közgyűlésen Hegedüs István várhatóan kezdeményezni fogja az önkormányzat feloszlatását.

 

A NAV más ORÖ-s pályázati programmal kapcsolatban is folytat nyomozást, így az Intézményhálózathoz kapcsolódó 5.9 milliárd forintos elszámolást is vizsgálják. Az úgynevezett Mentorprogramban a gyanú szerint fiktív megbízások és teljesítések alapján Farkas Flórin a hozzá hű képviselőket és azok családtagjait foglalkoztatta havi több száz ezer forintos fizetéssel.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt