HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Miniszteri fizetéseket kaphattak Farkas Flórián bizalmasai az ÖRÖ-ben

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 December 02    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Miniszteri beosztású fizetéseket és juttatásokat kaptak Farkas Flórián legfőbb bizalmasai az Országos Roma Önkormányzatban és projektjeiben – derült ki a RomNet birtokába került adatokból.

Hirdetmény

Szolgálati autó mellett évi több millió forintos taxiköltség, szolgálati lakás, cafetéria és összességében több mint havi egymillió forintos javadalmazás járt Farkas Flórián legközvetlenebb munkatársainak, akik az ORÖ-ben, és ezzel párhuzamosan a roma szervezet Híd a munka világába uniós projektjében és más programokban is alkalmazásban voltak.

 

Az adatok és kimutatások szerint a roma önkormányzat hivatalvezetője, gazdasági vezetője, és Farkas Flórián titkárságának munkatársai párhuzamosan voltak alkalmazva az önkormányzati beosztásuk mellett a Híd a munka világába programban is, vezető munkatársként havi félmillió forintos bérezéssel.

 

Az ORÖ a TÁMOP-2.4.3.D.3-13/1. pályázat, (Híd a munka világába kiemelt uniós projekt) keretében a projektvezetőnek, Winkler Gábornak négy órás munkaviszonyban havi 1,2 millió forint bért fizetett. A Pénzügyi vezető fizetése 1,4 millió forint volt, a szakmai vezető bére pedig havonta 900 ezer forint volt. A munkát a Gellérthegy utcai székházban kellett volna végezniük, de a 224 millió forintért vásárolt Naphegy téri székházban valós munkát nem végeztek.

 

A RomNet által kikért hivatalos adatok szerint az elvileg romák munkahelyteremtését segítő programban a gazdasági vezető asszisztense havi 500 ezer, a projektasszisztens megbízási szerződéssel 450 ezer,  a hálózatüzemeltetési vezető 600 ezer forint fizetést kapott szintén 4 órás munkaviszonyban.  A pályázati programban alkalmazottak - az ÖRÖ hivatalvezetője és lánya, gazdasági vezetője, valamint Farkas Flórián elnöki titkárságvezetője – ezzel párhuzamosan az ORÖ alkalmazottja volt. Kiderült, hogy ennek a programnak a terhére fizették Farkas Flórián személyi sofőrjét is, akinek bérezése a hálózatüzemeltetési vezető asszisztensének bérével megegyezően havi 350 ezer forint volt.

 

Mint arról múlt szombaton beszámoltunk, a VI. kerület Csengery utca 52-ben lévő társasházban, amely az ORÖ tulajdonában van, az első emeleti lakásában Farkas Flórián korábbi titkárnője lakik, akinek munkaviszonya már egy éve megszűnt az önkormányzatban, míg a második emeleten lévő 83 négyzetméteres lakásban pedig az ORÖ volt hivatalvezetőjének, Dobóvári Ildikónak a lánya él, akinek szintén nincs már munkaviszonya az önkormányzattal. Az ORÖ közlése szerint bérleti díjat egyikük sem fizetett az elmúlt másfél évben, amióta használják az ingatlant.

 

A RomNet közérdekű adatigényléssel akart fordulni a roma önkormányzathoz, hogy kikérje az ORÖ költségvetési szerveként, részben önállóan működő, 2011-2014 között 330 millió forint költségvetési támogatást kapott Intézményhálózat dokumentumait is, mert az elmúlt öt éves időszakot pénzügyi gazdálkodását vizsgáló Alternatív Vizsgálóbizottság közlése szerint Farkas Flórián 2011-2014 között a hozzá hű képviselőinek és családtagjaiknak, illetve tanácsadóinak havi 300-450 ezer forintos fizetéseket adott különböző megbízások keretében. Állításuk szerint ebben a programban szintén javadalmazást kapott a hivatalvezető és a gazdasági vezető, valamint hozzátartozóik. A Mentorprogramon keresztül kifizetett több száz millió forintnyi, teljesítés nélküli, átláthatatlan szerződések miatt Vajda László és Lakatos Oszkár képviselők még április közepén tettek feljelentést a Nemzeti Nyomozó Irodánál hivatali visszaélés, sikkasztás, hanyag kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt.  A nyomozás az adóhatósághoz került, és azóta már több tanút is meghallgattak az ügyben.

 

A teljes dokumentációt, így a szerződéseket és a teljesítési igazolásokat a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozói október elején, éppen egy rendkívüli közgyűlés ideje alatt foglalták le a roma önkormányzat Dohány utcai székházából, a Híd a munka világába programmal kapcsolatban már folyamatban lévő jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás ügyében zajló eljáráshoz kapcsolódóan.

 

Dobóvári Ildikó, az ORÖ hivatalvezetője, mint arról az Állami Számvevőszék jelentése is említést tesz, 2011. január 20-ától látta el feladatát munkaszerződéssel, a gazdasági vezetőket munkaviszonyban foglalkoztatták. Javadalmazásukról az ORÖ személyes adatokra hivatkozva nem tudott felvilágosítást adni, de a pénzügyi gazdálkodást vizsgáló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság elnökének közlése szerint a hivatalvezető és a gazdasági vezető havi munkabére csak a roma önkormányzatból fejenként „egy közmunkás egész éves keresetének felet meg”. Megjegyezte, a különböző megbízások révén ezek a személyek akkora fizetéseket kaphattak, hogy annyit a hivatalos adatok szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sem kapott havonta.

 

Dobóvári Ildikó 1998-2002 közötti időszakban - amikor szintén Farkas Flórián volt a roma önkormányzat elnöke -  is a a cigány önkormányzat hivatalvezetője volt. A RomNet birtokában lévő dokumentumok szerint 13 évvel ezelőtt, 2002 novemberében és decemberében, valamint 2003 januárjában hivatalvezetőként 1,1 millió forint volta fizetése, és ugyanekkora összeget kapott Frarkas Flórián is, elnökként.

 

 

Vajda László már korábban több alkalommal is beszámolt sajtótájékoztatóján arról, hogy az önkormányzatban dolgozó, Farkas Flórián bizalmasainak számító alkalmazottak és képviselők milliós jutalmakat, béren kívüli juttatásokat kaptak. Csak a taxiköltség 2011 és 2013 között több mint ötmillió forint volt, és a szolgálati autókkal elkövetett közlekedési szabálytalanságok kirótt összegét is az ORÖ fizette ki – jegyezte meg.

 

Az Állami Számvevőszék 2011 január 1 és 2014. június 30-a közötti időszak gazdálkodást vizsgálva - amikor Farkas Flórián vezette a roma önkormányzatot – több elmarasztaló megjegyzést is tett jelentésében. Az Ász felhívta a figyelmet arra, hogy a vizsgált időszakban az önkormányzat által kapott és nyújtott céljellegű támogatások adatainak közzététele elmaradt, ezáltal az Önkormányzat nem biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát. A kontrolltevékenységek működtetése a 2012-2014. 1. félévében nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, a teljesítésigazolást esetenként a törvényi kötelezettség ellenére nem végezték el.  A Számvevőszék felhívta a figyelmet arra is, hogy Farkas Flórián, mint az ORÖ elnöke az elnöki keretéből több esetben is saját magának nyújtott támogatást azzal, hogy a Lungo Drom szervezetet támogatta. Mint arról már beszámoltunk, az Országos Roma Önkormányzat állami működési támogatásából finanszírozta éveken át Farkas Flórián saját szervezete, a Lungo Drom iroda-fenntartási költségeit annak ellenére, hogy a civil szervezet nem tartozik az ORÖ intézményeihez, és hivatalához. Farkas Flórián az ORÖ elnökeként, megválasztását követően alig két hónappal, 2011. március 18-én másfél millió forint működési támogatást utaltatott át a Lungo Dromnak, majd fizette a havi 500 ezer forintos iroda fenntartási költséget. Az elnöki keretéből 2011 és 2014 között rendszeresen utalt 100-150 ezer forintot a Lungo Dromnak, és a megyei szervezetek programjait is szintén az elnöki keretéből támogatta. Szintén rendszeres, alkalmanként százezres támogatást kapott szülőfalujának, Tiszaroffnak a kisebbségi önkormányzata, a tiszapüspöki és a szolnoki kisebbségi önkormányzat is, valamint más megyei lungo dromos vezető, vagy szervezet. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/04/29/tizmilliokkal_tamogatta_sajat_szervezetet_farkas_florian_az_oro_koltsegvetesebol)

 

A RomNet birtokában lévő kimutatások szerint havonta több mint félmilliós fizetést kapott tanácsadóként az önkormányzattól az elmúlt négy évben Zárug Péter Farkas politológus is, aki az önkormányzat lapjának, az Európai útnak is a főszerkesztője, valamint a lap szerkesztőbizottságának tagja, Granasztói György, Orbán Viktor kormányfő tanácsadója. A megbízottak között voltak több tízmillió forintos megbízással ügyvédek, szakértők.

 

Hegedüs István, az ORÖ jelenlegi elnöke korábban azt nyilatkozta, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságot azért alakította át, hogy kiderülhessen,  a korábbi hivatalvezető, Dobóvári Ildikó, és a gazdasági vezető, Bence Gáborné, valamint Kovács Anita titkárságvezető milyen módon tüntetett el több tízmillió forintot a szervezettől különféle kifizetések mögé rejtve, és a pénzügyi visszaélések gyanúja miatt a tavasszal mindhárom embernek felmondott.

 

A RomNet írásban megkereste Bence Gábornét, az ORÖ korábbi gazdasági vezetőjét, hogy mint az ORÖ gazdasági vezetője a roma önkormányzat Híd a munka világába című projektjében hivatali megbízatása mellett párhuzamosan volt-e alkalmazásban, és ha igen, ott milyen tisztséget látott el, és ezért milyen megbízási díjat kapott havonta? Felettük a kérdést arra vonatkozóan is, hogy a Rentpont Kft.-től mintegy havi 500 ezer forintért bérelt Opel típusú autók közül valóban Ő használta-e a NAP 301 forgalmi rendszámú Opel Mokka típusú autót, és ha igen, milyen megbízatás alapján, valamint jelenleg is ezt a járművet használja-e annak ellenére, hogy az Országos Roma Önkormányzat által 2014. december 9-én, 6 hónap időtartamra kötött bérleti szerződés 2015. június 1-el, a projekt zárásával lejárt?

 

Bencze Gáborné  előbb egy személyeskedő és fenyegető választ küldött, majd megismételt kérdéseinkre írásban úgy válaszolt: „A kérdezz-felelek Vágó István műsora. Üdv. Bence Gáborné”.

 

 Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt