HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ: Elrendelték a nyomozást a Hír Tv-s bántalmazása miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 November 24    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Elrendelte a nyomozást a mohácsi rendőrkapitányság az Országos Roma Önkormányzat november 9-i kihelyezett közgyűlésén történt atrocitás miatt; december elejére már kihallgatási idézéseket is postáztak – tudta meg a RomNet. Emlékezetes, a roma szervezet botrányba fulladt közgyűlésén a Hír Tv munkatársát egy nő gyomron vágta.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet helyszíni tudósításában beszámolt, anyázás, életveszélyes fenyegetések, ordibálás, kiabálás volt az Országos Roma Önkormányzat Mohácson tartott november 9-i esti kihelyezett rendkívüli közgyűlésén. A teljes káoszba fulladt testületi ülésen az egyik képviselőnő lánya ököllel gyomron vágta a közgyűlésről tudósító televíziós stáb egyik tagját. A Hír Tv a RomNet híradása alapján kedden közzétette a bántalmazásról készült videófelvételt, amelyet a teljes magyar sajtó feldolgozott.  Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) vezetője az akkori közgyűlésen a hangos kiabálások közepette próbálta rendre utasítani képviselőtársait, és figyelmezette őket, hogy emberhez és képviselőhöz is méltatlan cselekedetük mellett bűncselekményt követnek el, ha a sajtó munkatársait fenyegetik, vagy bántalmazzák.  Válaszként azt üzenték neki „meg fogsz te is dögleni”, majd a televíziós munkatársat bántalmazó nő „mocskos romungrók” és „koszos beások” megjegyzésekkel provokálta tovább a képviselőket és a közgyűlésen megjelent vendégeket. Miután a nyilvános közgyűlésen jelenlévő, az RPM jogtanácsosát is életveszélyesen megfenyegették, többen is rendőrt akartak hívni, attól tartva, hogy elszabadulhatnak az indulatok a személyeskedések és mocskolódások miatt.

 

Hohács-botrány

 

Érdekesség, hogy a televíziós munkatárs bántalmazásának ügyében nem az ORÖ képviselői, hanem egy magánszemély, Tényi István, a főváros V. kerületi Fidesz szervezetének a tagja tett feljelentést a RomNert és a Hír Tv híradásai alapján a Mohácsi Rendőr-főkapitányságon garázdaság gyanújával ismeretlen tettes ellen közvetlenül az ügy nyilvánosságra kerülését követően.

 

http://mno.hu/politika/tagadjak-a-hir-tv-s-technikus-meguteset-1313431

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/gyomorszajon-vagtak-a-hir-tv-munkatarsat-az-oro-kozgyulesen-1313185

 

A RomNet birtokába került dokumentumok alapján a Mohácsi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályán már el is indult a nyomozás, és december 2-ára tanúként idéztek be érintetteket. Tanúként idézték meg a büntetőfeljelentést tett Tényi Istvánt, aki az ORÖ  Híd a munka világába programmal kapcsolatos híradások alapján több büntetőfeljelentést is tett az ügyészségen és a rendőrségen, valamint a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál. Több bejelentését a már folyamatban lévő nyomozásokhoz csatolták, de volt több olyan ügy, amelyben bejelentése alapján rendeltek el nyomozást.

 

A RomNet birtokába került iratok alapján Tényi István egy másik, az Index által november 12-én nyilvánosságra hozott ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen szintén feljelentést tett Farkas Flórián ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. A hírportál a Cigányügyi Egyeztető Tanács jegyzőkönyveire hivatkozva azt írta: Farkas Flórián hosszú távú, jól fizető állásokat ígért embereknek, cserébe azt várta el, hogy a képviselők és az ORÖ emberei maradjanak ki a politikai ügyekből, és hagyják rá a sajtó előtti közszereplést.

 

Vajda László, az ORÖ lungo dromos képviselője egy héttel a botrányos mohácsi közgyűlés után budapesti sajtótájékoztatóján nyilvánosságra hozott egy olyan hangfelvételt, amely szerinte azt bizonyítja, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, az önkormányzat korábbi elnöke szándékosan akarta megzavarni a testület mohácsi közgyűlését. A titokban rögzített telefonbeszélgetésen Orbán Viktor kormányfő romaügyi tanácsadója ad utasításokat a botrányba fulladt rendezvény egyik résztvevőjének, hogyan kell viselkedniük a testületi ülésen.

 

 

 

 

A felvételt nyilvánosságra hozó Vajda László képviselő felszólította a kormány és a Fidesz vezetőit, hogy „véglegesen vonják ki a forgalomból” Farkas Flóriánt, aki elvesztette a hitelét, és nem úgy látja el a miniszterelnöki megbízott feladatát, ahogy az elvárható lenne. Vajda szerint Farkas Flórián durván beavatkozott az ORÖ ügyeibe, és hatalmát felhasználva akarja eltávolíttatni posztjáról azt a Hegedüs Istvánt, akit 2014-ben épp az ő javaslatára választottak meg az önkormányzat élére.

 

Mint arról a RomNet és a sajtó is beszámolt, Farkas Flórián már több alkalommal befolyásolta az önkormányzat közgyűlésének menetét és a képviselőket. Az elmúlt fél évben volt több olyan testületi ülés, hogy telefonon adott instrukcióinak hatására határozatképtelenség miatt be kellett rekeszteni a tanácskozást.

 

A RomNet úgy tudja, Hegedüs István ORÖ-elnök a mohácsi közgyűléssel kapcsolatban rögzített telefonbeszélgetés miatt megtette a büntetőfeljelentést Farkas Flórián ellen.

 

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke a Hír Tv-nek nyilatkozva elsőként kért bocsánatot a romák nevében az incidens miatt, megemlítve, mindez azért történhetett meg, mert Hegedüs István elnök nem tudott többséget szerezni a közgyűlésben, ezért a feszült hangulatban „foggal, körömmel és már ököllel is” ragaszkodni akart a hatalomhoz. A Hír Tv munkatársának bántalmazásáról szóló estet nyilvánosságra kerülését követően az internetes portálokat elárasztották a negatív hangvételű kommentek, elítélve a példátlan incidenst. Teleki László szocialista országgyűlési képviselő is közleményben ítélte el a bántalmazást, felhívva a figyelmet arra, hogy az ORÖ-ben tapasztalt, kritikán aluli sorozatos megnyilvánulások már az egész cigányság társadalmi megítélését veszélybe sodorja. „Védjük meg az amúgy is törékennyé vált, függetlenségükért küzdő média munkatársait, hogy fenyegetés nélkül, objektíven és hitelesen tudjanak tájékoztatni bennünket! Aki ennek ellenkezőjét teszi, az méltatlan arra, hogy a közéletben bármilyen szerepet is betöltsön” – írta az egykori romaügyi államtitkár.

 

 

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt