HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Minden sarkon pofon vár bennünket”

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Október 18    Forrás: Népszabadság-Czene Gábor


Ez a cikk archív

A szervezők elhatározták, hogy jöjjön bármilyen ítéletidő, mindenképpen megtartják a felvonulást. Nemcsak napsütésben lehetünk büszkék a hovatartozásunkra, hanem minden körülmények között! – üzenték az időjárás miatt aggódóknak.

Hirdetmény

Az égen ólomszürke felhők terpeszkedtek, de végül nem volt szükség különösebb elszántságra ahhoz, hogy valaki részt vegyen a Roma Büszkeség Napján. Később több felszólaló is köszönetet mondott a jó Istennek, amiért eső helyett napsütést küldött.

 

A harmadik alkalommal megrendezett roma büszkeségnapot az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és a Romaversitas Alapítvány hirdette meg. A szervezők a büszkeséget nem kevélységként értelmezik. Olyasfajta büszkeségre gondolnak, amikor nem hagyják, hogy „mások mondják meg, kik vagyunk, vagy kiknek akarnak, szeretnének látni, hanem mi mondjuk meg, hogy kik vagyunk, és mi hogyan látjuk önmagunkat és közösségünket”.

 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

A romák – és a romákkal szolidaritást vállaló nem romák – felvonulása a Madách térről indult. Mintegy négyszázan gyűltek össze. Setét Jenő, az egyik szervező elégedetlen volt a hangulattal. „Ez nem temetés, halljam a hangotokat!” – buzdította az embereket, de az „Ushtyen romale!” jelszót (ami nagyjából annyit tesz, hogy „Keljetek fel, romák!”) csak kevesen skandálták. A magyarországi cigányok túlnyomó többségének magyar az anyanyelve: a felvonulók döntő része sejthetően nem is tudta, mit kellene kiabálni.

 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Roma egyetemisták papírlapokat tartottak a magasba, amelyekre a keresztnevüket írták, és azt, hogy az iskola befejezése után mi lesz a hivatásuk: gazdaságinformatikus, orvos, nemzetközi tanulmányok szakértője, népegészségügyi ellenőr vagy például gyógypedagógus.

 

Az újpesti Csokonai Gimnázium – ránézésre nem roma – diákjai megkülönböztető jelzésként babos kendőt kötöttek a fejükre. Elmondásuk szerint az előírt „iskolai közösségi szolgálatot” teljesítik azzal, hogy részt vesznek különféle rendezvényeken. Többen ismert romákról készült fotókat, portrékat vittek magukkal. Dilinkó Gábor festőművész és Lippai Balázs hajdúkapitány arcképét is látni lehetett. Utóbbiról már roma szakkollégiumot is elneveztek.

 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

Ha már a hírességeknél tartunk: a Rákóczi úton feltűnt Gáspár Győző, művésznevén Győzike is. A túloldalon, a szembejövő sávban egy nagy fekete autóból lelkesen integetett a vonulóknak.

 

Előzőleg a Magyarországi Roma Parlament bejelentette, hogy távol marad az eseménytől. Horváth Aladár elnök szerint az identitás kifejezésére ez a forma nem megfelelő és hiteles. Az elnyomásba való szánalmas beletörődésnek minősítette, hogy a szervezők politikamentes rendezvényre készülnek. Politikamentesen ugyanis nem lehet küzdeni az újnyilas elnyomás ellen.

 

Setét Jenő kérdésünkre közölte: Horváth Aladár mindig így viselkedik, ha nem főszereplője vagy szónoka egy rendezvénynek. A vidékről érkezett romákra sincs tekintettel, egy ideje már csak rombolni tud.

 

A volt Köztársaság (mai nevén: II. János Pál pápa) téren az elsőként beszédet mondó Setét Jenő arra hívta fel a figyelmet, hogy szilárd és pozitív öntudat nélkül nem létezhet roma emancipációs mozgalom. A média azonban negatív romaképet konstruált. A magyar jogrend szerint mindenki maga felelős a saját tettéért. A cigányok esetében viszont elvárják, hogy minden cigány legyen felelős minden cigány tettéért. Setét Jenő ezt elfogadhatatlannak tartja.

 

Pártképviselők valóban nem szólaltak fel, de azt nem lehet állítani, hogy a rendezvény nélkülözte volna a politikát. Többek között az a Lakatos Béla, a Komárom-Esztergom megyei Ács város polgármestere is mikrofonhoz lépett, aki nemrég kilépett a Fideszből. Eleve nem tetszett neki, ahogyan a kormány a menekültekkel bánik, amikor pedig Orbán Viktor miniszterelnök furcsa párhuzammal a nyugati országokban befogadott muszlimokhoz hasonlította a magyarországi cigányokat, szakított pártjával.

A hallgatóság nagy ovációval fogadta, hogy Lakatos Béla immáron független polgármesterként mutatkozott be. Van egy pont, amikor az embernek döntenie kell, kimondani, hogy ez nem megy – számolt be kilépésének körülményeiről.

 

A roma városvezető elmesélte, hogy zenész nagyapjának „Büszke” volt a beceneve. Mert büszke volt arra, hogy jól csinálja, amit csinál. A polgármester arra kért mindenkit, hogy ehhez tartsa magát. Csinálja annyira jól, amit csinál, hogy a többségi társadalom is fejet hajtson előtte. Még akkor is, ha nem lesz könnyű, hisz „minden sarkon vár egy pofon bennünket”.

 

Lakatos Béla tanulásra biztatta a roma fiatalokat. Az ő szüleinek a nyolc általánosa sem volt meg, de mindig azt mondták, hogy „tanulj, mert úgy lehet belőled valaki”. Akad azonban valami – folytatta –, amire a romák nem lehetnek büszkék: az évtizedek óta tartó széthúzás. A polgármester hangsúlyozta, hogy össze kell fogni, mert csak így lehet erőt felmutatni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Összegzés az Első Országos Roma Ifjúsági Kongresszusról

  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt