HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A NAV tovább meghosszabbítja az ORÖ-s program nyomozási határidejét

betűméret csökkentése betűméret növelése
 
2015 Október 16    Forrás: RomNet-Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Egy hét múlva járna le az ORÖ Híd a munka világába programmal kapcsolatban több mint fél éve indított nyomozás határideje, és az adónyomozók kezdeményezik az eljárás hosszabbítását – tájékoztatta a RomNetet a NAV pénteken, hozzátéve, gyanúsítottja még nincs az ügynek, jelenleg a bizonyítékok beszerzésén és a tanúkihallgatásokon dolgoznak.

Hirdetmény

A NAV Bűnügyi Sajtóirodája a RomNet érdeklődésére pénteken azt közölte, hogy egyetlen nyomozás van folyamatban az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába programjával kapcsolatban, mégpedig költségvetési csalás gyanúja miatt. Korábban, még idén április első napjaiban Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter közölte azt, - miután ismertette a minisztérium vizsgálatának eredményét - hogy a NAV arról tájékoztatta a tárcáját, éppen költségvetési csalás ügyében az adóhatóság nem lát okot nyomozás megindítására. A miniszter akkor még azt mondta, összesen két ügyben, a bútorbeszerzésben és a gépkocsi-bérlésben, amely 30-30 millió forint értékű, találtak szabálytalanságot. Azóta kiderült, hogy összesen 12 ügyben indított az Emmi szabálytalansági eljárást, és 11 esetben bebizonyosodott, hogy az uniós forrást nem megfelelően használta fel az ORÖ, ezért 228 millió forint visszafizetésre kötelezik az önkormányzatot. Az Emmi tájékoztatása alapján a RomNet október 6-án számolt be arról, hogy a 11 ügyből hatban már jogerős a döntés, a másik öt esetben jogorvoslattal élt az önkormányzat, de több mint 18 millió forint jogerős döntés alapján már most vissza kell fizetnie a roma önkormányzatnak. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/06/emmi_mar_hat_ugyben_is_jogeros_az_oro_szabalytalan_penzfelhasznalasanak_megallapitasa)

 

A NAV bűnügyi Sajtóirodájának tájékoztatása alapján a Híd a munka világába programmal kapcsolatban jelenleg is folyik a bizonyítékok beszerzése és értékelése, valamint tanúkihallgatások történnek.

 

Mint arról a RomNet beszámolt, legutóbb éppen az október elején meghiúsult rendkívüli közgyűlés ideje alatt tartottak házkutatást az adónyomozók a Dohány utcai székházban. A RomNet az ORÖ gazdasági osztályától megtudta, az adónyomozók a 2011 január és 2014. december 31-ig tartó időszakra vonatkozóan az Intézményhálózathoz tartozó összes megbízási szerződést, teljesítési igazolást, számlákat, és átutalási megbízásokat lefoglalta. Ebből a programból fizetett Farkas Flórián 2011-2014 között a hozzá hű képviselőinek és családtagjaiknak, illetve tanácsadóinak havi 300-450 ezer forintos fizetéseket. (http://www.romnet.hu/hirek/2015/10/04/tobb_szaz_millios_gyanus_szerzodeseket_foglaltak__le_az_adonyomozok_az_oro-ben)

 

A nyomozással kapcsoltban a NAV pénteken a RomNet érdeklődésére azt közölte, hogy egyelőre gyanúsított nincs az ügyben, és a most zajló nyomozás jelenlegi határideje 2015. október 24., és valószínű, hogy előterjesztést tesznek a pénzügyi nyomozók a határidő hosszabbításra.

 

Arra kérdésre, hogy hány tanút hallgattak ki, hány helyen tartottak házkutatást, illetve kezdeményezték-e tanúként kihallgatni Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszterelnöki megbízottat, aki a vizsgált időszakban az ORÖ és a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnöke volt, a NAV azt közölte: az üggyel kapcsolatban további, illetve ennél részletesebb információkat nem kívánnak megosztani a nyilvánossággal.

 

A Híd a munka világába programmal kapcsolatos visszaélésekre idén januárban Hadházy Ákos, az LMP politikusa hívta fel a figyelmet. Az ORÖ-n belül megalakult egy úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság is, amely az ellenzéki parlamenti párt politikusának kijelentései alapján a teljes 4 éves pénzügyi gazdálkodást vizsgálta, és a feltárt szabálytalanságok miatt sikkasztás, hűtlen kezelés és költségvetési csalás miatt közel tucatnyi ügyben tett feljelentést.

 

Hidvégi-B. Attila

 

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt