HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„So keres, Európa?!” – Elindult a magyar csoport Kolozsvárra

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Phiren Amenca
2015 Július 12    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Mintegy száz magyarországi fiatal vesz részt a Phiren Amenca „So keres, Európa?!” (Mit csinálsz, Európa?!) címmel rendezendő nemzetközi roma ifjúsági találkozón Kolozsváron, hogy az Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozat keretein belül egy teljes héten át képviseljék és bemutassák a roma kultúrát, és szót emeljenek a diszkrimináció ellen. A csoport vasárnap kora délután a budapesti Blaha Lujza tér parkolójából indult el két autóbusszal.

Hirdetmény

A budapesti székhelyű Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági szervezet egy hetes eseménysorozatán Európa 15 országából mintegy 400 fiatal vesz részt.

 

Herfort Marietta, a Phiren Amenca magyarországi koordinátora az indulást megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett: Kolozsvár ebben az évben Európa Ifjúsági Fővárosa, melyet eddig a hollandiai  Rotterdam, az olaszországi Torino, a belgiumi Antwerpen, a portugáliai Braga, a szlovéniai Maribor, és a görögországi Szaloniki viselhetett egy-egy évig.

 

„Mi, roma fiatalok is hallatni akarjuk hangunkat, megmutatni arcunkat, és hirdetni, az európai kultúra és emberiség része a cigányság is. Ez az egy hét remek lehetőség, kiváló alkalom arra, hogy közösséget építsünk, találkozzunk, megismerjük egymást, és párbeszédet kezdeményezzünk a többség és a kisebbség, a fiatalok és az idősebb korosztály, a döntéshozók és az egyszerű emberek között” – mondta a nemzetközi szervezet koordinátora.

 

Herfort Marietta közlése szerint a rendezvényük célja, hogy kritikus gondolkodásra motiválják a fiatalokat, véleményeket ütköztessenek, illetve, megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját, azt az alapot, amely mindannyiunk közös jövőjét jelenti. „Építő jellegű kritikánkat meg kell hallania Európa vezetőinek, az Európai Unió tagállamaiban tevékenykedő polgároknak. És el kell fogadniuk segítségünket, meg kell hallgatniuk véleményünket, ha valóban közös jövőt ígérnek, akarnak” – tette hozzá.

 

A Phiren Amenca partnerszervezetivel közösen szervezett eseményre utalva Herfort Marietta azt mondta: Kolozsvár a roma fiatalokkal megmutatja Európának, hogy a kulturális sokszínűség gazdagítja és összeköti, nem pedig rombolja a társadalmakat. „Rendezvénysorozatunkkal Kolozsvárt 2015-ben Európa Roma Ifjúsági Fővárosává varázsolhatjuk” – fűzte hozzá.

 

A programok között tematikus workshopok - emberi jogok, zene, színház, roma történelem - is szerepelnek, a július 18-i záróeseményen koncertek szórakoztatják a közönséget. Magyarország roma zenei kultúráját a paszabi Parno Graszt zenekar néhány tagja az utánpótlás csapatával képviseli.

 

A Provokáld Európát, változtasd meg a világot! szlogen alatt rendezett eseménysorozatban a résztvevők 48 órás helyi akciókban felhívják a figyelmet arra, hogy a fiatalok együtt küzdjenek az Európában terjedő szélsőséges cigányellenesség ellen.

 

A Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. Szervezetük közel 20 európai országban és Kanadában tevékenykedik: évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervez és koordinál.

 

RomNetHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • „Ugyanolyanok, mint mindenki más ember”

  • Átadták az idei Nemzetiségekért díjat

  • Államfői díszebéden volt Farkas Félix szószóló és Balogh János ORÖ-elnök

  • Cigányellenes a miskolci önkormányzat - első fokon nyert a TASZ

  • Caramel elmesélte, milyenek voltak a karácsonyok gyermekkorában, a cigánytelepenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt