HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teljes a káosz az ORÖ-ben – az ellenzék már Hegedüs fejét követeli

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Június 26    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

Kisstílű, személyeskedő, parttalan vitákkal tarkítva botrányba fullasztva tartotta meg sajtótájékoztatóját az Országos Roma Önkormányzat ellenzéki képviselőiből álló úgynevezett Alternatív Vizsgálóbizottság, mert a roma szervezet „kormányerői” is szerették volna hangoztatni álláspontjukat. A vélemények mellett kis híján a testek is ütköztek a Dohány utcai székház Tükörtermében, de az egykori székdobálások elmaradtak, most csak az egyszerű „anyázás”, fenyegetés és ordibálás maradt a teljesen zűrössé és zavarossá vált sajtótájékoztatón, ahol az elnök lemondását, és a testület feloszlatásnak szükségességét is felvetették. 

Hirdetmény

Bizonyára sokan emlékeznek még a két ciklussal korábbi, „botránypolitizálónak” nevezett testület közgyűléseire, ahol több órás késésekkel kezdődhetett meg a munka a hangos és heves viták, kiabálások után. Akkoriban volt példa székdobálásra, kivezettetési kísérletre, de az is előfordult, hogy törött orrú képviselő próbált szót kérni, hogy elmondhassa a maga igazát. Bár néhány akkori képviselő most is tagja a grémiumnak, tettlegességre ezúttal nem került sor, de a durva és trágár beszólások, nyílt fenyegetések újdonságnak számítottak a „Törvényesség, Erkölcsösség, Szakmaiság” politikáját hirdető képviseletben. A jelenlegi körülményeket figyelembe véve éppen ez a három dolog hiányzik az ORÖ-ből. De épp úgy hiányzott és hiányzik a tisztelet és a tisztesség is.

 

A lungo dromos zalai képviselő, Vajda László vezette Alternatív Vizsgálóbizottság elvileg azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy a nyilvánosság elé tárják pénzügyi gazdálkodásuk ellenőrzésének újabb gyanús tételeit, és beszámoljanak az ORÖ körül zajló egyre kuszább és gyarapodó büntetőeljárások fejleményeiről.

 

Bár a sajtó túlzottan nem volt kíváncsi az ellenzéki képviselőknek számító bizottsági tagok beszámolójára, az ORÖ Lungo Drom frakciójának képviselői, és a jelenleg regnáló elnök, Hegedüs István hívei szép számban megjelentek. Vajda László meg is jegyezte: „Komlón nem maradt senki? Mi lesz, ha bemegy a Jobbik? A vendégek azért érkeztek, hogy demonstrálják az elnök mögötti „erős kiállást”, és persze elsők között hallhassák, az ország első számú cigány vezetője és „klánja” közpénzből miként is gyarapodott. Mert legalábbis ezt próbálta elmagyarázni Makai István, aki a Roma Polgári Tömörülés elnöke. Állítása szerint Hegedüs István elnök az egész családjának munkát adott az ORÖ-ben vagy foglalkoztatási programjaiban. A sajtótájékoztatón azt mondta, az elnök felesége, fia, lánya és menye is különböző megbízások és jogcímek révén közel 30 millió forint jövedelmet kapott. Igaz, ez Makai István közlése szerint az elmúlt 4 évre vonatkozó összesített adat, de hogy pontosan havonta mennyi bért számolhattak el számukra sofőri, projektvezetői és asszisztensi munkákra, a sajtótájékoztatón nem részletezte. Arra az újságírói kérdésre, hogy ezeket az információkat mire alapozzák, milyen bizonyítékok, kimutatások alapján hangoztatják, nem adtak egyértelmű választ, hivatalos kimutatást az újságírók rendelkezésére nem bocsátottak. A RomNet birtokába került összesítés alapján 4 és 27 hónapos foglakoztatásokról beszélt Makai István, különböző nagyságrendű összegekkel, de a személyes adatokat nem tartalmazó iromány, nem hivatalos bérkimutatás volt.

 

Makai István azt mondta, ők mindössze kérdést tesznek fel az elnöknek, várják a magyarázatát, ahogyan arra is, miért kell számára Budapesten havi 120 ezer forintért lakást bérelni, milyen felhatalmazás alapján köt munkaszerződést ügyvédi irodákkal, és milyen felhatalmazás alapján írt ki önhatalmúlag, közgyűlési hozzájárulás nélkül az elnök 3500 Tablet vásárlására közbeszerzési pályázatot, mintegy 100 millió forint értékben.

 

Makai István azt mondta, amennyiben Hegedüs István családtagjainak foglalkoztatása igaznak bizonyul, összeférhetetlenség miatt és a jó erkölcs alapján azonnal le kell mondania pozíciójáról.

 

Hegedüs, aki csak tavaly októbertől lett az ORÖ elnöke, és elnöki megbízatását az átadás-átvételt követően novembertől látja el, nem tagadta, hogy dolgoztak korábban hozzátartozói különféle programokban, de álltása szerint közel sem ekkora bért kaptak a munkájukért, amelyet képviselőtársai említettek, és feladatukat egyébként – tette hozzá – megfelelő szakképesítéssel és szakmai gyakorlattal, tudással láttak el. „Kisstílű, rangon aluli, és méltatlan ez a személyeskedő támadás” – fűzte hozzá a RomNet-nek nyilatkozva az ORÖ elnöke, kijelentve, pontos kimutatással tudja igazolni, hogy ki mennyi bért és megbízási díjat kapott.

 

Dancs Mihály ORÖ-s képviselő, aki szintén a vizsgálóbizottság tagja, azt mondta, pénzügyi kifizetőhely lett az ORÖ, mert a képviselők, néhány kivétellel saját feleségeiket, rokonaikat alkalmazzák a megyei projektekben, ezért felette a kérdést, hogy talán ezzel kívánják befogni  a képviselők száját? Közlése szerint „fedezet nélkül” kötöttek június és július hónapra az ORÖ vezetői egy pályázati projektben 200 mentorral havi 150 ezer forintos fizetéssel munkaszerződést, és furcsának nevezte azt is, hogy bár az országban mindössze 19 megye van, mégis 38 megyei irodát működtetnek, éppen annyit, ahány képviselő együttműködési megállapodást kötött lungo dromos ORÖ vezetéssel.

 

Dancs Mihály

 

Utalva a Híd a munka világába program körüli büntetőeljárásokra és korrupciógyanús kifizetésekre, Dancs Mihály azt mondta, valótlannak tűnik számára Hegedüs István korábbi sajtónyilatkozata, miszerint az elnököt „sokkolta a gépkocsi-bérlésekről és a több száz milliós székházvásárlásról szóló híradás”, holott  az autók bérlése 2014. decemberében történt, az egyik gépkocsit maga Hegedüs kapta használtba, és az Ő körzetében, Pécsett vettek elsőként 20 millió forintért irodát.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője azt mondta, az ORÖ nem tölti be szerepét, többet árt, mint használ a cigányság és a teljes társadalom számára, e3zért álláspontja szerint ebben a formában nincs szükség az ORÖ-re.

 

Vajda László ezzel szemben már arról beszélt, a vizsgálóbizottság tagjai nem az ORÖ megbuktatásán dolgoznak, hanem „a nem tiszta kezű emberektől szeretnék megszabadítani a cigányságot”.  A képviselő azt mondta, a „jó munka alapján” tavaly decemberben, már Hegedüs elnöklete alatt szintén közgyűlési felhatalmazás nélkül 51 millió forint jutalmat fizettek ki az ORÖ-ben. Közlése szerint ebből 40 millió forintot kaptak a lungo dromos, vagy hozzájuk tartozó képviselők, fejenként 50 ezer forintot, míg a munkatársak, és külsős személyek számára összesen 11 millió forintot osztottak szét. Bár a 47 tagú közgyűlésből Vajda László állítása szerint mindössze 12 képviselő nem kapott karácsonyi jutalmat, és ő maga visszautalta az 50 ezer forintot, ez kevesebb, mint kétmillió forint, így az 51 millió forintra nincs magyarázat. A képviselő közlése szerint ebben az ügyben szintén hatósági nyomozás zajlik, és éppen a sajtótájékoztatót megelőző órákban hallgatták meg tanúként az adónyomozók.

 

Elmondta azt is, már négy ügyben zajlik nyomozás az ORÖ ellen az adóhatóságnál, és a kormányhivatal is több eljárást és vizsgálatot folytat a szervezettel szemben.

 

Vajda László sérelmezte azt is, hogy az ORÖ közgyűlése vándorcirkusszá alakult, és vidéken tartják a testületi üléseket, így a legutóbbi kisvárdai és abonyi közgyűlés költsége 2,5 millió forintba került, miközben néhány százezer forintos útiköltség-térítés mellett megrendezhették volna  azt a saját székházukban.

 

Lakatos Oszkár, aki lungo dromos képviselőként szintén a vizsgálóbizottság tagja azt mondta, az ORÖ részéről hamis, utólag elkészített jegyzőkönyveket adtak le, hogy kamupapírokkal pótolják a korábbi hiányosságokat, így az abonyi közgyűlés előtt 3 nappal gyártott iratokkal akarták a több mint 2 milliárd forintos különbözetet elködösíteni. A megvádolt Gáspár Szilvia, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke erre hangosan odakiáltotta: „anyádat!”. A PEB elnöke azt mondta, rágalmazásáért és hamis vádért feljelenti a képviselőtársát.

 

Lakatos Oszkárt egy másik képviselőtársa a sajtótájékoztatót követően hangos kiabálások között azzal fenyegette meg, hogy „kinyírja”, vagy „megöleti” a sok hazugságért.

 

A sok ellentmondásos és kissé zavaros tájékoztatás után a teremben tartózkodott lungo dromos képviselők is próbálták megragadni a szót, hogy elmondják a jelenlévő újságíróknak álláspontjukat, hamis vádaknak, csúsztatásoknak nevezve a vizsgálóbizottság tagjainak állításait. Ajtai Tibor, elnöki kabinetvezető lungo dromos képviselő azt hangoztatta, ha törik, ha szakad, akkor is végigviszik a kormánnyal kötött keret-megállapodásukat, és végrehajtják a feladatokat, és a frakciójuk teljes mellszélességgel kiáll Hegedüs István mellett, és támogatják. Többen is azt hangoztatták, a botrány veszélyezteti a keret-megállapodást, a programfinanszírozásokat, és azt a munkát, amit eddig elvégeztek, vagy tervbe vettek.

 

A médiát, azon belül is a RomNet-et kiemelve hibáztatták azért, hogy az ORÖ-ről újból negatív kép alakult ki a cigányság és a teljes magyar társadalom tagjai között, és szerintük hagyni kellene az ügyet addig, amíg a hatóságok végzik a dolgukat, és kiderítik, egyáltalán történtek-e visszaélések, szabálytalanságok, és nem lenne szabad pálcát törni felettük. Hegedüs elnök az abonyi közgyűlésen a RomNet-et veszélyesnek nevezte az ORÖ és a magyarországi cigányság számára.

 

Ajtai Tibor szerint a média ma már azért nem képviselteti nagy számban magát a vizsgálóbizottság sajtótájékoztatóin, és maradnak távol  a televíziók is, mert ezek a képviselők nem hitelesek, nincs mögöttük tény, bizonyítéknak tekinthető adat, pusztán „üres vádaskodásokat” hangoztatnak.

 

A RomNet kérdésére, hogy egy, a cigányok foglalkozatását segítő projektben helyénvaló dolognak tartják-e azt, ha több száz millió forintért vásárolnak székházakat, irtózatosan nagy áron bérelnek autókat, irodabútorokat, és a projektvezető havonta 1,2 millió forintos bért kapjon az egyéb juttatásai mellett, miközben azok megsegítésén kellene fáradozniuk, akik havi 23.500 forint segélyből kénytelenek eltartani családjukat, és a program irányításában egyetlen romát sem foglalkoztatnak, egyetlen munkahelyet sem hoztak létre, választ a képviselők nem adtak.  

 

Az egyre hevesebb szócsaták és a személyeskedésekbe és durva vádaskodásokba torkollott vitát néhány képviselő már nem várta meg, így amikor Vajda László családtagjainak ORÖ-s programokban való foglakoztatását, és korábbi vélt és valós ügyeit kezdték boncolgatni, a képviselő feldúlt állapotában elhagyta a termet. Ezt követően úrrá lett a káosz: kiabálások, veszekedések, fenyegetőzések. Raffael Gyula, egykori MCF-es képviselő, aki most a lungo drom táborát erősíti, magából kikelve kiabált a díszteremben, árulással és „aljassággal” vádolva képviselőtársait.

 

Makai István távozóban még azt mondta az újságíróknak és képviselőtársainak: szellemi és politikai karanténba zárták és akarják zárni a képviselőket, de a gondolkodás szabadságát meg kell hagyni. A vizsgálóbizottságuk nem vádaskodik, pusztán tisztázni kíván helyzeteket, és irányba állítni az ORÖ-t.

 

Bejelentette azt is, rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi, hogy Hegedüs István elnök még a nyár folyamán tisztázza érintettségét a felmerült kérdésekben, kérjen maga mellett bizalmi szavazást, de amennyiben méltatlannak ítélik, kezdeményezni fogják lemondtatását. 

 

Hidvégi-B. Attila

 

Vajda László bizottsági elnök   Hegedüs-támogatók

 

Lungo Drom frakció   KormányerőHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Hégető Honorka-díjat kapott a 444 romagyilkosságokról szóló filmje

  • Törött hegedű kíséretében adtak át petíciót cigánymuzsikusok az EMMI-nél

  • Lakatos Mónika vette át a Womex életműdíját

  • Új időszak kezdődhet a roma felzárkoótatásban

  • Pusztul az a budai villa, amit Farkas Flórián sofőrje vett megCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt