HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

LMP: Az ORÖ-nél nyoma veszett egy 26 millióért rendelt tanulmánynak

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Június 17    Forrás: mandiner.hu/index.hu


Ez a cikk archív

Az Országos Roma Önkormányzathoz köthető visszaélésekről tartott sajtótájékoztatót két LMP-s, Hadházy Ákos és Ikotity István – számolt be az Index. A politikusoknak perelniük kellett a kisebbségi önkormányzattól igényelt adatokért, és most nyilvánosságra hozták, amit találtak. Lázár Jánostól várják Farkas Flórián menesztését.

Hirdetmény

Nincs meg egy tanulmány, amit az Országos Roma Önkormányzat papíron 26 millió forintért rendelt meg a Híd a munka világába elnevezésű foglalkoztatási programhoz. Az adatigénylés kapcsán lefolytatott bírósági tárgyaláson azt mondták, igazából nem is tudnak a tanulmányról, de keresik. Erről és még több más gyanús körülményről szólt az LMP-s Ikotity István és Hadházy Ákos sajtótájékoztatója, melyről az Index ír

 

A politikusok olyan információkat ismertettek, amiket sikertelen közérdekű adatigénylést követően bírósági úton szereztek, illetve amiket az Emmi a botrány kirobbanása után lefolytatott vizsgálatának jelentésében találtak. Azt külön furcsállják, hogy a vizsgálat nem terjedt ki minden olyan részletre, ahol visszaélés gyanúja merülhet fel, pusztán szúrópróbaszerű volt. 

 

A Híd a munka világába programmal összefüggésben legalább 16,5 millió forint értékben kerültek elő teljesítetlen számlák, valamint túlszámlázások, illetve a már említett, rejtélyes toborzási tanulmány hiánya. Egy másik tanulmány pedig 10 millióba került és  irodaberendezési tanácsokat tartalmaz.

 

Az önkormányzat körüli másik gyanús gócpont az ORÖ által üzemeltetett Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, ahol  az intézmény átvételét követően megduplázták a tanulók száma szerint lehívott normatívát, miközben ugyanannyi nebulójuk volt. Ezen kívül más súlyos hiányosságok és jogsértések is kiderültek egy kormányhivatali ellenőrzés eredményeként.

 

Hadházy emlékeztetett Lázár János azon kijelentésére, miszerint ha bebizonyosodik, hogy Farkas Flórián jogsértéseket követett el, elmozdítják miniszterelnöki biztosi pozíciójából.

 

Mandiner 

 

EZ PEDIG AZ INDEX CIKKE:

 

– Elnézést, nem tudják, hol van az a toborzási tanulmány, amiért 26 milliót fizettek?


– Nem tudunk róla, de keressük.


Országos Roma Önkormányzat, Híd a munka világába, Farkas Flórián.

Hadházy Ákos és Ikotity István LMP-s politikusok újabb sajtótájékoztatót tartottak ma délben a Parlamentben az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), illetve annak Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programjával kapcsolatban. Szerintük Farkas Flóriánnak most már tényleg semmi keresnivalója hivatalában.

 

Két témáról esett szó a sajtótájékoztatón. Az egyik az ORÖ iskolája, a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola volt, amiről kiderült, hogy amikor az ORÖ átvette az iskolát, akkor konkrétan megduplázták a tanulókra lehívott normatívát, miközben a tanulók száma nem változott. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal komoly problémákat, hiányosságokat tárt fel az iskolában a költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzése során.

Hadházy szerint, ha Lázár János következetes, akkor visszahívják Farkas Flóriánt a miniszterelnöki biztosi pozíciójából, mivel korábban úgy nyilatkozott, ha bebizonyosodik róla, hogy csalt, akkor mennie kell.

 

Hadházy szánalmas kommunikációs trükknek nevezte az ORÖ reakcióját az iskolával kapcsolatos botrány kirobbanása után. Az ORÖ ugyanis azt mondta, megszüntetik az iskola finanszírozását, sőt, feljelentést is tesznek ellene. Miközben valójában az Országos Roma Önkormányzat hivatala gazdálkodott azzal a pénzzel, az ORÖ tehát saját magát jelentené fel a feljelentéssel.

 

Ikotity szerint az iskola a körülmények, illetve az ORÖ hivatalának áldozata lett. Úgy került kiszolgáltatott helyzetbe, hogy nem ő tehet róla. Pedig az intézményben elkötelezett szakemberek dolgoznak, amely végre nem azt a fajta zsákutcás felzárkóztatási modellt követte, ahol egy szegregált intézményből nincs kitörési lehetőség, hanem komoly programokkal segítették a tanulók felemelkedését. És most a felelősséget rá akarják húzni a csőbe húzott iskolára.

 

A másik téma a Híd a munka világába nevű, részben uniós finanszírozású foglalkoztatási program. Ezzel kapcsolatban számtalan feljelentés született már, vizsgálat is folyik a programmal kapcsolatban. Hadházyék most arról számoltak be, hogy az Emmi végre megengedte, hogy belenézzenek annak a monitoringvizsgálatnak az eredményébe, amit a botrány kirobbanása után indított a hivatal. Hadházyék szerint eleve furcsa, hogy, miközben tucatnyi ponton merült fel túlszámlázás gyanúja, addig a monitoringvizsgálat csak néhány elemre terjedt ki, szúrópróbaszerűen vizsgáltak néhány tételt.

 

Az eredmény, hogy két harmincmilliós tételből 9, illetve 7,5 millió forintot vissza kell fizetni. Illetve utóbbinál úgy néz ki, hogy a 30 milliós autóbérlésnél 7,5 milliónyi számlát nem fizetnek ki. De Hadházy szerint nem tartották furcsának a 30 millió forintot az egyébként is drágán beszerzett számítástechnikai eszközök beállítására, installálására, továbbá nem vizsgálták a 2 millió km-re elegendő benzinköltséget, sőt a toborzási tanulmányt sem.

 

Azt a toborzási tanulmányt, amiről az adatkérés miatt bíróságra menő LMP-s politikusoknak azt mondták a program koordinátorai a bíróság előtt, hogy nem tudnak róla, hogy van, de keresik. Tehát: nem tudnak egy 26 milliós toborzási tanulmányról, de keresik.

 

Hadházyék találtak viszont a monitoringvizsgálatot átnézve egy újabb tanulmányt: 10 millió forintért készült, és arról szól, hogyan kell berendezni a program központi irodáját.


Híd a munka világába - sajtóközlemény

 

A projekt szakmai munkáját törvényesen és etikusan végezte és végzi, amit alátámasztanak az eddigi vizsgálati eredmények is. Az egyes vizsgálatok eredményeinek, megállapításainak megkérdőjelezése a vizsgálatot lefolytatató szervezetek (EMMI, NAV) hatáskörébe tartozik, a projekt elfogadja azokat és továbbra is a vizsgálódó szervezetek rendelkezésére áll.

 

Hadházy Ákos állításával szemben a toborzási tanulmány is, és a projekt teljes iratanyaga hiánytalanul rendelkezésre áll, melyet a nyomozó hatóság lefoglalt. A 10 millió forintos tanulmányt illetően a projekt kijelenti, hogy a nevezett anyag a Híd a munka világába projekt – és későbbiekben a szövetkezet – országos irodahálózatának teljes kialakítási, egységes arculati, valamint belsőépítészeti terveit, továbbá a renderelt látványterveket, tervezett költségvetést, az alaprajzokat tartalmazza. A tanulmányban 22, előzetesen kiválasztott és a leendő paramétereknek megfelelő ingatlan felmérési eredménye szerepel az említett tartalommal, ami ingatlanonként nettó 350 ezer forint költséget jelent. A tényleges kifizetés ebben a témában nettó 7,7 millió forint volt.

 

A projekt költségvetés-tervezetére irányuló összes észrevétel, kritika és támadás kapcsán szeretnénk leszögezni, hogy a költségvetés-tervezet – miként elnevezése is mutatja – egy tervezet, amelyhez képest a megvalósítás sok esetben eltér. Így történt ez a Híd a munka világába projekt megvalósítása során is; a költségvetés-tervezettől eltérő költéseket minden esetben egyeztettük a közreműködő szervezettel, s minden költségvetési módosítás törvényes és a szabályoknak megfelelő volt. A projekt eddig jelentős megtakarításokkal működött, az eredetileg tervezett költségvetés alig harmadát használva fel.

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt