HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok - Folytatódott a személyiségi jogi per

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Június 16    Forrás: MTI - RomNet


Ez a cikk archív

Folytatódott a Budapest Környéki Bíróságon ma az a per, amelyet a romagyilkosságok ügyének első- és másodrendű vádlottja indított a róluk szóló könyv kiadója ellen a személyiségi jogok megsértése miatt.

Hirdetmény

A tárgyalásra rabszíjon bevezetett Kiss Árpád felperes, a romagyilkosságok perének elsőrendű vádlottja a bíróságon azt mondta: a Nem leszek áldozat című, az Arand Kft. által még az elsőfokú ítélet meghozatala előtt kiadott könyv, amelyet Kácsor Zsolt írt, valótlanságokat tartalmaz. Ezáltal rontotta társadalmi megítélésüket, a családon belül konfliktust keltett, fogva tartott társaik megfenyegették, zaklatták őket. Mindezek miatt pénzbeli kárpótlást követelnek - tette hozzá.

 

Kereszty András, az alperes kiadó főszerkesztője azzal érvelt: a könyvben csupán a sajtóban már megjelent állítások szerepelnek, mindenütt kiemelve, hogy "a vádirat szerint".

 

A felperes ügyvédje azonban azt mondta: a médiában közreadott hamis állítások ismétlése nem jelenthet kibúvót az írónak.

 

A bíróság tanúként meghallgatta Kiss Árpád egykori cellatársát, aki vallomásában azt állította: a könyvet elolvasva Kiss többször is kifakadt, azt mondta, hogy a kiadványban csupa hazugságról van szó, így például az sem igaz, hogy viszonya lett volna hajdani főnöknőjével. Ez az állítás - szerinte - elrontotta a házas Kiss Árpád és felesége kapcsolatát.

 

A perben a bíróság elhalasztotta a tárgyalást, szeptember 22-én várható a folytatás.


A romagyilkosságok büntetőpere máig nem fejeződött be, vádlotti és védői fellebbezések miatt a három, tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik. A három vádlott előzetes letartóztatásban maradt. Csak a negyedrendű vádlott, Csontos István ügyében emelkedett jogerőre az első fokon kiszabott 13 év fegyházbüntetés a Fővárosi Ítélőtábla május 8-án meghozott másodfokú döntése nyomán.

 

A megállapított tényállás szerint Kiss Árpád és testvére, Kiss István, valamint Pető Zsolt 2008-2009-ben kilenc helyszínen hajtott végre fegyveres támadást romák otthonai ellen. Negyedik társuk, Csontos István a két utolsó támadásban vett részt sofőrként. A bűncselekmény-sorozat következtében hat ember, köztük egy gyermek meghalt, öten súlyosan megsérültek.

 

MInt arról a RomNet is beszámolt, másfél millió forintos kártérítést kapott első fokon jó hírnevének és becsületének megsértése miatt Kiss Árpád a Fővárosi Törvényszék honlapja szerint.

 

A romagyilkosságok ügyében megvádolt, nem jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélt Kiss Árpád a Ringier Kiadó Kft. ellen indított személyiségi jogi pert, amelyben decemberben hirdetett elsőfokú ítéletet a törvényszék.

 

A polgári perben meghozott döntés szerint a Blikkmegsértette a felperes jó hírnevét és becsületét 2012. január 2-ai számában közölt Nyafi retteg a halálbrigádtólcímű cikkének azon tényállításaival, amelyek szerint a felperes "brutális sorozatgyilkos", valamint a "számlájára tucatnyi romák elleni támadás írható, amelyekben hat ártatlan ember, közöttük egy kisgyermek vesztette életét".

 

Az ítélet indoklása szerint a sérelmezett cikk megjelenésének időpontjában a felperes büntetőjogi felelősségét bíróság nem állapította meg, ennek ellenére a cikkben azt tényként kezelték.

 

A törvényszék emiatt kötelezte a polgári perben az alperes kiadóvállalatot, hogy az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül a sérelmezett cikkel azonos helyen és formában tegye közzé az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, és fizessen meg a felperesnek másfél millió forintot kamatostul.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt