HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

„Nincs itt mit súlyosbítani”

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romagyilkosságok
2015 Május 12    Forrás: Fekete Gy. Attila NOL


Ez a cikk archív

Nem fellebbezi meg a Fővárosi Ítélőtáblának a cigányvadászként elhíresült orgyilkosok ügyében pénteken kihirdetett majdnem jogerős ítéletét a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Hirdetmény

Bár a főügyészség szerint az ügyben nincs helye harmadfokú eljárásnak, nem találtak eljárásjogi lehetőséget az ítélet megfellebbezésére, mert a Kúria mint harmadfokú bíróság mondja ki, hogy az ügyben nincs helye harmadfokú eljárásnak.

 

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

 

Egyebekben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében egy kivételével az ügyészi fellebbezésben előterjesztett valamennyi indítványnak helyt adott. Kizárólag a katonai elhárítás egykori ügynökének, a jogerősen 13 év fegyházra ítélt Csontos Istvánnak az ítéletét nem súlyosbították, noha nem hivatalos közlések szerint a fellebbviteli főügyészség legalább 18 éves fegyházat tartott volna indokoltnak. A bíróság ezzel nem értett egyet, így ez az ítélet már jogerős.

 

Nem az viszont Kiss Árpád és a testvére, István, valamint a harmadrendű vádlott Pető Zsolt ítélete. Azok azért nem emelkedtek jogerőre, mert az eljáró tanács elnöke szerint „az ő esetükben megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége”, miután a besenyszögi fegyverrablással összefüggésben a másodfokú bíróság a rablás bűntette mellett személyi szabadság megsértésében is bűnösnek mondta ki őket. Első fokon ennek a bűncselekménynek az elkövetéséért nem ítélték el őket, ezért ebben az egy kérdésben a harmadfok lényegében a másodfokú fellebbviteli bíróság szerepét tölti majd be.

 

A harmadfokú egész eljárásnak azonban semmi jelentősége nincs, az egész csak egy jogi „szépészeti beavatkozás” az elsőfokú ítélet szövegébe, hacsak a Kúria nem ad helyt a védők indítványának, hogy az elsőfokú perben elkövetett eljárási hibák miatt helyezze hatályon kívül az ítéletet, és utasítsa új eljárás lefolytatására a Budapest-környéki Törvényszéket. Mert ezt a lehetőséget kivéve semmi jelentősége annak, hogy bűnösnek mondja-e ki a Kúria személyi szabadság megsértéséért a Kiss testvéreket és Petőt, vagy sem.

 

A harmadfokú eljárás – ha lesz, mert a Kúria állítólag dönthet úgy is, hogy nem – nem érinti a hat roma rasszista indítékból elkövetett meggyilkolásáért kiszabott ítéletet. A ténylegesen életfogytig tartó fegyház akkor is áll az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottnak, ha a személyi szabadság megsértésében a harmadfok mégse mondaná ki őket bűnösnek.

 

Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt 2008-ban és 2009-ben Molotov-koktélokkal és nagy tűzerejű vadászpuskákkal, az ország több pontján rátámadt a romák lakta házakra. Támadásaik következtében hat roma, köztük egy 5 éves kisfiú meghalt, többen megsérültek. Elfogásuk után a cigányvadászok azt elismerték, hogy feszültséget akartak szítani a romák és a nem romák között, azt azonban tagadták, hogy ölni mentek volna a településekre. A perben azonban a vádhatóság egyértelműen cáfolta ezt a védekezést.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt