HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok – Ítélethozatal május 8-án!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 24    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

A Fővárosi Ítélőtábla május 8-án jogerős határozatot hoz a hat halálos áldozatot követelt romák elleni gyilkosságsorozat büntetőügyében. A RomNet facebook oldalán is meghirdette a romák történelmében mérföldkőnek, történelmi pillanatnak számító eseményt. Itt lehet csatlakozni:

https://www.facebook.com/events/1570604036533246/

Hirdetmény

A másodfokon eljáró öt tagú bírói tanács elnöke, Máziné Szepesi Erzsébet bíró 2015. május 8-án reggel 9 órakor kezdődő tárgyalásán hirdeti ki határozatát. Eldől, hogy a Fővárosi Ítélőtábla helyt ad-e a védők és a vádlottak eljárási hibákra vonatkozó indítványának, és visszautalja-e az ügyet újra elő fokra, vagy helybenhagyja az első másod és harmadrendű vádlottra kiszabott tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést, és az ügyészség indítványára súlyosbítja-e a negyedrendű vádlott 13 éves fegyházbüntetését.

 

tanács

 

A Miszori László vezette elsőfokú bíróság 2013. augusztus 6-án kihirdetett ítéletében Kiss Árpád Sándort, testvérét Kiss István Zoltánt, és a harmadrendű Pető Zsoltot ötszörösen minősülő – aljas indokból, előre kitervelten, több ember sérelmére, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt tényleges életfogytiglanra, és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Csontos István Csabát, negyedik társukat pedig 13 év fegyházbüntetésre ítélte azzal a kikötéssel, hogy a vádlott feltételesen szabadlábra nem bocsájtható, így büntetését teljes időtartamban le kell töltenie.

 

Az ügyészség az első három vádlott esetében az ítéletet tudomásul vette, de fellebbezést nyújtott be Csontos István büntetésének szigorításáért. A másodfokú bíróságon az ügyész határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását indítványozta a negyedrendű vádlottra.

 

A vádlottak és védőik az elsőfokú ítélet ellen felmentésért és enyhítésért fellebbeztek, a másodfokú eljárásban pedig részben eljárási hibákra hivatkozva az elsőfokú eljárás megismétlését, illetve felmentésüket és ítéletük enyhítését indítványozták.

 

Csontos István negyedrendű vádlott védőjének álláspontja szerint védencének előzetes letartóztatásban eltöltött közel 6 év szabadságvesztés elegendő büntetés, ezért azt indítványozta, a másodfokú bíróság ügyfelét helyezze szabadlábra. Amennyiben a másodfokú bíróság az ügyészség indítványának ellenére nem súlyosbítja a kiszabott fegyházbüntetést, és helyben hagyja Csontos István büntetését, a vádlott leghamarabb 7 év múlva, 2022 augusztusában, szabadlábra kerülhet. 

 

Pető Zsolt harmadrendű vádlott továbbra is tagadja a bűncselekmény-sorozatban való részvételét, ezért felmentését, valamint az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta védőjével együtt.

 

A Kiss testvérek és védőügyvédeik is az elsőfokú eljárás megismétlését kérték az ítélőtáblától különféle eljárási hibákra, és az ítélet megalapozatlanságára, politikai nyomásra és bírói elfogultságra hivatkozva. Kiss István másodrendű vádlott, Kiss Árpád testvére az utolsó szó jogán is az ítélet hatályon kívül helyezését kérte, hogy mint fogalmazott, egy tisztességes eljárás során a nagyon súlyos esetekben bizonyíthassa ártatlanságát.

 

Az Ítélőtábla határozathozatala előtti utolsó tárgyalási napon az utolsó szó jogán Pető Zsolt és Csontos István már nem kívánt élni felszólalás lehetőségével.

 

A másodfokon eljáró bírói tanács elnöke közölte: május 8-án reggel 9 órakor kezdődő tárgyaláson határozatot hirdetnek.

 

A másodfokú tárgylás-sorozat első napján képviseltette magát a magyar sajtó, de a többi tárgyalási napon már csak néhány újságíró vett részt, a nyilvános tárgyaláson érdeklődő pedig egyáltalán nem vett részt. A sértettek közül pedig csak a tatárszentgyörgyi áldozatok közvetlen hozzátartozója jelent meg a tárgyalási napokon.

 

Hidvégi-B. AttilaHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt