HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Csak az ORÖ nem számolt el tételesen a 2014-es kampánypénzével

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 13    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attilagaléria megtekintése


Ez a cikk archív

A RomNet összesítéséből kiderült, hogy az országos önkormányzatok közül csak a romák nem számoltak el tételesen a 2014-es országgyűlési választásokra kapott kampánypénzekkel. Az ORÖ 83 millió forintot költött el a 101 millióból, de mindössze egyetlen sorban tudatták mire is költötték az adófizetők pénzéből juttatott állami támogatást. Az ORÖ kampánya viszont a cigányok és a közvélemény számára láthatatlan volt. Az Állami Számvevőszék pedig nem vizsgálhatja az önkormányzat erre vonatkozó pénzköltését.

Hirdetmény

Mint arról a RomNet néhány nappal a 2014-es országgyűlési választások után is beszámolt, a Nemzeti Választási Bizottság határozata alapján az Országos Roma Önkormányzat mintegy 101 millió forintot kapott adófizetői pénzből választási kampányra, de erre utaló tevékenységük láthatatlan maradt.

 

(http://www.romnet.hu/hirek/2014/04/13/az_orszagos_roma_onkormanyzat_101_milliot_kapott_lathatatlan_kampanyara)

Kampányeseményekről, fórumokról, a listavezető tájékozató rendezvényeiről sem a sajtóban, sem közösségi portálokon nem lehetett olvasni, hirdetésekkel, plakátokkal nem találkoztunk. Az ORÖ kétnapos Borsod megyei rendezvénye sem a kampányhoz, hanem a kormánnyal közös foglalkozatási programjához kapcsolódott, vagyis a Híd a munka világába foglalkozatási projekt toborzó rendezvénye volt.

 

Az ORÖ  a több mint 100 millió forintos támogatásából arra sem futotta, hogy saját honlapján, a www.oronk.hu vagy az évi több tízmillió forint ráfordítással megjelenő Európai út című lapjukban tudassák ki vezeti majd az ORÖ nemzetiségi listáját. A kampánypénzt elvileg azért folyósították az önkormányzat részére, hogy arra biztassák az embereket, regisztráltassák magukat a nemzetiségi választói névjegyzékbe, hogy önálló képviselőt juttassanak az Országgyűlésbe, és a listán szereplő jelöltek az versengjenek a politikai pártokkal. A hatályos választói törvény értelmében erre reális esélye a romáknak és a németeknek lett volna, de a roma választói névjegyzékbe végül összesen 14.271 ember került be. A roma szervezetek által elindított  „Ne regisztrálj!”  kampány hatására mintegy ötezren az utolsó napokban kérték törlésüket a névjegyzékből, így az ORÖ nemzetiségi listájára végül összesen 4.048 ember szavazott, így a listavezető Farkas Félix aki a Lungo Dromban és az ORÖ-ben is Farkas Flórián helyettese volt, szószólóként került az Országgyűlésbe.

 

A Ne regisztrálj! kampányt roma szervezetek azért indították, mert az a választópolgár, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékbe, nem adhatta le voksát pártok jelöltjeire. Mépg a hivatalso kampány időszaka előtt ugyanerre kérte Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke, a Fidesz  országgyűlési képviselője is a cigányokat, egyelőre ne regisztráltassák magukat a nemzetiségi választói névjegyzékbe. 

 

Azt, hogy az Országos Roma Önkormányzat valójában mire költötte az állami kampánytámogatást, a szervezet képviselőinek többsége nem tudja, legalábbis erre vonatkozó választ nem tudtak adni a RomNet kérdésére. az ORÖ 2014-es közgyűlésének egyetlen napirendi pontjában sem szerepelt a kampányelszámolás, a bevétel sem jelet meg az ORÖ éves költségvetésében.

 

„A törvény által előírt kötelezettségüknek eleget téve” Bence Gáborné, az ORÖ hivatalvezető-helyetteseként és Csala Elvira gazdasági vezetőként a Magyar Közlönyben közzétett dokumentumban mindössze azt tudatta, hogy az ORÖ 101 millió 344 ezer 552 Ft-ot kapott az állami költségvetésből a 2014-es országgyűlési választásokra, és abból 82 millió 813 ezer 375 Ft-ot „egyéb szolgáltatás” jogcímen használtak fel. Az állami költségvetési támogatás fel nem használt összegét, 18 millió 531 ezer 177 Ft a Magyar Államkincstár számlájára visszafizetésre került.

 

ORÖ

 

A választási biztosság korábbi közlése alapján a 2014-es országgyűlési választásokra kampánytámogatásként a legtöbb költségvetési támogatást a roma önkormányzat kapta, összesen több mint 101 millió forintot, míg a legkevesebbet a bolgár önkormányzat, csaknem 8,4 millió forintot. A görögök 8,8 millió, a horvátok 21,2 millió, a lengyelek 8,7 millió, a németek 69 millió, az örmények 8,8 millió, a románok 12,8 millió, a ruszinok 12,2 millió, a szerbek 10,2 millió, a szlovákok 16,9 millió, a szlovénok 9,5 millió, az ukránok 10,3 millió forintot kaptak kampánycéljaikra.

 

A Magyar Közlönyben valamennyi, támogatást kapott országos önkormányzat közzétette a hivatalos elszámolásukat, amelyekben részletesen és tételesen beszámoltak arról, reklámkiadványra, különféle megbízási díjakra, kampányfilmek készítésére és kampányeseményekre, illetve a választással kapcsolatos, és kampányukkal összefüggő kiadásokra mennyit költöttek.

 

A legrészletesebb beszámolót az Országos Lengyel Önkormányzat tette közzé. A nemzetiségi szervezet nem csak a költségeket, hanem a megbízott személy vagy cégnevét, adószámát, a megbízási díj összegét és a teljesítést igazoló számla sorszámát is feltüntette. A szerbek igénybe sem vették a támogatást, a teljes összeget visszautalták az Államkincstárnak.

 

Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs és kapcsolattartási osztályvezetője a RomNet megkeresésére azt mondta: az ÁSZ csak a parlamentbe jutott pártok és jelöltek kampányelszámolását vizsgálhatja, amelyre törvény kötelezi őket, míg külön kérésre vizsgálták azt a 14 jelölő szervezetet, amely országos listát állított a 2014-es országgyűlési választásokra. Az ÁSZ a pártok és jelöltjeinek elszámolásával kapcsolatos vizsgálati megállapításukat közzétették.

 

Az ÁSZ osztályvezetője a RomNetnek azt mondta, az országos önkormányzatok elszámolását nem vizsgálták, és nem is vizsgálhatják, mert erre a törvény nem kötelezi őket.

 

Horváth Bálint a RomNet érdeklődésére azt is elmondta, hogy az Országos Roma Önkormányzatnál jelenleg is folyik az időszakos számvevőszéki ellenőrzés, amelyet idén januárban kezdtek el, és a szervezet elmúlt négy évének gazdálkodását vizsgálják.

 

Hidvégi-B. Attila

 

  ORÖ    Németek

 

Az Országos önkormányzatok elszámolását itt, a képgalériában megnézheti.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt