HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

ORÖ-ügy: Balog miniszter szavait saját sajtósai cáfolják

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Március 29    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtósai cáfolták a Magyar Nemzetnek a RomNet által pénteken közölt hírt, miszerint Balog Zoltán miniszter feljelentést tett volna az ORÖ foglakoztatási projektjével kapcsolatban. A sajtósok állítják, a tárcavezető mindössze annyit mondott, ha törvénytelenséget észlel, megteszi a szükséges lépéseket, és a még zajló vizsgálattal kapcsolatban részletekbe nem bocsátkozott. Az országgyűlési bizottság ülésén elhangzottak ezzel szemben mást mondanak. 

Hirdetmény

A RomNet pénteken azt írta, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt az éves meghallgatásán kérdésre válaszolva elmondta, feljelentést tett az Országos Roma Önkormányzat Híd a munka világába foglakoztatási szövetkezet autóbérléseivel kapcsolatban. Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő által vezetett szövetkezet alsó-középkategóriás Opel típusú autókat béreltek havi 500 ezer forintért, mindössze hat hónapra. A gépjárművel féléves bérleti díja többe kerül, mintha a szövetkezet megvásárolta volna az egyébként használt gépkocsikat. Az eladásra kínált gépjármű adatbázisok szerint egy Opel Corsa típusú új gépkocsit nem sokkal több mint 2 millió forintért is meg lehet vásárolni, és tartós bérletben már havi 70-90 ezer forint is lehet találni ugyanilyen típusú járművet.

Az említett cikk: 

http://www.romnet.hu/hirek/2015/03/27/buntetofeljelentest_tett_balog_zoltan_az_oro_gepkocsi_berlesei_miatt

 

A minisztérium sajtó- és kommunikáció főosztálya a Magyar Nemzetnek cáfolva írásunkat, úgy nyilatkozott, a miniszter egy kérdésre válaszolva nem mondta, hogy „feljelentése alapján büntetőfeljelentése alapján rendőrségi nyomozás zajlik az ORÖ Híd a munka világába programmal kapcsolatban”. A napilap szombati számában olvasható cikk szerint Balog Zoltán „mindössze arra utalt, hogy amennyiben büntetőjogi kategóriát észlel, megteszi a szükséges lépéseket. Mivel az ügyben a vizsgálat még nem zárult le, ennek értelmében nem bocsátkozunk részletekbe” – szögezték le.

 

Ezzel szemben az ülésen részt vettek beszámolója, és a Nemzeti Hírügynökség, az MTI tudósítása szerint is másról és konkrét dolgokról beszélt Balog Zoltán. A Magyar Távirati Iroda tudósítása szerint - amelyet számos internetes oldal is átvett - az emberi erőforrások miniszterének éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán, Budapesten  Ikotity István (LMP) az Öveges-programnál és a Híd a munka világába programnál történt visszaéléseket tett szóvá.

 

Erre válaszolva a Balog Zoltán tárcavezető azt közölte, hogy „az Öveges-programnál ő tett először feljelentést és a rendőrség nyomoz. Hozzátette: ugyanez a helyzet a Híd a munka világába programmal is”. A miniszter jelezte: „vizsgálat folyik, ő miniszterként az előírások betartását tudja áttekinteni, és a székházvásárlásnál úgy tűnik, ez rendben volt. A gépkocsi-bérlést ugyanakkor nem látta rendben lévőnek, olcsóbban is meg lehetett volna oldani - jegyezte meg”. Olvasható az MTI tudósításában.

 

Úgy látszik, nem csak az ORÖ és projektjei, emberei és képviselői környékén nagy a zűrzavar a gyanús pénzköltések miatt, hanem a csúcsminisztériumban is. Érthető, hiszen egy büntetőeljárás fekete árnyékként borulna Balog Zoltán minisztériumára is, akik koordinálták és felügyelték, patronálták Farkas Flóriánt és az Országos Roma Önkormányzatot, ezért kommunikációs trükkökkel és félremagyarázásokkal próbálják leplezni az egyre növekvő szégyenfoltot. Vagy menteni a menthetetlent.

 

A minisztérium romaügyhöz (is) rendkívül jól értő sajtósainak inkább arra kellene választ adniuk, vagy kommunikációs stratégiát kidolgozniuk, hogy miért nem hozták még nyilvánosságra a miniszter által elrendelt vizsgálat eredményét, ugyanis Balog Zoltán 2014. február 25-én közölte a Magyar Nemezettel (a lapírása egy nappal később jelent meg),  hogy elrendelte az átfogó vizsgálatot, és az legalább öt, de legfeljebb tizenöt napot vesz igénybe. Ennek során azt ellenőrzik majd, hogy a Híd a munka világába program szakmai terve és támogatási szerződése összhangban van-e. A miniszterei bejelentéstől számítva viszont már 30 nap is eltelt, eredmények pedig még mindig nincsenek.

 

Balog miniszter bizottsági ülésen elmondott szavai szerint az általa elrendelt vizsgálatnak viszont már van, lehet eredménye, ha a romák foglalkoztatására és társadalmi integrációjára szánt milliárdokból az ORÖ háttérintézménye - a tárcavezető megítélése alapján - probléma és kivetni való nélkül százmilliókért vásárolhatott impozáns budai luxusszékházat, miközben eddig egyetlen munkahelyt sem teremtettek a három hónap múlva záródó, majd 5 milliárd forintból megvalósuló foglalkoztatási projekt során.

 

Hidvégi-B. Attila

 

A Magyar Nemzet cikke:

 

nemzet cikk

 

 

Az alábbiakban pedig olvashatják a Magyar Távirati Iroda tudósítását az említett kulturális bizottsági ülésről. Kíváncsinak várjuk majd az Országgyűlés honlapján a szó szerinti jegyzőkönyvet is. 

 

Oktatás-bizottságok 
OGY - Kulturális bizottság - Balog: szeptembertől átlagosan 3,5 százalékos pedagógus-béremelés várható

 

    Budapest, 2015., március 26., szerda (MTI) - Szeptembertől a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.

 

    A miniszter kitért a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésére, amellyel reményei szerint a szervezet működése a kezdeti nehézségek után átláthatóbbá válik. Az új fenntartói rendszer 30 százalékkal járult hozzá a kistelepüléseken a szakos ellátottság javításához - említett egy pozitív változást.
    Balog Zoltán beszámolt a tanfelügyeleti rendszer létrehozásáról is, amely 2015-ben 15 ezer pedagógus minősítését, tanfelügyeleti ellenőrzését jelenti majd.
    A tankönyvellátásban megerősítették az állami felelősséget, a tankönyvek ára folyamatosan csökken - jelezte, hozzátéve: fokozatos bevezetéssel három év alatt elérik, hogy teljesen ingyenes lesz a tankönyvellátás az általános iskolákban. Most szeptemberben 700 ezren kapják ingyenesen a könyveket. 
    Szólt még a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásáról, és azt mondta, a szakmai fórum érdemi lehetőséget kínál a párbeszédre. A kiemelt intézkedések közé sorolta még a három éves kortól kötelező óvodáztatást.
    A szakminiszter a felsőoktatás területéről azt mondta: sikeres volt az adósságkonszolidáció, stabil az anyagi bázis, tavaly pozitív egyenleg alakult ki, és 21,8 milliárd forintos többlettel zártak a felsőoktatási intézmények. 
    Kitért arra, hogy a közelmúltban elfogadott felsőoktatási stratégia 15 évre jelöli ki az irányokat és feladatokat, és az a cél, hogy szervezettebb, tervezettebb felsőoktatási rendszer működhessen. Ma ugyanis egyszerre van jelen az európai színvonal és a pazarlás - állapította meg. Reményét fejezte ki, hogy a kancellári rendszerrel olyan irányítást tudtak kialakítani, amellyel elválasztják a szakmapolitikát és a gazdasági irányítást. Szólt még arról, hogy az új rendszerű, duális képzésben közel 1100 hallgató kezdheti meg majd a tanulmányait szeptembertől.
    Kunhalmi Ágnes (MSZP) az ülésen arról beszélt, hogy a tankönyvellátás rendszere és a Klik is megbukott. A képviselő firtatta a Klik többmilliárdos adósságát, és rákérdezett a Ságvári gimnázium ügyére is. Arra is kíváncsi volt Szabó Szabolcs független képviselővel együtt, hogy a tárca kapcsolatban volt, illetve van-e brókercégekkel? 
    Ikotity István (LMP) az Öveges-programnál és a Híd a munka világába programnál történt visszaéléseket tett szóvá, és arra is kíváncsi volt, hogyan lehet úgy küzdeni a szegregáció ellen, ha nem mérik fel a problémát.
    Kormánypárti képviselők - köztük Demeter László és Simon Róbert - a kötelező óvodáztatás férőhelyei, illetve a tankönyvellátás és a mindennapos testnevelés tapasztalatai iránt érdeklődtek. 
    Dúró Dóra (Jobbik), a bizottság elnöke azt kérdezte, hogy terveznek-e olyan rendszerszintű átalakítást a tankönyvellátásban, mint a Kliknél. 
    Balog Zoltán válaszában kiemelte: megbukni 2010-ben és 2014-ben az MSZP bukott meg, és ha a Klik, a tankönyvek, vagy a Ságvári gimnázium ügyében ez lenne a helyzet, akkor a  tavalyi választáson nem ilyen eredmények születettek volna. 
    Az, hogy a központi költségvetésből sokkal jelentősebb összeget fordítanak köznevelésre és mégis megjelenik a hiány, abból fakad, hogy egy "nem őszinte rendszert" próbálnak tisztességessel felváltani. Egyúttal jelezte: a hiányt igyekeznek folyamatosan pótolni. 
    A Ságvári gimnázium elnevezéséről azt mondta: szeretné elkerülni, hogy a dolgok nem érdemi részéről szóljon a vita. Szerinte az a kérdés, Ságvári Endre méltó-e arra, hogy egy jó nevű gimnázium névadója legyen. Semmilyen autonómiába beleszólni nem kíván, de ahol törvényes kötelezettségei vannak, ott helyt kell és fog is állni - jelezte. 
    A tankönyvekről azt mondta: az, hogy a szülők terhei milliárdokkal csökkentek, talán ellensúlyozza az időbeli csúszásokat, ugyanakkor a rendszert folyamatosan javítani kell. 
    Balog Zoltán jelezte: semmilyen igazgatási szervük nem áll kapcsolatban brókercégekkel, a felsőoktatási intézményeknél tud ilyen befektetési formákról, ezek összegyűjtése most folyik. 
    Óvodai férőhelyek az elmúlt évek fejlesztései nyomán rendelkezésre állnak, az a néhány száz, ami még hiányzik, szeptemberre meglesz – ígérte. Kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan plusz óvonőképzés is segíteni fogja a felzárkózást. 
    Közölte, hogy az Öveges-programnál ő tett először feljelentést és a rendőrség nyomoz. Hozzátette: ugyanez a helyzet a Híd a munka világába programmal is.
    Jelezte: vizsgálat folyik, ő miniszterként az előírások betartását tudja áttekinteni, és a székházvásárlásnál úgy tűnik, ez rendben volt. A gépkocsi-bérlést ugyanakkor nem látta rendben lévőnek, olcsóbban is meg lehetett volna oldani - jegyezte meg.
    A mindennapos testnevelésre térve kiemelte: idén hazai forrásból 18 milliárd, uniós forrásból pedig 30 milliárd forint áll rendelkezésre tanterem, uszoda és tornaterem építésére. Szavai szerint a szülők üdvözlik, a diákok pedig szeretik ezt az intézkedést.
    Balog Zoltán úgy összegzett: a gazdaság fejlesztése és a munkahelyteremtés az oktatás és kultúra megerősítése nélkül nem lehetséges. A tervezett intézkedéseket több mint 900 milliárdos uniós forrás szolgálja - erősítette meg. 

bog bzt bdó

MTI 2015. március 26., csütörtök 13:13

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt