HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kossuth-díjat kapott Ökrös Oszkár, a cimbalom Paganinije!

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Március 15    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila-MTI


Ez a cikk archív

A legmagasabb művészi díjat, a Kossuth-díjat kapta nemzeti ünnepnapunkon Ökrös Oszkár cimbalomművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája.

Hirdetmény

A legmagasabb művészi díjat, a Kossuth-díjat adományozta Ökrös Oszkár cimbalomművésznek a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként Magyarország köztársasági elnöke - a kormány előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából.

 

A Romnet szerkesztői, munkatársai szívből gratulálnak a kiváló művésznek, aki dicsőséget, rangot és elismerést hoz és hozott pályafutása alatt a cigányzenének, a cigány kultúrának!

 

Ökrös Oszkár zenész családban született 1957-ben, Szolnokon. Hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolc éves korában megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét a hangszeres szólista kategóriában. Két évvel később, miniszteri engedéllyel vették fel a Konzervatóriumba. Tanulmányai befejeztével a legnagyobb népi együttesekhez (Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes…) került, s velük szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. 1974-ben, szólistaként, meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palldaiumba.

 

ÖKrös Oszkár
 

A Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája. 1990-ben jelent meg első önálló felvétele: A cimbalom varázslója címmel,majd 2002-ben a Hungaroton Classic gondozásában megjelent második önálló  albuma, amelynek címe:   „A cimbalom Paganinije”. A Budapesti Fesztiválzenekarral többször koncertezett, és közreműködött a zenekar több felvételén. 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája. 2001-ben a „Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével” tüntették ki. Életpályája elismeréséül 2011-ben,a „Köztársasági Elnök Díszoklevele Éremmel” elismerést kapta.

 

A Kossuth-díj számomra a csúcspontot jelenti – ezt mondta az MTI-nek adott interjújában Ökrös Oszkár cimbalomművész, a 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája, akit a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként a nemzeti ünnepen Kossuth-díjjal tüntettek ki.

     

"Több elismerésben részesültem már, de a Kossuth-díj a legbecsesebb közülük, mert művészeti díj, és azok közül a legmagasabb rangú. A csúcspontot jelenti számomra, olyasmit, amit egy hollywoodi színésznek az Oscar-díj jelenthet. Régi vágyam volt, és a Jóisten most megadta. Úgy tekintek rá, mint az eddigi, kisgyerekkorom óta tartó pályám elismerésére" - fogalmazott Ökrös Oszkár.


    

Mint felidézte, 6 éves volt, amikor elkezdett cimbalmozni. "Szolnokon születtem, de a családom törökszentmiklósi származású mindkét ágon. Nagyapám cimbalmos volt, és már kisgyerekként megtetszett, ahogy otthon játszott; az ő hatására választottam én is ezt a hangszert. Mást is választhattam volna egyébként, mert javarészt muzsikusokból állt a család" - emlékezett vissza.
    

Indulásában fontos szerepet játszott, hogy 8 évesen megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét, amely után - a verseny zsűrielnöke, Szőnyi Erzsébet javaslatára, miniszteri engedéllyel - korengedménnyel kezdhette meg konzervatóriumi tanulmányait. Később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt.
   

 "Már 16 évesen a Budapesti Népi Együttes cimbalomszólistája lettem, és hamarosan bejárhattam a világot. Óriási megtiszteltetés és élmény volt 16 évesen II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségén játszani olyan sztárok társaságában, mint Roger Moore és Josephine Baker. Később a Magyar Állami Népi Együttesben és a Honvéd Művészegyüttesben is játszottam, illetve a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistájaként is készítettem felvételeket".
    

Az 1985-ben alakult, idén 30 éves 100 Tagú Cigányzenekarnak 28 éve szólamvezetője, szólistája. "Berki László barátom hívott az alakuló együttesbe, amelyben csak azért nem játszom az alapítástól kezdve, mert akkoriban egy 3 éves külföldi szerződésem volt. Azóta viszont töretlenül az együttes szólistájaként játszom".
    

 Ökrös Oszkár a cigányzenét és a klasszikus zenét párhuzamosan műveli, több mint 20 éve a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája. Az együttessel Japántól Ausztrálián át Amerikáig sokfelé turnézott és sok CD-t is készített, többek között Brahms 21 magyar táncát is vele vették fel - ecsetelte. Tavaly novemberben Leonidasz Kavakosz hegedűművésszel készített lemezt a Deutsche Grammophonnál - ennek az együttműködésnek idén tavasszal lesz folyatatása -, júniusban pedig Janine Jansen hegedűművésszel játszik együtt - idézte fel.
    

A cimbalmot olykor szállítani kell, de a Berlini Filharmonikusoknak például - akikkel többek között Fischer Iván vezénylete alatt játszott - nagyszerű saját cimbalmuk van - jegyezte meg. "Volt, hogy külföldi fellépéseknél megkértem a szervezőket, hogy a berliniektől kérjék el a cimbalmukat, így egyszerűbb volt mindenkinek" - mesélte.
    

 Ökrös Oszkár hivatalos formában nem tanít, ezt nem engedi az időbeosztása, de egy-egy magántanítványa azért van: őket inkább csak "csiszolgatja", ellenőrzi, hol tartanak. Mint mondta, az utánpótlás színvonala miatt nem aggódik, de az elhelyezkedési lehetőségek sajnos nem túl jók.
    

Saját magának csak azt kívánja, folytathassa, amíg lehet, és tovább fejlődhessen, hiszen elismerte: kissé maximalista. "Azt szeretném, hogy minél tovább játszhassak, amíg csak a Jóisten engedi, erőben, egészségben".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt